用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 哪類小學適合資優兒童....
樓主: Cassey
go

哪類小學適合資優兒童.... [複製鏈接]

Re: 哪類小學適合資優兒童....

ally_abbie,

唔好意思...陳守仁...唔係咁熟...
但聖方濟各....就應該幾多功課...同幾進取....
其實每間學校都有佢嘅優點/缺點, 重點係了解小朋友嘅性格去選擇一間合適自己小朋友身心發展, 更重要係妳希望將來小朋友成為一個怎樣的人!

每天只對著小朋友嘅起居飲食, 頭暈身慶, 已叫媽咪頭痛兼精神緊張, 如果再全程投入小朋友嘅學習過程的每一步, 真係唔係每位母親可以持之以恆兼樂觀面對.    自己認為父母嘅責任係輔導小朋友有健康成長, 唔係要打+罵, 硬要小朋友跟隨自己認為適合佢哋走的路, 小朋友應該走...他們自己發掘嘅路....

一起加油吧!

kc
ally_abbie 寫道:
Cassey媽媽,多謝你的答覆,我是全職媽媽,但等女兒小學,我想去工作。每天對住她的學習,自己太過緊張,脾氣坏了很多。很擔心女兒會有反感。想請教,保糧局陳守仁和聖方濟各教學有何不同。你覺的哪所學校好呢。謝謝。

Money媽,

幾千元得幾行字...無論私家/政府機構都有做follow up, 妳主動返去問一問, 咁係來得實際, 始終每個report都係根據小朋友唔同嘅性格/特質嚟分析+建議!

有問題, 妳可以pm我...睇下我可唔可以幫到妳...!

kc
Money媽 寫道:
Hi ally_abbie 和 各位資優兒童媽咪:

我有一事請求,我個女都鑑定資優兒童.但個report好simple.只有幾行字.唔知有無人可以幫吓我,俾你哋小朋友report我睇,因為我都用咗幾千做test,如果再做我真係無錢.

請幫助

kce, 見你o甘都好傷腦筋. 依家攪成點. 你學校有無資優培育ka?  不過啟思都係一個唔錯的選擇... 陳守仁, open day我去睇過, 未必係你杯茶ka.   

ianmami,

係呀...都幾考功夫, 我剛剛同學校跟進緊....睇睇可唔可以有咩配合到....or 幫到手....
陳守仁....? 可唔可約略談談....

kec
ianmami 寫道:
kce, 見你o甘都好傷腦筋. 依家攪成點. 你學校有無資優培育ka?  不過啟思都係一個唔錯的選擇... 陳守仁, open day我去睇過, 未必係你杯茶ka.   

陳守仁是不是中文教學比較弱。

真係唔該各位媽咪,

我report出咗,佢有叫我做follow up,但我怕佢信唔過,先想睇吓其他媽咪d  report係唔係同我一樣.多謝各位媽咪回應

Money 媽,

唔駛客氣....
有問題, 可pm我!

kc

ianmami,

有無多少少關於"陳守仁"資料俾到呢樹嘅媽咪?

kc
hz_mama 寫道:

kce, 陳守仁唔係你杯茶, 不過佢英文唔錯還有女仔arm 讀多d o甘啦. 因個度d 女仔好勁.   pls check pm.

ianmami,

thank you!

kc
ianmami 寫道:
kce, 陳守仁唔係你杯茶, 不過佢英文唔錯還有女仔arm 讀多d o甘啦. 因個度d 女仔好勁.   pls check pm.

Cassey,

請問中大的測試是在哪兒可以聯絡的, 我也想帶我囡囡去, 她的情況也不受我控制, 還有, 收費如何? 請e-mail 我[email protected]或PM我也行

多謝

Montery,

Pls check PM!

kc

montery 寫道:
Cassey,

請問中大的測試是在哪兒可以聯絡的, 我也想帶我囡囡去, 她的情況也不受我控制, 還有, 收費如何? 請e-mail 我[email protected]或PM我也行

多謝

各位媽咪,

請問各位資優test在那裡做?收費如何?煩請分享一下,因為我想盡快幫姊姊找到資料,他的兒子已經9歲了,我們最近才懷疑他是資優兒童...感謝各位幫忙!!     

hz_mama 寫道:

陳守仁是香港老師用英文教學, 所以想入陳守仁是想發展小朋友的英文, 唔想著重中文。 作個比喻, 入麥當奴是想食漢堡包, 唔著重D蝦餃、燒賣好唔好食。

ko06879,

妳個比喻都幾易明白...

ko06879 寫道:
陳守仁是香港老師用英文教學, 所以想入陳守仁是想發展小朋友的英文, 唔想著重中文。 作個比喻, 入麥當奴是想食漢堡包, 唔著重D蝦餃、燒賣好唔好食。

[quote]
hz_mama 寫道:

我個女study in 陳守仁, 好開心, 無pressure.連P. 3 個TSA學校都無force d 學生做練習.

fifi_chan,

pls check PM!

kc
[quote]
由 fifi_chan 於 2007-05-20 16:29:01

各位媽咪,

請問各位資優test在那裡做?收費如何?煩請分享一下,因為我想盡快幫姊姊找到資料,他的兒子已經9歲了,我們最近才懷疑他是資優兒童...感謝各位幫忙!!

Hi mamimummy,

Does  陳守仁 like to take in gifted child?
Do you know how many gifted children are there in your daughter's class?
How about 程分試 in P.5 & P.6, any pressure from the school?
I found that 陳守仁's Secondary Allocation result in 2005 -06 is very good!
mamimummy 寫道:
我個女study in 陳守仁, 好開心, 無pressure.連P. 3 個TSA學校都無force d 學生做練習.

pls could you pm or email to me as well: [email protected]

thanks a lot!
‹ 上一主題|下一主題