用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07年入讀蘇淅幼稚園5月20日新生家長會
樓主: See
go

07年入讀蘇淅幼稚園5月20日新生家長會 [複製鏈接]

Re: 07年入讀蘇淅幼稚園5月20日新生家長會

vanustat
係呀每日都有外籍老師的英語堂,我試過問過老師囡囡上英語課的情況,佢話囡囡可以聽得明英語老師的指令~
我自已就覺得囡囡的英語ok,但未必完全係學校因素,因我家係用bun bun的,我諗佢係同bun bun溝通得多,而且學校每天只有20分鐘英語課,其實我覺得唔係咁足夠
我覺得SEE講得o岩{小朋有適應力同理解力比我地大人好好多},所以你都唔駛太担心

See, 你係邊間循道報國語? 阿仔而家係耀東村西區婦女會讀緊N1, 諗住讀到7月唔讀。等佢淡忘左而家間幼兒園先,你知啦如果讀到8月尾連住9月番新學校,驚佢唔開心。你阿仔而家有無讀nursery。係邊間讀呀!

請問各位媽媽,你們的小朋友系唔系個個都有讀 n1,因為我無給BB 讀過 n1 or any playgroup,Sept. 會讀 kcs k1 am class,我怕我個女會唔適應,唔識同其他小朋友相處。。。我個女同人溝通一D問題都無,講野好叻,但都有D擔心!

wingtam 寫道:
請問各位媽媽,你們的小朋友系唔系個個都有讀 n1,因為我無給BB 讀過 n1 or any playgroup,Sept. 會讀 kcs k1 am class,我怕我個女會唔適應,唔識同其他小朋友相處。。。我個女同人溝通一D問題都無,講野好叻,但都有D擔心!

我個囡同你個囡既CASE一樣, 乜都冇上...但講野係几好, 已經識同我回報工人姐姐做過D乜

See 寫道:
哈!我家畯畯B係讀下午班!到時見大家啦!如果有特別事大家上來互通消息!希望各位的仔仔女女都讀得開心!   

hi See & vanustat,
我個仔都係讀下午班,唔知會唔會同一班呢~我地住響西灣河ga~

See & Ivy, 我想問你哋同個仔報名個陣係咪選上午班,而學校取錄左下午班呢? 咁你哋有無寫信去學校轉讀下午班。我舊年已經寫左信去學校要求轉上午班,waiting list 到而家仍未有消息。我諗機會好渺茫。阿仔而家讀緊上午N1,有午睡既習慣。你哋有咩方法調校。

Ivy, 你阿仔係咪會搭校車? 你同你老公好後生,已經有兩個小朋友。

我都希望編埋同一班。

vanustat,
係呀,我一開始是報上午班。不過我無打算讀上午啦!因我有兩個朋友個仔都讀下午班,如果中途轉就無謂啦!
我個仔有得玩就唔訓啦!雖然都會午睡,但如去街或有野比佢玩係唔洗午睡,不過晚上會自行調覺自己會早d睡。
明人不作暗事!

vanustat,

其實我3月先報名,前幾日學校打黎叫我個仔去IN,
尋日IN完即取錄.而我都問過老師,她說上午班無位了,所以今年都無辦法可轉上去.
因為今年人數太多,K1會有11班,現在還有180人在waiting list.

我個仔現在響衛理堂讀緊下午n1,而且一直搭校車往返,
所以第日都會搭校車,其實讀下午班返黎都會瞓晏覺架,
佢地好易就會適應到~例如放學後食少少野之後比佢瞓個半鐘到,7-8點食晚餐,晚上可以晏dd瞓(11-12點),第2朝咪可以遲d起身,約10-11點,食過lunch之後就返學囉~

我地諗住早d生2個早d收工ma.

如果同班就最好lu,我地keep住聯絡啦~係呢?你係咪full-time媽咪?有無msn?

Ivy, 我唔係full-time 媽咪。我有msn。
email : [email protected] 你可以add 我。或者你比個email address 比我add你。

以後 keep in touch。

祝母親節快樂!!  

Ivy, 唔好意思。正確email address 係
[email protected]

vanustat,

added already, pls check.

vanustat,
我地係在灣仔循道中心上國語。聽講不是教得很好,但我只打算比畯畯B玩下,見平都無乜所謂。但英文1-3歲班那個老師就十分好。
其實穌淅會日有20分鐘英文都ok,因我問好多學校,於就話3文2語,但就一星期得2-3堂英文,1堂國語。細路仔日日聽小小會記得好d。
我是要邊返工,所以畯畯B要在外婆家住,我又唔可以日日去學校睇,所以第日要靠大家互相幫助啦!
明人不作暗事!

HI 各位靚媽咪,我仔仔都係PM呀,唔知會唔會都係同一班呢?我好擔心呀,我仔仔不嬲都係非常十分之怕羞的,同埋佢仲未介到片片,我真係好驚佢識應唔到 :cry:

未介到片唔洗緊張,我地畯畯B真係介到時都要成3歲(我指是出街唔著片無意外出現過),而且就算你唔幫佢介,第日返學佢見人地唔洗用片,你唔叫佢都會自動介,放心啦!
明人不作暗事!

嘩,果日好大雨好狼狽呀,妳地呢?我國語唔好,唔係好明台上個老師講咩

fsbb 寫道:
嘩,果日好大雨好狼狽呀,妳地呢?我國語唔好,唔係好明台上個老師講咩

真係好大雨, d taxi排長龍

台上老師講既野, 你睇返粉紅色張紙就ok

我無在禮堂聽呀!因為個仔唔舒服,所以好快咁攪好所有野,然後就坐車走啦!我就買了一套校服先,因為好快就會轉冬季,而且是一、三、五著運動服,我媽話洗得及,唔洗買兩套。而家只係等買書。書單上有寫要買CD,但我睇到06年入讀蘇淅的媽媽會話有VCD買的,到是要打去問下先!
明人不作暗事!

我無在禮堂聽呀!因為個仔唔舒服,所以好快咁攪好所有野,然後就坐車走啦!我就買了一套校服先,因為好快就會轉冬季,而且是一、三、五著運動服,我媽話洗得及,唔洗買兩套。而家只係等買書。書單上有寫要買CD,但我睇到06年入讀蘇淅的媽媽會話有VCD買的,到是要打去問下先!
明人不作暗事!

畯畯冇咩事嗎?而家d天氣咁反常,要小心d呀 :cry:
校服我每款買左2件呀,因我睇06年d媽咪討論話要帶多套嚮書包,驚佢地賴ng ng時可以換 :tongue:
我想問呢?乜可以唔跟書單買咩(指cd),因我睇家長備忘錄話要在開學當日將成份書交俾學校架??
‹ 上一主題|下一主題