用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 哪類小學適合資優兒童....
go

哪類小學適合資優兒童.... [複製鏈接]

哪類小學適合資優兒童....

囡囡就嚟7歲, 讀緊小學一年級, 由K3開始, 囡囡嘅專注力同寫作速度都係學校常常被投訴之一, 其他並無甚麼大問題, 由於已出盡法寶, 改善係有, 但我就需要投放好多時間同耐性, 於是響中文大學做咗個IQ智力測驗, 尋求專家意見, 試下會唔會發現有讀寫問題或心智問題, 報告出嚟有D意外, 我唔識咩係資優, 亦無想過自己小朋友係資優兒童!

得到多方面嘅分析, 先得知資優生比較適合於國際及活動式教育, 但我非常注重囡囡嘅德育品格, 國際學校以分析能力, 獨立思考能力, 解決問題能力為依歸, 因此可能響德育科嘅培訓, 未必能滿足到我嘅要求, 另有銜接大學嘅問題! 但係傳統式教學又未必可以針對資優嘅小朋友, 所以響樹想問問各位有無邊間小學以活動教學為主要方針, 亦注重傳統德育呢? 或者, 有無邊間小學專收呢類兒童呢? 我應唔應該幫小朋友轉校呢? 多多指教!

Re: 哪類小學適合資優兒童....

catherine00,

好多謝妳提供資料俾我....對我嚟講絕對有用....我再會向呢幾間小學詢問下....
我對"資優"係一片空白....

kc
catherine00 寫道:
資優教育夥伴學校網

Cassey, you can take a look at  a local private school, Pegasus Philip Wong Kin Hang Christian school in Tseung Kwun O. It uses the int'l style teaching method but has serious discipline training with biblical teaching.  It's a breakthrough in local traditional school. You can choose between the  chinese section and the eng section. See if this helps too.

Sorry Cassey, the school that I just mentioned should be located at Yau Tong and not in Tseung Kwun O.

lureen,

唔該妳呀...不過, 油塘~ 真係距離我住嘅地方比較遠, 囡囡返同放學都有問題...我想貪心d選擇響九龍塘附近...我過條隨道就到....有個朋友都話大埔道間祟真唔錯...但又係遠嘅問題....真係傷腦筋....

anyway, 唔該哂...或者有無更好提議呢...

lureen 寫道:
Sorry Cassey, the school that I just mentioned should be located at Yau Tong and not in Tseung Kwun O.

Cassey, my pleasure. I'll see if I can help you further.  :wink:

Cassey 寫道:
囡囡就?7歲, 讀緊小學一年級, 由K3開始, 囡囡?專注力同寫作速度都係學校常常被投訴之一, 其他並無甚麼大問題, 由於已出盡法寶, 改善係有, 但我就需要投放好多時間同耐性, 於是響中文大學做?個IQ智力測驗, 尋求專家意見, 試下會唔會發現有讀寫問題或心智問題, 報告出?有D意外, 我唔識咩係資優, 亦無想過自己小朋友係資優兒童!

得到多方面?分析, 先得知資優生比較適合於國際及活動式教育, 但我非常注重囡囡?德育品格, 國際學校以分析能力, 獨立思考能力, 解決問題能力為依歸, 因此可能響德育科?培訓, 未必能滿足到我?要求, 另有銜接大學?問題! 但係傳統式教學又未必可以針對資優?小朋友, 所以響樹想問問各位有無邊間小學以活動教學為主要方針, 亦注重傳統德育呢? 或者, 有無邊間小學專收呢類兒童呢? 我應唔應該幫小朋友轉校呢? 多多指教!

會不會考慮九龍塘啟思小學呢?

Dennisk,

可唔可以講多d嚟聽下....
例如...
佢哋用咩語言教學? 依家囡囡間學校主要用英語及普通話.
一年要幾多個測驗及考試? 依家係2測2考.
測驗及考生會有幾多版紙? 囡囡係用2堂(=1hr10mins)完成8-11版, 包括中詩閱讀理解......
一年級係唔係用返一年班書籍? 佢依家一年級讀緊二年級嘅書. 囡囡已經進行緊unseen dictation.
平均功課數量?
週末功課數量?
九龍塘啟思小學可以銜接那間/那類中學?
妳覺得囝囝選擇呢間學校....有什麼得著? 可以分享下嗎?
好多謝妳的回應!

kc

Sorry呀KC,其實我囝囝並不是該校學生,只是看到妳的post腦裡閃出這間學校來。有興趣可到妳們的網頁先了解一下:啟思小學

qq123,

囝囝語言差(講英文差)>>我嗰個....ok!
但默書串字>>>呢樣就係大問題, 我要囡囡寫100次, 佢都未必默到, 但係, 如果妳同佢用另外一d方法, 佢會好好多, 例如拆字+遊戲, 我會有意想不到嘅效果! 不過對於要返工嘅我, 每日相對時間有限, 真係有d困難!
認字計數非常好>>數學係佢最有信心嘅一科, 但偶爾都會跣呔, 成績有d飄忽!
個人頭腦靈活, 滿腦子問題問, 有時比他讀傳統教學, 又怕埋沒了他的頭腦靈活, 讀活動教學, 一來學費貴, 二來怕讀IB, 第時在本地爭大學學位較輸蝕>>妳呢個point 都點中好多資優兒童媽咪嘅煩惱.
我現在交了幾間留位費, 等派位, 還未決定>>>妳心水有邊幾間比較好? 對啟思或者其他活動教學學校有咩意見/好感?
[/quote]

Dennisk,

唔駛sorry....小事....小事.....多謝妳嘅回應!

