用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 95區家長你地會點排位呀?
樓主: cmts
go

95區家長你地會點排位呀? [複製鏈接]

Re: 95區家長你地會點排位呀?

我是一個在職的將軍澳媽媽,但我不熟悉這區的小學,以下的是我幫小女的排位,請大家幫忙評價這樣排好不好??
梁潔華小學
保良局馮晴小學
將官小學
景林天主教小學
黃澡森小學
天主教安德肋小學
循道衛理小學
黃永樹小學
余家潔小學
聖公會基德小學
聖公會宣基小學
將軍澳天主教小學
.
謝謝!!!  

你是否跟次序排位,
如果是
你入唔到梁潔華就一定入到將軍澳官立或景林天主教.
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_480.gif[/img]

yeeli,
吓! 唔係啩?我都有咁諗過:教統局為免家長批評不公平而虛構有呢個所謂隨機號碼嘅存在,而事實上,教統局那邊從來無人可以企出來証明比大家睇呢個隨機號碼係決定於啲咩嘢或是under點樣嘅機制去'製造'出來...
所以,如果真係用份表嘅number我地就慘啦 我地最尾個number係"8",咁咪即係包尾 ~ 真係心都實晒囖!

唔係呀,我囝囝校長話係抽一個最尾number,如果係抽第一志願東華,抽中個最尾number係5,咁全部選東華既最尾number5就入晒架,所以都係要有運仔,我都覺得應該係我地家長面前抽好好多,   
hayamama 寫道:
yeeli,
吓! 唔係啩?我都有咁諗過:教統局為免家長批評不公平而虛構有呢個所謂隨機號碼嘅存在,而事實上,教統局那邊從來無人可以企出來証明比大家睇呢個隨機號碼係決定於啲咩嘢或是under點樣嘅機制去'製造'出來...
所以,如果真係用份表嘅number我地就慘啦 我地最尾個number係"8",咁咪即係包尾 ~ 真係心都實晒囖!

hayamama 寫道:
我是一個在職的將軍澳媽媽,但我不熟悉這區的小學,以下的是我幫小女的排位,請大家幫忙評價這樣排好不好??
梁潔華小學
保良局馮晴小學
將官小學
景林天主教小學
黃澡森小學
天主教安德肋小學
循道衛理小學
黃永樹小學
余家潔小學
聖公會基德小學
聖公會宣基小學
將軍澳天主教小學
.
謝謝!!!  

黃永樹,將軍澳天主教小學,宣基,馮晴
呢幾間唔可以填咁後架,佢地多數比其他家長填第一志願喎.

如果鐘意梁潔華就要甲乙部都填第一喎. :wink:

完全同意
小咩咩 寫道:
你是否跟次序排位,
如果是
你入唔到梁潔華就一定入到將軍澳官立或景林天主教.

其實我依家都好亂, 我自己一定會放將天做第一志願, 咁打後個d真係好難取捨, 而且我知 馮晴, 黃永樹, 宣基, 梁潔華, 田家柄及黃余家潔都會有好多人揀, 咁如果我又將呢d學校放響第二第三咁就會無用啦, 呢區本身得二多間小學可以揀, 咁扣左呢d多人揀0既小學, 西貢區小學及面臨殺校個d小學, 就真係得十多間可以填, 我真係唔知點填好... 最怕第一志願唔得加上叩門又唔得, 到時都唔知去左邊間 , 我怕我0既決定影響左個女.
~只要有夢想,凡事可成真~

教局真真玩c家長,我都覺得好煩,你講個幾間都要填架,真係唔得先叩門囉,如果唔填就連機會都無架,所以填得幾多就幾多真係好唔鐘意就唔好填囉,
alkyng 寫道:
其實我依家都好亂, 我自己一定會放將天做第一志願, 咁打後個d真係好難取捨, 而且我知 馮晴, 黃永樹, 宣基, 梁潔華, 田家柄及黃余家潔都會有好多人揀, 咁如果我又將呢d學校放響第二第三咁就會無用啦, 呢區本身得二多間小學可以揀, 咁扣左呢d多人揀0既小學, 西貢區小學及面臨殺校個d小學, 就真係得十多間可以填, 我真係唔知點填好... 最怕第一志願唔得加上叩門又唔得, 到時都唔知去左邊間 , 我怕我0既決定影響左個女.

但我講個幾間唔係填做第一志願, 放響第二志願打後跟本就係浪費個位, 所以我有想過, 第一志願放將天後, 第二志願就會揀d冷門少少, 但又怕真係入左又唔知點好, 依家真係心大心細.

