用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心,寶血同維多利亞都唔收點算?
go

聖心,寶血同維多利亞都唔收點算? [複製鏈接]

聖心,寶血同維多利亞都唔收點算?

今日收到信聖心都唔收亞女,唔知點好?仲有d咩學校好呀?(我住香港仔)我怕係香港仔求其搵一間將來入唔到好既小學....請問各位有咩意見?(啱啱寄埋form去st clare申請).... :cry:

Re: 聖心,寶血同維多利亞都唔收點算?

jane1019 寫道:
今日收到信聖心都唔收亞女,唔知點好?仲有d咩學校好呀?(我住香港仔)我怕係香港仔求其搵一間將來入唔到好既小學....請問各位有咩意見?(啱啱寄埋form去st clare申請).... :cry:

希望st clare's收你囡囡啦!  

Hi jane1019,

我個囡聖心都係waiting list,st.clare都係一間好好的學校,但學費都幾貴,而且對我就太遠。聖馬加利大都好呀。

我個女聖心無waiting list呀,得維多利亞就有,但都唔知要等到幾時?聖馬加利大係邊架?

jane1019,

sorry! 我手快快打錯字! 好在入返o黎睇咋! sorry!!!  

希望st clare's會收你囡囡呀!!!
其實收嘅機會好大ka, 唔好灰心呀!

oh,聖馬加利大在跑馬地,不過都唔容易收,都係試口下,st.clare機會大好多。

唔緊要打錯字之麻 雖然你地話易入但我個女成日都話鬥氣架,次次見個時就唔答問題到見完佢就自己答番頭先應該要答既野 :evil:

jane1019 寫道:
唔緊要打錯字之麻 雖然你地話易入但我個女成日都話鬥氣架,次次見個時就唔答問題到見完佢就自己答番頭先應該要答既野 :evil:

唔緊要架, st clare's 真係好易入ka!

多謝你地咁多位呀!我尋日寄左form去st clare,今日寄埋去真光,希望佢地會收阿女啦!

真光(堅道)同st clare's都收阿女,唔知點choose好?因為我個女太活躍啦,st clare's會唔會對佢太斯文呢?而且st clare's小學要交學費,好似好貴咁?請問各位有咩意見?

醒目開學勳章 王國長老

st clare's同真光都係女校, 都係私小, 要交錢架 , 價錢都係around $2500左右, 不過可以放心既係, 2間既幼稚園生, 都可以分別直升自己既小學, 又可以同時join政府大抽獎
教學方法方面, 真光係活動教學, 做得好出色, 你可以睇睇emb份視學報告(大坑):
http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_5219/tlmsohk.pdf
真光活動教學之餘, 無測無考無默書, 透明度高, 重視家校合作, 符合晒emb對理想幼稚園既要求(你睇學券廣告都o係真光拍就知)

至於st clare's果份視學報告o係度:
http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_976/StClares_primary.pdf  
st clare's教學方法, 應該會比真光傳統少少, 而且聽聞(?)每星期都有默書

不過st clare's係英文小學, 真光係中文小學, 升中方面, 2間原校升中%(2間都係英中)都係咁上下(around 70+%)
如果講academic方面, 應該st clare's會強少少, 英文又勁好多, 小一已經可以揀法文學.......而真光雖然都係band one學校, 不過一路功課+溫習壓力都唔大, 校風無咁嚴謹, 小朋友成長開心d

我都知好難揀呀~~~~~~希望我講咁多, 唔會confuse到你啦   

唔該你呀!我都係choose真光啦,因為我覺得活動教學啱我個女多d,我怕st clare's咁傳統佢會唔開心,唔鍾意返學!到第時佢真係鍾意讀書,到小學再搵一間好既俾佢,始終唔想佢唔開心!
不過我想問大坑真光同堅道真光係唔係差唔多架?
‹ 上一主題|下一主題