用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一入學唔用考試方式?
go

點解小一入學唔用考試方式? [複製鏈接]

間間學校都想收精英, 個個家長都覺得自己小朋友平日表現係好過個幾分鐘interview 或, 成績好好, 應該係入到某某小學, 奈何可能interview 強差人意。 又有小朋友interview好好, 但入到學校就追得好辛苦,(包括依靠關係入學者), 基本上好多都係錯配。所以我的感覺是, 每間學校用考試來收生, 收到程度合格再之後有interview. 咁起碼程度唔會錯配, 只有係自己的小朋友禮儀不及其他的好, 唔合校長的眼緣。
可以唔同意, 但勿插。
   1    0    0    0

回覆:momochiu 的帖子

有學校係咁做,但如果全部都係,相信亦會引起其它問題。

回覆:momochiu 的帖子

因為考試方法,都頗具爭議性的,也有好多人反對,故好多時校方不會採用此方法

回覆:點解小一入學唔用考試方式?

而家d小朋友已經好慘,如果再設小一入學試,d小朋友會被迫癲

錯配有時都係家長做成的.......

面試係吳係好公平,靠人事更吳使講。

但如果要5歲人仔考筆試,咁好多家長一定谷到盡,又有好多補習班、雞精班應運而生..真係吳係好事。

如果覺得自己小朋友有實力,但吳叻面試兼吳夠運,試吓考小二插班。到時考卷,成績好,名小實收。

樓主的建議頂呱呱!妥善執行應能有效改善錯配情況!但怕就怕學校到頭來越考越深,家長又越谷越勁,小朋友就越來越可憐。。。唉。。。

如果用筆試,家長一定谷到D小朋友好辛苦,學校又要求再高D,小朋友又補多D,最終犧牲都係小朋友。

回覆:點解小一入學唔用考試方式

每一間幼稚園教課程不一樣,要考, 考什麽?

考得淺,人人同分,考得深,谷死小朋友同家長。有錢個班家長就要小朋友就朝七晚八咁操班小朋友,無錢個的就聽入欏底橙學校。

K3要考試,小朋友一定比啲學校和家長谷得更厲害! 唔好乜都要考試啦!

醒目開學勳章 王國長老

引用:K3要考試,小朋友一定比啲學校和家長谷得更

原帖由 hagupit 於 12-09-29 發表
K3要考試,小朋友一定比啲學校和家長谷得更厲害! 唔好乜都要考試啦!
200%反對。而家仲吾夠變態?小朋友果本cert仲厚過阿媽。況且學野都係要錢,呢個世界好現實,咁d低收入家庭咪連抽獎既機會都無埋?學野?操練?點學點操呀

回覆:點解小一入學唔用考試方式

OMG!!!!

Yanamami  我見暈~~~  發表於 12-9-29 22:05

咁係咪要所有小朋友5歲生日準時去考試?
如果唔係, 對細仔都一樣唔公平架...
你覺得考試好, 就去簡考試的學校
我覺得考試唔好, 又都冇料同人爭, 所以我抽獎

skmibb    發表於 12-9-30 01:07

回覆:點解小一入學唔用考試方式?

用咩方法,都總有人因為入唔到而覺得唔公道。

當然有家長會因考試而去迫小朋友學多d, 我都唔讚成,...

引用:當然有家長會因考試而去迫小朋友學多d,+我

原帖由 momochiu 於 12-09-29 發表
而家考兩歲班N班,家長都要子女認顏色,識答句子,認英文字母,詞語....如果小學仲要考入學試,即係迫幼稚園再加深課程,令到整個讀書生涯最開心的兩三年幼稚園生活都冇埋,即一讀書一接觸學校呢個地方就係唔開心同壓力!

flopsybunnies  agree!  發表於 12-10-2 20:44

momochiu 發表於 12-9-29 21:39

樓主點解你好似前後矛盾??

Yanamami  可能問問題時未夠心思熟慮. 諗起乜就問乜.....  發表於 12-9-30 09:49

要知道, 考(筆)試都可以會有失手嘅機會, 例如小朋友操心大意嘅CARELESS MISTAKES ... 始終, 佢哋都係太細個啦 ...

咁細個,根本不用考試。我都唔明,得果5歲人仔,要識啲乜?
‹ 上一主題|下一主題