但上年有個bk媽話第二志願入將天架,我囝囝校長話填熱門小學放第二志願都會有d機架,第三就無咩囉,所以要d幾鐘意又唔係咁熱門,真係幾頭痛.
alkyng 寫道:
但我講個幾間唔係填做第一志願, 放響第二志願打後跟本就係浪費個位, 所以我有想過, 第一志願放將天後, 第二志願就會揀d冷門少少, 但又怕真係入左又唔知點好, 依家真係心大心細.

你是一位在職媽媽, 以你所choice 學校都比較多功課以及test and exam, 你有沒有時間可以同小朋友溫習同埋睇功課先, 以及你o向邊頭住呀!, 其實最好搵返自己屋企附近, 小朋友無咁辛苦, 雖然都係將軍澳區, 上上落落搭校車都浪費時間. 我小朋友現在o向 " 佛教志蓮小學"就 讀, 雖然程度一般, 但我最欣賞學校的校風, 學校d校長 , 老師. 社工以及校工個個都好友善.有愛心, 學生十分有禮, 他們看見其他家長, 會主動向你點頭, 躹躬. 還有對學習困難和成績較差的學生, 有很多支援. 雖然外界常常批評這間學校程度較差, 但我的小朋友已經3年了, 我覺得沒有什麼不妥. 我是十分欣賞的.這是我的小小感受.

我係一位全職媽媽, 本來我地想個女考私校又或誇區讀出名d津校, 不過依家我地最終決定唔讀私校, 因想留番d錢比小朋友讀興趣班及將來補習用, 加上我地仲有個妹妹, 所以支出上要控制下, 另外誇區都考慮到會令個女好辛苦, 所以又唔考慮, 因此我就揀番本區一間較為嚴謹d0既小學, 如個女讀得到的話, 將來升中條路好行d.

yeeli,
呵...原來唔係我諗咁樣,真係好驚架!不過我都係唔係幾明白:
"係抽一個最尾number,如果係抽第一志願東華,抽中個最尾number係5,咁全部選東華既最尾number5就入晒架..."
你可以解釋多一點嗎?

小咩咩,
對呀!呢個就係我地嘅排位了,不過,因為小女一直都在區外的幼稚園就讀,所以第二輪大抽獎嘅甲部我幫她選了三間區外的小學,而乙部就是這個排位了...
事實上,95區已經算唔錯了,因為真正選得落手嘅小學都算多;反觀呀女幼稚園嘅34網雖然都有一定數量的小學,但質素參差,我唯一的擔憂只是將來要再幫她往外找中學,因很多家長都說呢區中學質素更差,好的只有一兩間...
Anyway,都祝願大家的孩子老入頭三位心儀的小學!!

hayamama

例如:一開始抽東華呢間小學先,咁就會抽一個大number,原來係5,咁所有填東華既number5就會入,可能number5係得20位入晒,咁咪重60個位,咪再抽其他number,如此類推,明白嗎 但係都係個句,等運到

yeeli,
呵...原來係咁,而家明啦!
唔該晒咁多位,我大至上都選好了,明日係黃永樹見!

我覺得你浪費了第二個機會.
聖公會基德小學
天主教安德肋小學

呢二間放前小小會好d.
將官小學
景林天主教小學
黃澡森小學
如果你派到可能你都不用讀要扣門.

將官小學
景林天主教小學
黃澡森小學
如果你派到可能你都不一定會讀, 咁畢如放後d, 反正放榜後叩門呢d學校小人選叩門收你小朋友機會都大d, 所以無為放咁前.

以上是本人個人意見.  

yeeli

我可以與妳們談話了, 因我一直不能進入只能看妳們談話真是不開心   
YEELI   我仔仔讀保良局方王的 上午
我一直看到妳們談話心中也同意是好的有4-5間但如果選擇只有一間可放入第一位則其他如 信義會 ,宣基, 保良局黃永樹等就已不用放在最前了, 因很定沒位留下....
但第二及三則也是博   吓 如 將天, 東華, 循道 , 信義會明道, 聖安德肋等 然后再試 田家丙, 基德.或 沒選之第二及三 一路排下去 ....... 煩煩  

MIHOLO
你去咗填表未,我就去完返來,黃永樹個操場勁大風好凍,我囝囝今日發燒係屋企老公睇住,所以填完嗱嗱聲返屋企,
點解你入唔到bk

我見到對面個女人又係填馮晴第一志願,另一個就填明道同循理第一志願. :wink:

請問張from係唔係一式幾份?係唔係有一份可以自己留返??thank you      
yeeli 寫道:
MIHOLO
你去咗填表未,我就去完返來,黃永樹個操場勁大風好凍,我囝囝今日發燒係屋企老公睇住,所以填完嗱嗱聲返屋企,
點解你入唔到bk

我見到對面個女人又係填馮晴第一志願,另一個就填明道同循理第一志願. :wink:
‹ 上一主題|下一主題