用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學Phonics係唔係可以幫助Dictation?
go

學Phonics係唔係可以幫助Dictation? [複製鏈接]

學Phonics係唔係可以幫助Dictation?

想問學Phonics係唔係可以幫助到Dictation,尤其unseen又未接觸過既生字,係唔係都可以默到出來呢?

還是只可以見到生字識得併讀呢?

我見有英文phonics班話可以幫小朋友默書,想知道幫到哪一個程度.

Re: 學Phonics係唔係可以幫助Dictation?

仲記唔記得我?  小朋友番學番成點?
Phonics絕對有幫助.  你誇張d 咁拆開d 字黎讀, 佢地默到既.  同埋容易記d, 因為佢地自己識得間開隻字黎記.

要唔要荃灣區英文老師?  我有介紹o咼.   
--- 2J 作品

好呀! pm 資料給我,  thks!

佢地聽到老師讀,係唔係會識得默番出嚟架啦!我意思係d佢地未聽過既生字喎!

如果水蛇春咁長就未必得.  不過3, 4個音內既就得囉.  仲要睇小朋友有幾熟D 音呢.  26個字母當然易學啦.  但到Blending 時佢地有時就亂.  Unseen 唔會 Un 到見同聽都未聽過下嘛?  咁深?  我地d Unseen 好淺.   
--- 2J 作品
‹ 上一主題|下一主題