用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 講下:一打開佢地d功課既感受....
樓主: par3186
go

講下:一打開佢地d功課既感受.... [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 講下:一打開佢地d功課既感受....

下!!! 咁要到幾時先會好架~~~~~~    

bossmum 寫道:
lee個應該係佢哋既通病, 我仔四年級都仲係, 死末? [quote]
earlybird 寫道:
重有呀,數學直式個答案係24,橫式個答案會係14,叫佢check 吓,佢話睇都5睇就話無錯額,你指住俾佢睇,佢至話'哦'
[/quote]

我好同意.  我自問做學生時, 都唔係樣樣做足100分.
都唔係樣樣都做足亞媽的要求. 咪一樣咁長大, 工作.
想下佢地學行, 學說話都唔係1,2次就識啦.
點解功課方面, 唔俾多d時間佢地改進呢.

G-Ma 寫道:
各位媽咪唔駛勞氣既, 諗返下自己細個果時咪又係咁, 一樣激到亞媽死下死下, 一聽到要默書, 測驗考試就世界未日咁.  可能呢個係人生既必經階段.  take it easy啦.

王國長老

我亞仔小一既時候,點只有不明來歷既鉛筆,
中文作業都試過拎左兩本返黎呀,死未?!

一模一樣. 俾3枝新铅筆佢帶番學,變咗3枝不明來歷的铅筆番厘,問佢自己嗰3枝去咗邊?佢話"借哂俾同學".咁問佢e+嗰3支邊度厘架?佢話"唔知播".

絕對是我的心聲呀!       
thomasthetankengine 寫道:
[quote]
par3186 寫道:
各位媽咪

有無覺得如果唔計功課呢樣野
其實佢地真系好鬼可愛既
但系一去返功課呢
佢地d缺點就出晒0黎咖啦

唔主動, 大意, 唔專心啦, 又執著啦

我都唔明....d卡通人物名
必殺技呀
星期幾,幾點做咩野卡通
去邊度食過d咩野呀
廣告d對白
佢地通通都記得

但系幾時要帶咩野返學
老帥叫佢地做咩野呀
背書,串字
佢地就通通好似失憶咁既

有時真系唔想理佢地咖

重有呀,數學直式個答案係24,橫式個答案會係14,叫佢check 吓,佢話睇都5睇就話無錯額,你指住俾佢睇,佢至話'哦'

----------------------------------------------------

"椅" 點解同我個仔一様
     唔通佢地相識   

我仔昨日既功課, 其中一題係寫"蝴 蝶", 我個仔照住寫, 個蝴字寫成『虫古月』(1個字變3個字), 個蝶字就無左個"虫"字, 問佢錯咩, 佢完全睇唔到錯處。

完全一樣!!自從我個仔讀小一後, 我心情都變得好差...
各位媽咪, 可以點算...請教路...

只有一個字 -- 忍.

小二下學期會有改善.
小朗媽媽 寫道:
完全一樣!!自從我個仔讀小一後, 我心情都變得好差...
各位媽咪, 可以點算...請教路...

G-Ma

你就好啦
起碼你都受過伯母既恩0y
都可以叫做有同理心wor

但系我無咖wor
我果代細個既時候
好多媽媽都要為口奔馳
又或者本身無料呀
又多仔女咁
鬼得閒理我地0y

你就有福啦
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

Fatty 寫道:
呢個topic 好正。

問阿仔點解唔見呢樣文具,點解明明做好既功課,明明帶佐又冇交,俾老師寫欠交?次次都話唔知點解。

問佢D玩具,巴士放係邊,九秒九就答到你。

系呀..系呀
我個仔又系咖
成日都系"唔知點解"
我夠"唔知點解"佢會搞到咁多"唔知點解"law

真系聽到都火都滾咖
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

麟媽媽 寫道:
我亞仔小一既時候,點只有不明來歷既鉛筆,
中文作業都試過拎左兩本返黎呀,死未?!

[quote]
一模一樣. 俾3枝新铅筆佢帶番學,變咗3枝不明來歷的铅筆番厘,問佢自己嗰3枝去咗邊?佢話"借哂俾同學".咁問佢e+嗰3支邊度厘架?佢話"唔知播".
[/quote]

說衰d
你地d仔都叫做賺0y
我果個...系蠢到比人攞左都唔知呀
下學期開學左無幾耐
就唔見左本作業啦
搵極都無同學仔攞多左wor
又要賣個本
我米仲韾 :evil:

par3186

家母的確甚為嚴格, 我身受其害, 所以對囡囡要求無咁嚴謹(但當然亦唔會比佢太偏離正軌).

小女亦係大頭虾一名, 默書所有深既字都識, 但係竟然漏左個一定識寫既"好"字同個"的"字, 由一百分變90分.  英默成日唔記得每句第一個字要大草.  文具永遠有幾多帶幾多返學校, 問佢點解, 因為要借比同學, 轉頭就唔見哂.  我已經習以為常, 漸入化境.

par3186 寫道:
G-Ma

你就好啦
起碼你都受過伯母既恩0y
都可以叫做有同理心wor

但系我無咖wor
我果代細個既時候
好多媽媽都要為口奔馳
又或者本身無料呀
又多仔女咁
鬼得閒理我地0y

你就有福啦

我個女對於文具個方面同大家都係一樣,成日都唔見,放新年假期之前佢直澄成個筆袋唔見左,問佢係邊佢都係話唔知,盡要向我發脾氣,好似我罹左佢甘,點知,新年假後一個月佢個英文老師先俾番佢,原來留左係餉老師到,都不單只係甘,鉛筆,擦膠等....都成日唔見,但佢有時又有d其他文具番來,所以我係到諗佢會唔會同人交換而返到來唔肯講俾我知.

我想問下如果你地既小朋友讀小一,你地會唔會俾佢去補習,因為我個個月實在太惡頂,所以我希望佢可以去補習,甘樣唔知可唔可以改善我地大家既親子關係.

我直情就癲啦!對孖女讀

見到le個toyic好好笑,道盡我的心

果然係好topic. 真係苦中有淚!
其實大人感到辛苦, 相信細路都辛苦, 要做到十一點, 真係好恐怖!! 簡直人都顛
大人眼訓, 細路都一樣, 好痛苦
面對現今o既教育制度, 真係無奈 :-|
不過無論如何, 日子過去, 孩子成長, 回頭一看, 又變成精彩人生, 大家努力吧! :  :
我們在此一同敖過去, 他們的進步, 就係我地最大的鼓勵和回報. 願各位健康快樂地生活!  

我地上一代父母,一家六七口, 顧住搵食養我地班化骨龍.
讀書又唔多, 邊有話同我地溫書, 執書包. 全部自己攪掂. 唔記得帶文具/功課返學校, 老師用紅筆寫手冊叫阿爸阿媽簽名.

都係果句, 時代唔同左. 我地呢脫人小時候真係純好多兼自發性好多.

莫講話功課, 就算同佢地講道理, 都係左耳入右耳出.
Matthew 仔快11歲. 向小五的階段出發啦 !!!...[img]

我個女都系啦,問她點解錯,一定答吾知,日日發夢,粗心大意,同埋軟皮蛇態度,就真係好難攪,同埋好勞氣 ,勞氣到死.

我個女都二年級啦! 都改吾到. :evil:
:-D
‹ 上一主題|下一主題