用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 嘉諾撒聖心幼稚園
樓主: fatping1
go

嘉諾撒聖心幼稚園 [複製鏈接]

原文章由 apapa 於 07-5-16 10:09 發表
fatping1,
my girl is being accepted in K1 this year. i think the acceptance criteria is based on the interview.
personally, i think SPK is harder to get in because my girl was being rejected... ...

我就覺得靈糧堂難考過spk......我仔被靈糧堂reject左,但st paul收左....

醒目開學勳章

有心儀嘅收咪得囉!條條大路通羅馬!

Sindy,

我又唔同你喎,我個女都考到靈糧堂但SPK 排waiting(當然最後亦冇份),會唔會佢有d男仔既quota加妳個仔smart所以入到呀?總括左阿女入左SPK讀既舊同學仔d媽咪經驗,我覺得SPK至少有兩條隊既...

一.憑入學試考入去,但要有一位全職家長(我想絕大部份應該係媽咪啦),「細」女唔敢包,「中」女都冇問題收既。

二.憑背景(教會、爸爸and/or媽媽職業、公職、有關人士)推薦。同學仔媽咪講佢呢年阿女o個班d同學仔d生日會唔係請妳去半山豪宅d club house呀就係d乜乜會所個乜乜廳(可能佢老公都係專業人士所以編左佢o地個女入呢班);但另一個同學仔媽咪就話佢阿女個班冇咁既情況,所以我估SPK分班既時候已經將唔同級別既小朋友分左班先。

而我就唔覺阿女o係SH遇到d咁既情況,有生日會都係麥記。

唔知有冇人仲有另外d經驗呢?

我就覺得靈糧堂難考過spk......我仔被靈糧堂reject左,但st paul收左....

原文章由 kalaning 於 07-7-13 17:51 發表
Sindy,

我又唔同你喎,我個女都考到靈糧堂但SPK 排waiting(當然最後亦冇份),會唔會佢有d男仔既quota加妳個仔smart所以入到呀?總括左阿女入左SPK讀既舊同學仔d媽咪經驗,我覺得SPK至少有兩條隊既...

一 ...

我都唔知呀,但就一定唔係仔醒啦,佢都唔出聲.........我成日都拎黎講笑......難就應該係spk難d....不過我個case就奇怪少少囉,初時考兩間都唔收呀(包括靈糧堂),咁聖心又唔係一定收梗我仔喎...所以到spk面試時,叫細女著埋校服一齊去...博下囉....可能咁博到掛

聖心一定平實好多,聖心都有好多家長係好高級數,你睇下佢地放學唔駛撘校車果d就知啦...係半山隨近住....hehe,學校無泊車服務,所以門口無聖保祿咁......由其係小學,門口直情上唔到,大少少既就可以過對面碼路上車......
‹ 上一主題|下一主題