用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 65校網家長請進
樓主: YYJC
go

65校網家長請進 [複製鏈接]

版主

Re: 65校網家長請進

雖然我仔仔唔係仁紀或仁立,但我有朋友係呢2間讀緊,最近聽番係仁立好過仁紀,冇錯之前仁立因為個校長好要面,希望多啲學生入到林護,所以谷得好勁,反而令到成績下降,但(好似係上年)轉咗個校長,已冇谷得咁勁,反而啲成績仲好咗,另一樣係之前葵青區的游泳比賽,只有呢間學校的校長全程到場為學生打氣,比賽完後一定要影集體照,有一些後備的家長覺得好似浪費了時間,校長好溫和咁講"其實今次只要有份參與,就算冇得出場,都已係一種光榮,下次可以更努力做到正選"令到啲家長都順番.相反仁紀的校長只是到一到場做頒獎嘉賓就走,完全冇接觸啲同學,一副高高在上的感覺.
校舍就緊係仁紀好啲啦,話哂新校,但老師之間的競爭都好大,聽過有測驗時某班的老師居然放水俾學生令全班的分數大增.
每間學校的功課多與小真係睇小朋友的能力,有啲一日做7至8樣都冇問題,有啲做3至4樣都攪唔惦,所以最好唔好用功課的多與小去睇間學校好唔好,校長及老師的教學態度先最重要.

祖天都不錯, 可看看 :
視學報告-祖天

我睇過呢份視學報告, 我覺得評價普通, 有不少需改進之處.

佛教林金殿紀念小學如何? 好似趙榮德話幾好(我唔知有冇記錯)

我又八卦下65區小學先.

一定要放第一志願才可能入到既學校: 仁立, 仁紀, 主恩,全完...放第二志願就哂左個第二志願啦.
第二志願都可以入到既: 祖天, 林金殿,基真...
好易入既學校....信義, 李一諤,高可寧,許大同.....    齊未呢??

唉~~到宜家都決定唔到第一round選仁立定仁紀好呀~~
實在好難呢~~有冇人都係咁呀??

又up下d歷史俾你參考下啦: 基本上尼區八成以上學生派位都係選尼兩間做首選架啦~~早兩屆派位都係仁立少位過仁紀, 所以都係多人選仁紀既多, 當然啦, 咁樣一面倒就係多人失望啦, 所以叩門人數都係好多, 亦有人唔甘心叩門都唔入, 轉去讀半年(一年)私校再轉返來,都大有人在.  

係呀,我聽人講上年有成2百幾人去仁立叩門,真係勁誇張!!但實際只有十幾個第3round入到!!
‹ 上一主題|下一主題