用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 哪類小學適合資優兒童....
樓主: Cassey
go

哪類小學適合資優兒童.... [複製鏈接]

Re: 哪類小學適合資優兒童....

hi joys,

Pls check PM!

kc

joys 寫道:
Cassey,

I also want to know the CU Test's informaton.
Would you please pm to me?

Thanks a lot!

多謝妳嘅回應....
我囡囡比較被動....識朋友亦是....
但認識了....就可以好快投契....
她都頗喜歡表達意見......
好奇心, 求知慾重, 喜歡每事問.....
喜歡講道理, 不過一定要講都佢服, 佢明, 咁佢就會好信任妳, 服從妳....
至於, 活動識教...無疑很容易被小朋友吸收....
亦相信響活動中....能夠令小朋友活學活用....
響香港嘅教育改革中...無疑的確帶來具實際及較正面效果....
不過, 響德育教學方面或紀律方面....
確實令我有點猶疑....
但公平些說....行駛活動較學而又要學生守紀律, 守傳統教學嘅規矩...真有點矛盾得....自打咀巴...吧!

kc
Hi-5 寫道:
若較好動而又多表達意見的資優兒童被錯置在單向式授課及紀律嚴明的學校,不但未能發揮學童的潛能,還會引出很多行為和秩序的問題,把他們的特質誤解成搗蛋和不合作。

單向式授課及紀律嚴明的學校 ~ 等於傳統教學的學校?

Cassey > 你囡是好動而又多表達意見嗎?姐姐個仔(非資優)讀啟思,姐姐好滿意, 啟基形式和啟思好相似,不過校網不同。深水埔崇真好似其實半開放半傳統式。

HI 心急爸B,

咁你囡囡依家響邊間學校?
ok 嗎?
以你同囡囡嘅經驗, 你點睇....活動式教學呢? 同傳統教學?
長遠說...響小學 ==>中學==>大學嘅銜接有無問題....
因為中途發覺唔適合...相信未必輕易返回傳統教學受教育吧...?

kc
心急爸B 寫道:
我以前個囡囡是在啟思幼稚園讀過書﹐本來對學校的期望是不錯的﹐尤其該學校的校鑒 (忘記了是什麼名字﹐是一位中年的女士)﹐對教育小朋友有一定的抱負。但有一次學校見家長時老師對我說女兒基本上各方面都進度理想﹐但是她畫公仔時個公仔不太像一個真正的人形。。。。。。。。
我當堂打個“突”﹐一個三四歲左右的小朋友如何可以畫出一個真正的人出來呢﹖何況學校標榜的是“啟發思維”﹔打從那次之後我便對該校感到失望。

Cassey,

我想知關於CU test嘅資料,唔該pm我丫!
thank you!

心急爸B,

以我所知啟思幼稚園分校較多,質素可能真的有參差,啟思小學就只得一間。

Cassey,

那你有決定未?插班是否是時候考試了?我其實真的好想報優才,可惜和你一樣覺得TKO離家太遠。

Cassey 寫道:
她都頗喜歡表達意見......
好奇心, 求知慾重, 喜歡每事問.....
喜歡講道理, 不過一定要講都佢服, 佢明, 咁佢就會好信任妳, 服從妳....
至於, 活動識教...無疑很容易被小朋友吸收....
亦相信響活動中....能夠令小朋友活學活用....
響香港嘅教育改革中...無疑的確帶來具實際及較正面效果....
不過, 響德育教學方面或紀律方面....
確實令我有點猶疑....

活動教學不等於不重視德育教學, in fact, they will teach students how to RESPECT others, care the world and environment.

hi cherrycpk,

pls check PM!

kc
cherrycpk 寫道:
Cassey,

我想知關於CU test嘅資料,唔該pm我丫!
thank you!

hi-5,

那你有決定未?==> 好頭痛....重未!
插班是否是時候考試了?==>對! 22/06筆試.....!
我其實真的好想報優才,可惜和你一樣覺得TKO離家太遠==> 咁有無其他好選擇....!

kc

我最concern 係囡囡....唔適應....咁又走唔返轉頭...兩頭唔到岸...咁就真係唔知點算....  

kc
cfanny 寫道:

活動教學不等於不重視德育教學, in fact, they will teach students how to RESPECT others, care the world and environment.

Cassey,

我想問妳個小朋友係咪在KTS讀小1?
KTS不是有特別安排給資優兒童嗎?為何要轉校??

hi sandra_100,

我想問妳個小朋友係咪在KTS讀小1==>係...!
KTS不是有特別安排給資優兒童嗎?為何要轉校? ==> 學校都有特別嘅安排去develope呢類小朋友....! 不過, kts係一所傳統教學嘅小學...但同出面嘅國際/活動教學....有分別...
[/quote]

中大的測試是在哪兒可以聯絡的, 可否 e-mail 我[email protected]或PM我也行. thank you

中大的測試是在哪兒可以聯絡的, 可否 e-mail 我[email protected]或PM我也行. thank you

hi kph168,

pls check PM!

kc
kph168 寫道:

Hi Cassey,

小兒 accepted by KTS, TSL and 啟基, any comment on these schools?

