用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 講下:一打開佢地d功課既感受....
樓主: par3186
go

講下:一打開佢地d功課既感受.... [複製鏈接]

Re: 講下:一打開佢地d功課既感受....

crtstal媽媽 寫道:
我個女都系啦,問她點解錯,一定答吾知,日日發夢,粗心大意,同埋軟皮蛇態度,就真係好難攪,同埋好勞氣 ,勞氣到死.

Hi,

我個仔現在三年級都改不到,老師也說他上堂發白日夢.....
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Hi !
你有什麼心得可以對付"軟皮蛇"呢?

norakyng 寫道:
[quote]
crtstal媽媽 寫道:
我個女都系啦,問她點解錯,一定答吾知,日日發夢,粗心大意,同埋軟皮蛇態度,就真係好難攪,同埋好勞氣 ,勞氣到死.

[/quote]  [/quote]  [/quote]

Hi,

我個仔現在三年級都改不到,老師也說他上堂發白日夢..... [/quote]   
:-D

見佢做晒我就算

但係字醜就......真係想飛簿......落垃圾桶....

Hi !

我都是這樣,但係字醜就......真係想飛簿......落垃圾桶....

是否現今的小孩子都是這樣子呢!  

heiheikeikei 寫道:
見佢做晒我就算

但係字醜就......真係想飛簿......落垃圾桶....

我個女4年級都係坩,日日發夢,粗心大意,同埋軟皮蛇,教佢計分數,教了7次都夢遊,激到我.......飛筆飛簿擲書包,好似開片咁,Й

我個仔極之粗心大意,在學校抄notes ,真係吾知道寫乜,最慘連佢自己都吾知自己寫乜 好似上次maths test 咁,佢夠膽死直式做啱哂,但係橫式個answer 寫到吾似個數字,咁就比老師扣晒成條數既分
喺學校做既中文功課真係鬼畫符咁,次次都比我擦哂要佢重新做過,唉!我寧願佢返屋企先做,起碼吾洗"sign"時間去擦嘛!

唉.....
又系咁啦
星期五放學回來
乜都唔做
死拖爛拖...担泥咁
今日呀...星期日仲做緊功課呀

我真系想殺死佢地
我屋企部電視究竟幾時先開得咖
我已經無晒話題同同事傾啦

比較同計較都一樣令自己唔開心

一打開佢地d功課
個心都出左一句

"頂你個肺呀......."

醒目開學勳章

如果將花c9,軍曹哥的卡通配音晒的功課輔導果度,正!

你哋所發生嘅,我仔都通通發生晒。 用盡所有專家嘅方法都無乜效,我只係要求佢做功課快d啫,靚吾靚,啱吾啱我都吾計教..... ....真係無語問蒼天...     

我個女幼稚園唔洗寫字、串字同默書,
一上"小一"就死得啦,叫親佢寫字、串字,
佢就死下死下,唸經咁聲.
現在二年級都係咁,最慘就係默"中文課外"
d字大部份都吾識寫,真係比個女激死.

叫佢地做功課個時隻眼就得1mm闊,
但係一做完馬上就超過1cm闊,
如果比佢地休息完再做的話情況一樣,

如果要抄寫仲慘,好似夢遊咁,
喊驚都無用

我個囡幼稚園時和小一上學期d 中文字都吾係寫到咁醜架, 依家....唉!!!! 字又深又多又趕, 都可以理解到.  
有時都會倒轉去諗下小朋友的感受, 當都曾經有下努力想寫得好d, 但一次又一次咁比人執d 細微

醒目開學勳章

所以幼稚園開始就要訓練.

K1同K2我比阿女盡情happy, 響屋企唔講溫書.

但到K3下學期, 學校都開始聽寫能力啦(算遲添喇!), 不過唔深, 學校無壓力, 就我比壓力囉! 壓力唔一定係壞事來既.

依家晚晚同阿女默書, 等佢慣, 等佢知咩叫溫書, 咩叫入腦, 咩叫專心, 唔係到九月開始上小一, 佢會突然覺得好辛苦.

有默錯唔會鬧, 默多一两晚就熟; 但無心機讀就即鬧. 連續默得好就有小獎.

miffy 寫道:
我都諗緊係咪同幼稚園唔洗做功課有關, 有比較嘛, 之前天堂, 家陣地獄。

我仔而家做功課ok, 每日都有3樣功課, 佢係有時有d粗心大意, 學校要默書串字佢都ok, 唔知係咪由k1開始, 等佢一步一步入地獄, 就唔知有天堂的傳在??    定係一上小學個個都會咁樣??

醒目開學勳章 王國長老

睇完你地d留言, 嘩..........感同身受啦!
上星期默書, 女女全部識寫晒.......不過將"學校"寫成"校學" (幼稚園已經識寫啦), 真係吐血
數學派份assessment仲激, 張紙上半版題目下半版格仔(填答案), 我個女有本事將張紙掉轉黎用
日日對住佢, 鬧又鬧過哦又哦過, 真係覺得無力

有次同同事講笑, 我地應該好似d人戒煙咁, 整返個support group, 每日控制自己唔好鬧仔, 做得到就獎一粒星星, 到月尾睇下邊個做得最好就有獎

‹ 上一主題|下一主題