我朋友嘅囝囝都係資優兒童, DR.建議小朋友轉校....妳講嘅學校都係其中考慮的一間....但詳情都要同DR. 做埋個follow up 先....佢個小朋友超曳.....父母雖然係高水平知識份子.....但係響教導方面都困難.....媽咪嘅情緒+心理負荷嘅壓力赿嚟赿大.......希望盡快可以對囝囝嘅問題尋找到解決方案........所以我都想聽聽在校讀緊書小朋友嘅家長....對呢間小學嘅資料....咁資料準確度會實際d.....

kc
Dennisk 寫道:
Sorry呀KC,其實我囝囝並不是該校學生,只是看到妳的post腦裡閃出這間學校來。有興趣可到妳們的網頁先了解一下:啟思小學

各位,
可以考慮下SFA同KTS,佢地都係會有一套特別課程俾資優生呀!SFAKTS
睇下呢兩個WEBSITE幫唔幫到你啦!

我女也是資優兒童,9月讀小一。她已考入SFA,不過聽講SFA很多功課,压力大,是一家傳統學校。現在等6月派位(九龍塘一家傳統女校)。很頭痛,很難决定。
能不能給一點意見。謝謝。

恩禧媽,

多謝妳回應....那我要向學校交流一下....

kc
恩禧媽 寫道:
各位,
可以考慮下SFA同KTS,佢地都係會有一套特別課程俾資優生呀!SFAKTS
睇下呢兩個WEBSITE幫唔幫到你啦!

ally-abbie,

妳囡囡個Report係唔係WISC....係嘅話應該報告有寫小朋友嘅發展潛能, 亦有分析小朋友嘅verbal ability & non-veral ability......用數據去解釋妳位小朋友邊方面要加倍留意或者可以重點培訓........
多功課和傳統學校唔一定唔適合資優, 只不過我哋家長係要搵一些另類嘅溫書方法, 等佢哋有效地緊記知識, 能夠響平時發揮/運用出嚟.......如果好似我囡囡嘅case...佢就算寫100次, 佢都係默唔出半隻字, 但係換轉方式, 同佢玩拆字+遊戲+圖畫......佢可以即刻記得兼運用返出嚟! 不過, 對於在職媽媽就辛苦好多, 因為妳要付出嘅係...時間+精神+耐性+持久力+好嘅EQ.....
資優兒童唔係神童, 千其唔好誤會, 資優唔一定讀書科科高分, 成績重可能會好飄忽! 佢哋嘅好奇心+求知慾+創造力...好高! 滿足唔到佢哋, 佢哋會好唔滿足+唔滿意, 但佢哋唔識講, 就會用發脾氣, 唔應妳, 駁咀, 甚至挑戰妳去表達佢哋嘅唔滿足.....所以, 家長對住小朋友無耐性又唔明....就會問: 點解我個小朋友會咁曳, 咁唔聽話....然後, 當然係打...罵...! 惡性循環, 錯哂!

如果, 我係有哂剛才我所講嘅條件....時間+精神+耐性+持久力+好嘅EQ.....我唔介意佢響傳統學校+自己重點培訓小朋友....不過妳要有心理準備...資優小朋友係需要不斷嘅發掘問題+時時刻刻都要新鮮去刺激思維, 所以妳要比佢更快去備課, 呢d先至問題所在....妳響呢方面有無問題? 無問題就得喇!

我係在職媽媽, 付出唔到時間就=唔會有足夠嘅耐性+唔會有足夠嘅EQ+唔會有足夠精神, 持久力就更加唔駛再考究吧!  我認為我自己+囡囡需要嘅係親子+溝通時間, 絕對唔係等我放工後再嚟另一場戰役, 如是者大家感情會好傷, 我會有一萬個唔願意!  響咁嘅情況下, 我會尋找另一方法, 就係活動式教學嘅學校, 好等我與我囡囡相處時, 響唔大嘅壓力下享受親子, 共同成長!  但係當然活動教學亦會衍生另些問題吧! 所以最緊要係知道妳+小朋友需要D咩, 和能夠俾幾多給小朋友....結果係點.....無人知.....!

以上係我個人環境下嘅意見+睇法, 唔知幫唔幫到妳呢!

kc
ally_abbie 寫道:
我女也是資優兒童,9月讀小一。她已考入SFA,不過聽講SFA很多功課,压力大,是一家傳統學校。現在等6月派位(九龍塘一家傳統女校)。很頭痛,很難决定。
能不能給一點意見。謝謝。

cassey,
唔洗客氣!

恩禧媽

Cassey媽媽,多謝你的答覆,我是全職媽媽,但等女兒小學,我想去工作。每天對住她的學習,自己太過緊張,脾氣坏了很多。很擔心女兒會有反感。想請教,保糧局陳守仁和聖方濟各教學有何不同。你覺的哪所學校好呢。謝謝。

Hi ally_abbie 和 各位資優兒童媽咪:

我有一事請求,我個女都鑑定資優兒童.但個report好simple.只有幾行字.唔知有無人可以幫吓我,俾你哋小朋友report我睇,因為我都用咗幾千做test,如果再做我真係無錢.

請幫助

‹ 上一主題|下一主題