Cassey 寫道:
hi sandra_100,

我想問妳個小朋友係咪在KTS讀小1==>係...!
KTS不是有特別安排給資優兒童嗎?為何要轉校? ==> 學校都有特別嘅安排去develope呢類小朋友....! 不過, kts係一所傳統教學嘅小學...但同出面嘅國際/活動教學....有分別...
[/quote]

Cassey,
唔該你.  我個仔4歲半, 活潑好動, 腦筋靈活, 專注力差, 老師話他上堂不專心, 成日騷擾同學, 但每次問他問題都識答, 他常常問點解, 固執, 又不受教, 說話能力佳, 情緒管理及自控能力差, 所以我想check下他是否有其他問題?

醒目開學勳章

Cassey

我囡囡下個月就 5 歲半, 今年暑假期就  k3 了, 活躍好動, 記性好,有主見, 但性急, 唔專心, 坐唔定, 專注力弱, 攪攪陣, 表演慾強,   每事問,

"係咪得一個太陽, 美國(我妹係美國) 同呢度係咪相差12個鐘架 , 你點知既 ? 呢度夜晚, 個邊係咪天光 ?點解馬路有白色箭咀既 ? 你同daddy 細個係點架 , 玩d 乜野架? 你地係咪結左婚先生我架 ? 我返小學, 係咪好似而家咁 , 有姨姨煑飯架? 我咪要自已帶水壼囉 .... 太多問題, 不能盡錄 .....

我而家要為她揀小學既事煩惱, 請幫幫我好嗎 ?

1. 係咪check 左係資優生, 揀小學會有幫助呢 ?
2. 邊間機構check 資優 而得到學校們既認同呢 ? 費用如何 ?

3. 如果津貼/官立 係咪唔適合資優生的 ?

thanks

非常歡迎囝囝順利入學KTS...
恭喜...恭喜...
KTS 絕對係一間用心教學的學校....
佢令到小朋友每天都能帶著愉快嘅心情返學....
呢樣真係十分難得....
回想自己返學年代, 雖則唔會對上學感覺是一份苦差, 但絕對說不上愉快或歡天喜地. KTS卻做得到....
KTS 2007 9月入學....在BK有個Forum, 妳不防睇睇她們d意見...可能對妳有幫助.  
至於其他那兩間, 唔係太清楚, 怕擾亂妳嘅決定.

妳是全職媽媽?

kc
[quote]
Sandra_100 寫道:
Hi Cassey,

小兒 accepted by KTS, TSL and 啟基, any comment on these schools?

選擇去唔去中大唔重要, 見妳個case, 真係去check下會安心d, 上堂不專心絕對唔代表專注力差, 呢個都係我之前有所誤解!

但妳提到情緒管理及自我控制能力有問題的話, 確實要耐心一些同佢一起搵方法去解決, 因為以上在小朋友嘅成長過程中最需要培育的. 專注力, 騷擾同學, 絕對可以日後train up, 但行為偏差和情緒智商問題就要搵專業人士幫手!

個point係妳想妳將來囝囝響行為及情緒方面, 成為一個怎樣的人, 呢個先係大前題!

kc
kph168 寫道:
Cassey,
唔該你.  我個仔4歲半, 活潑好動, 腦筋靈活, 專注力差, 老師話他上堂不專心, 成日騷擾同學, 但每次問他問題都識答, 他常常問點解, 固執, 又不受教, 說話能力佳, 情緒管理及自控能力差, 所以我想check下他是否有其他問題?

TobiMom,

我而家要為她揀小學既事煩惱, 請幫幫我好嗎 ? => 我都好希望幫到手

1. 係咪check 左係資優生, 揀小學會有幫助呢 ?
==> 唔係, confirm左, 只係俾到方向及提示妳或學校怎樣培育妳小朋友, 或者提醒妳小朋友有無特別嘅隱藏障礙, 響平時妳未有發覺or無留意到!  資優小朋友學習能力俾其他小朋友吸收得快少少, 聰明少少, 但另方面睇, 呢d都係佢哋"學習態度"嘅障礙, 佢哋好快學懂, 但唔會放太多嘅耐性去深究, 唔會用太多時間去學習整個過程, 唔注專問題就會出現, 相反, 若果嗰樣東西佢係好有興趣, 佢可能比其實小朋友深入研究多好多倍! 所以我哋要知道小朋友嘅強項及弱項來選擇培訓嘅重點, 想將來小朋友長大成為一個怎樣的小朋友, 我哋依家就要知道小朋友係一樣怎樣的材料, 其實, 証明佢哋屬唔屬於資優唔重要, 而係要將小朋友嘅潛能得以盡量發揮, 唔好浪費我哋呢班未來嘅社會棟樑!

2. 邊間機構check 資優 而得到學校們既認同呢 ? 費用如何 ? ==> 其實政府機構都有呢類服務, 不過以我所知, 應該要排隊, 排隊需時要多少就唔多清楚!而市面上, 亦有很多私人機構有做IQ TEST 或提供特別課程幫助呢班小朋友, 但公司名稱, 我就幫唔到妳了!

3. 如果津貼/官立 係咪唔適合資優生的 ? 學校係唔係津貼/官立/私立都唔代表佢適合資優生的, 而係睇學校嘅教學模式及有無特別安排提供重點培訓資優兒童.....

kc
‹ 上一主題|下一主題