用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 95區家長你地會點排位呀?
go

95區家長你地會點排位呀? [複製鏈接]

95區家長你地會點排位呀?

各位:
我想咁排:1 保良局馮晴
                 2 宣基
                 3 王余家潔
                 4-7 未知??
2同3唔知係唔係其他家長心中的熱門呢?如果係派到幾會咪好微   

Re: 95區家長你地會點排位呀?

up~

IF YOU CHOOSE NO. 1 & THEN CHOOSE NO. 2 我想無望.

應該是說已浪費了SECOND CHOICE.

保良局馮晴 & 宣基都好多人選ga.

mandy_lee 寫道:

why?

我也是95區...唔以凡我個人來說最難選是第二及第三
因我不太清楚那個是有機會大, 因我不想浪費第二選擇
唉.... 我都很傷腦筋

因為2間學校有會有人選做第一志願, 如fung ching 唔得再放suen kei 做第二, 一定會比其他人填第一志願選晒, 電腦又會因為你第二志願已full, 又排你第三志願一路咁排下去. 所以填第二志願都好重要.

比較熱門學校 :
po leung kuk fung ching (band 1)
po leung kuk wong wing shu. ( band 1)
suen kei (活動教學, 但有家長說課程淺)  
leung kit wai ( 放學可留校做homework 到5:30pm 上年)
東華三院 ( 呢間英文科會有2位nat teacher)
田家炳
將軍澳天主教
而近期上位有 :
循道 (活動教學)
基德
以上只是個人意見.
hinhin_mama 寫道:
[quote]
mandy_lee 寫道:

why?[/quote]

我會揀將軍澳天主教第一
因為小朋友參加過學校活動,非常喜歡, 而且今個星期六下午又有講座解釋統一派位機制及銜接小一的問題, 學校對教學非常熱誠, 所以是我的首選.

[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_480.gif[/img]

mandy_lee

我想請教妳 ,  
我可否放 將軍澳天主教 在第二位 ?
因本人對此間都有好感 , 但聽很多人說他很多功課

不過將天好多人都會選架, 好似p.3開始maths 會用english 教都幾多homework. 如第二輪抽獎不到的話該校比較like 收deboarh school 個d 學生.
MIHOLO 寫道:
mandy_lee

我想請教妳 ,  
我可否放 將軍澳天主教 在第二位 ?
因本人對此間都有好感 , 但聽很多人說他很多功課

我想問下有無媽咪知聖公會基德呢間學校既長細資料呢,我都想填做二,三志願,唔該晒   

小咩咩:

我同你一樣會放將天做第一位, 我自行都係揀將天的, 聽日我都會去聽佢地個講座,哈哈...其實我個女係德寶學生. ,希望大家都可以入到呢間學校啦.
~只要有夢想,凡事可成真~

yeeli:

以我所知呢間學校係由第二度搬黎的, 不過我就唔係咁鐘意間學校太近個間識業訓練學校, 因個間中學d學生行出黎真係嚇死人, 全部都唔似讀書的, 基德響正佢隔離, 我怕個女見到d姐姐哥哥做左d曳野又唔識分, 遲d又跟住做都唔會覺得有問題就幣.
~只要有夢想,凡事可成真~

唔係化,其實間小學係邊樹呢,真係唔多覺眼????
alkyng 寫道:
yeeli:

以我所知呢間學校係由第二度搬黎的, 不過我就唔係咁鐘意間學校太近個間識業訓練學校, 因個間中學d學生行出黎真係嚇死人, 全部都唔似讀書的, 基德響正佢隔離, 我怕個女見到d姐姐哥哥做左d曳野又唔識分, 遲d又跟住做都唔會覺得有問題就幣.

yeeli,

基德原校係黃大仙,因要轉全日制所以將下午校遷入
將軍澳,位置近怡心園果邊,基德係黃大仙算唔錯架!

sorry,怡心園係邊,係坑口定宝琳呢?????????thx~
InMaMa 寫道:
yeeli,

基德原校係黃大仙,因要轉全日制所以將下午校遷入
將軍澳,位置近怡心園果邊,基德係黃大仙算唔錯架!

其實基德位置幾僻下,係介乎康盛至寶琳果一段,
近TKO 隧道果一帶,你知唔知慧安園係邊?
基德就係較接近慧安園果一邊,
附近仲有保良局羅氏基金中學!

正確黎講tko基德係將原本係黃大仙既上午校搬入黎tko~

基德係黃大仙都幾出名

贊成~ 但係本身d師資係唔差~
alkyng 寫道:
yeeli:

‹ 上一主題|下一主題