用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 講下:一打開佢地d功課既感受....
go

講下:一打開佢地d功課既感受.... [複製鏈接]

講下:一打開佢地d功課既感受....

各位媽咪

有無覺得如果唔計功課呢樣野
其實佢地真系好鬼可愛既
但系一去返功課呢
佢地d缺點就出晒0黎咖啦

唔主動, 大意, 唔專心啦, 又執著啦

我都唔明....d卡通人物名
必殺技呀
星期幾,幾點做咩野卡通
去邊度食過d咩野呀
廣告d對白
佢地通通都記得

但系幾時要帶咩野返學
老帥叫佢地做咩野呀
背書,串字
佢地就通通好似失憶咁既

有時真系唔想理佢地咖

:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

Re: 講下:一打開佢地d功課既感受....

....d卡通人物名
必殺技呀
星期幾,幾點做咩野卡通
去邊度食過d咩野呀
廣告d對白
佢地通通都記得

[size=large]完全同意!   哩個情況就緐「有興趣」同「冇興趣」的最大分別! 大人都會啦! 我冇興趣的事, 左耳入右耳就出左。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

絕對同意!! 有時對住佢真係想死~~   

par3186 寫道:
各位媽咪

其實佢地真系好鬼可愛既
但系一去返功課呢

必殺技呀
星期幾,幾點做咩野卡通
去邊度食過d咩野呀
廣告d對白
佢地通通都記得

但系幾時要帶咩野返學
老帥叫佢地做咩野呀
背書,串字
佢地就通通好似失憶咁既

有時真系唔想理佢地咖

所以而家的後生仔, 寧靜養寵物都唔養人仔,
唔駛煩功課.  

[quote]
par3186 寫道:
各位媽咪

其實佢地真系好鬼可愛既
但系一去返功課呢

必殺技呀
星期幾,幾點做咩野卡通
去邊度食過d咩野呀
廣告d對白
佢地通通都記得

但系幾時要帶咩野返學
老帥叫佢地做咩野呀
背書,串字
佢地就通通好似失憶咁既

有時真系唔想理佢地咖

醒目開學勳章

係呀係呀!

默書串字好似要佢擔泥咁, 但係睇完一集 "我們這一家", 花老爺講咗两次 "It's miracle.", 就即刻學 (grammar 錯架大佬! 應該係 "It's a miracle."), 即刻問我點解, 既刻記得, 即刻識讀, 仲成日講...  

王國長老

唉吖!佢地真係選擇性記憶架!
我琴晚同個仔默書,佢仲軟皮蛇咁激死我啦!
唔知默一句有個make 字,睇住佢寫錯,
問佢點串?佢話︰M~A~K~E~ 囉!!
我話咁你做咩寫︰M~A~R~K~??!!
佢仲一味「Gee~~Gee~~」咁係度笑!
你話死唔死?!我差D 嘔血!! :evil:

所以而家的後生仔, 寧靜養寵物都唔養人仔,
唔駛煩功課.  

咁又唔得!
做人點可以咁冇承擔架! 個個咁諗就...... 噢~
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

版主

麟媽媽 寫道:
唉吖!佢地真係選擇性記憶架!
我琴晚同個仔默書,佢仲軟皮蛇咁激死我啦!
唔知默一句有個make 字,睇住佢寫錯,
問佢點串?佢話︰M~A~K~E~ 囉!!
我話咁你做咩寫︰M~A~R~K~??!!
佢仲一味「Gee~~Gee~~」咁係度笑!
你話死唔死?!我差D 嘔血!! :evil:

我仔仔都係,每次溫書,我就想死
第一次串"wears"冇問題
第二次串"waers"叫佢再溫過啦
第二次串"weras"死未

佢每次計過應該合格就唔肯再讀,我真係冇咩辦法
該用戶已被刪除

各位媽咪唔駛勞氣既, 諗返下自己細個果時咪又係咁, 一樣激到亞媽死下死下, 一聽到要默書, 測驗考試就世界未日咁.  可能呢個係人生既必經階段.  take it easy啦.

醒目開學勳章

我個仔都係咁架~~~~ 我仲以為係我個仔咁粗心大意, 真係好有人同我有共嗚呀!!  仲有呀, 我個仔可以做供詞填充時抄字都抄錯同埋抄漏架!!! 好似 "聰明" 咁, 佢夠膽死就咁寫個 "聰" 字而漏左個 "明" 字!!      

earlybird 寫道:
重有呀,數學直式個答案係24,橫式個答案會係14,叫佢check 吓,佢話睇都5睇就話無錯額,你指住俾佢睇,佢至話'哦'

第一次串"wears"冇問題
第二次串"waers"叫佢再溫過啦
第二次串"weras"死未

[size=large]咁咪等於要靠「機會率」!

我個女又係甘,我都係因為佢既功課,宜家我地大家既關係都變差左,我個女記埋d白白掛掛既野就一流,一叫佢倣做功課,背書溫習呀!好似叫佢去做苦力甘,成日d功課那西都死,一橫一點求求其其就算,因佢好多時默書就係錯呢d,一係就點長得濟,講極都係甘,因老師改薄既時候呢d都係錯,有時我都想唔理佢d功課由鬼得佢佢想點就點,但可惜如果佢d成績差既話學校會寫字又或者見家長去理解,所以我對住我個女真係頭都痛,我真係有時為左佢d成績攪到我個人好似short甘,盡有時會躲埋去廁所喊,其實我覺得讀書唔只學生有壓力其實連家長都有壓力,最麻煩係佢地話極都唔聽                 

醒目開學勳章

唔勞氣就奇呀老友,我自细读书好自觉,好勤力,年年全级考第一,连我家大老爷自细读书都好好,点解依家好似正正得负架?唔通遗传因子突变。。。

G-Ma 寫道:
各位媽咪唔駛勞氣既, 諗返下自己細個果時咪又係咁, 一樣激到亞媽死下死下, 一聽到要默書, 測驗考試就世界未日咁.  可能呢個係人生既必經階段.  take it easy啦.

醒目開學勳章

呢個topic 好正。

問阿仔點解唔見呢樣文具,點解明明做好既功課,明明帶佐又冇交,俾老師寫欠交?次次都話唔知點解。

問佢D玩具,巴士放係邊,九秒九就答到你。

王國長老

o拿,琴日剛派默書,又錯埋D 正野喇!!
There aren't 佢寫左 There're,
老師本來睇唔到仲比100 分佢,
之後老師又好眼喎,咁樣錯又當兩個字,
係咁,就多謝 >> 扣10分 ….
默書最緊要小心聽,咁都寫錯,即是又發夢。

lee個應該係佢哋既通病, 我仔四年級都仲係, 死末?
earlybird 寫道:
重有呀,數學直式個答案係24,橫式個答案會係14,叫佢check 吓,佢話睇都5睇就話無錯額,你指住俾佢睇,佢至話'哦'
‹ 上一主題|下一主題