用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一入學唔用考試方式?
go

點解小一入學唔用考試方式? [複製鏈接]

間間學校都想收精英, 個個家長都覺得自己小朋友平日表現係好過個幾分鐘interview 或, 成績好好, 應該係入到某某小學, 奈何可能interview 強差人意。 又有小朋友interview好好, 但入到學校就追得好辛苦,(包括依靠關係入學者), 基本上好多都係錯配。所以我的感覺是, 每間學校用考試來收生, 收到程度合格再之後有interview. 咁起碼程度唔會錯配, 只有係自己的小朋友禮儀不及其他的好, 唔合校長的眼緣。
可以唔同意, 但勿插。
   1    0    0    0

當然有家長會因考試而去迫小朋友學多d, 我都唔讚成,...

我小朋友今年都考小一, 有d學校已有用筆試, 當然每間學校理念唔同, interview方法都唔同。但我感覺好多小學interview時唔係好難, 反而入到去先好深, 會唔會都係一個錯配? 佢interview 只係見吓, 問吓簡單問題, 小朋友入到去先追餐死, 不如早d 唔好比家長同小朋友有假象, 你學校係會咁深咁谷, 不如就係入學試反映啦! 到時家長大家都一定清楚小朋友既程度, 入反一間相當的, 合程度的不是更好嗎?
我有不滿不是因為什麼, 只是為很多家長覺得不值。
因為不論如何, 很多想入好的學校的家長都會谷, 有d 想小朋友有快樂童年的就唔會點谷。學校的程度唔會為家長或小朋友而改變, 但單簡單interview, 合程度的不一定入到, 不合程度的反而入到, 之後被谷到變形, 是好事嗎? I don't think so !
‹ 上一主題|下一主題