用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 4日沒有上學學校竟然無致電家長
go

4日沒有上學學校竟然無致電家長 [複製鏈接]

4日沒有上學學校竟然無致電家長

囡囡因病4天沒有上學, 第1及第2天我有致電學校請假, 第3天因囡囡病情突然惡化, 所以忙於照顧, 忘記致電學校, 但老師沒有致電給我, 到了第4天, 我故意不致電學校, 但老師亦沒有打電話來, 你們點睇這間學校, 囡囡仲只係K1

Re: 4日沒有上學學校竟然無致電家長

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我囝囝一日無返學,學校都會立刻致電慰問的。

可能你係第一、二日已知會學校,老師已知道你的小朋友病,故才無致電慰問,因為有些小朋友一病就要請幾日假休息。

我囡囡又係冇返3日學(佢而家讀緊nursery), 我除咗第一日打番學校請假之外, 第2同第3日都冇打, 當時我心諗點解學校的老師唔打電話來問吓囡囡的情況. 我冇呢d經驗, 唔知一般學校的老師喺呢d情況吓會唔會問候吓學生呢? 不過個心覺得好似唔係好關心學生囉.

In my point of view, it is totally unacceptable. How many kids in the kinder!! they must care to every individual.     

我都仔都試過病左幾日, 幾日老師都有打住電話比我問情況架, 我都覺得其實佢地平均照顧10位小朋友, 應該重可以keep 住問候情況, 況且唔係咁多位小朋友一齊病架嘛

kimmylow

請問你囡囡讀緊邊間學校?
kimmylow 寫道:
囡囡因病4天沒有上學, 第1及第2天我有致電學校請假, 第3天因囡囡病情突然惡化, 所以忙於照顧, 忘記致電學校, 但老師沒有致電給我, 到了第4天, 我故意不致電學校, 但老師亦沒有打電話來, 你們點睇這間學校, 囡囡仲只係K1

我囝囝學校嗰老師都同你哋囡囡間學校老師一樣,都冇打電話來問吓我囝囝的情況,當時我囝囝因病沒有上學, 第1天星期一我有致電學校校務處請假,但老師沒有致電給我, 後期星期二、三、四我都沒有致電學校請假,但老師亦沒有打電話給我,到了第4天星期四下午5點幾老師致電給我,我以為老師致電慰問我囝囝情況,點知完全唔係,一句慰問我囝囝情況都冇,只係打嚟問我囝囝明天返唔返學,如果返要帶一種指定的食物回校,簡直激死我呀,我答他仲有發燒,嘩,她都唔洗一秒即刻答我咁唔好返啦,咁就她講完就收線,你哋話我嗰囝囝老師一啲關心自己學生都冇。

我囝囝都試過3日病左無返學, 3日都有打電話返學校話請假, 係第一日既下午, 老師已打電話黎問下個學生既情況, 第三日都有再打電話黎問我囝囝既進展, 所以我覺得囝囝遇著個好老師, 真係佢自己既福氣.

其實打電話幫小朋友告病假,應該係家長責任,就等同返工請病假就要話畀公司知一樣,老師關心學生,慰問一聲當然係好事,但如果沒有的話,我又覺得冇乜唔妥。
反而我會好奇怪,點解有啲家長,明知小朋友發梗燒,病梗,都要帶佢哋返學??

芝達:
我同意你的說法,因老師都很忙的,有些老師晚上還會進修.

同意.

家長應認清楚自己的責任.

芝達 寫道:
其實打電話幫小朋友告病假,應該係家長責任,就等同返工請病假就要話畀公司知一樣,老師關心學生,慰問一聲當然係好事,但如果沒有的話,我又覺得冇乜唔妥。

公道說句(我本身都是教幼稚園),通常一般學校都係如果家長第一天已請假並說明原因,就未必會再打給家長,但如第二日再請假,就無論有冇請假都會致電問候及了解病情,會否是傳染病(順便睇下家長須否攞功課/通告),之後再隔兩三日再關心下!!(以上所說是我知的一般情況)如果四日都冇句問候就有點兒....

就算大人冇番幾日工,我唸公司都會問候兩句卦......
不過,最過份都係o個個打來交代事情,都唔問候句既老師啦......一個普通人知道你病左幾日都會問候下啦....更何況係老師.....   

以上純粹心裡感受,如有得罪,請見諒!!

In my point of view, if the student has been sick for 4 days already, teacher should call for the parent not only to say her concern to your kid, but also understand what disease your kid being influence.

:

其实学校知道了小朋友的病因就不一定要再打電話問候啦ノ除非有特別通知事項否則都並非事必要再電話問候
如果有是老師好、沒有也只是正常、因小孩初上學生病是常見的情况!老師們一般都能猜測到学生病了後請假多久啦!
所以也無須介怀、除非平時你也覺老師對学生冷淡!
事實上現在的幼師真的很多ヱ作!
:fighting1: :sick: :wave: :hammer: :-) :-) :-?

學校最近很多同學(包括K1,K2,K3)出水痘,個個至少都要請一星期病假;而老師只會在第一,二日知道情況後(因為傳染病需要告知學校);就不需要每天都跟進(我個人認為).

多謝各位的意見, 我囡囡就讀的學校亦並非一些好平的幼稚園, 半日學費連茶點費要成2千尾, 1個老師對10位小朋友, 4日沒有返學, 都唔問吓, 真係對學校好失望了

I still keep my point.

我不太同意。老師固然很多事要做,但小朋友可說是老師的囝囝囡囡,若老師真的有教育熱誠,她自己亦應會擔心為何有小朋友那麼多日都沒有回校。況且,四日沒有上課,電話一個不會用老師很多時間,十分鐘夠未?不要說忙到十分鐘都沒有。學生不是產品,是人,若該位老師連這些小小的愛心都沒有,真令人失望。我都想知這間是甚麼幼稚園,請pm給我,好嗎?
ckfyatyatm 寫道:
芝達:
我同意你的說法,因老師都很忙的,有些老師晚上還會進修.
‹ 上一主題|下一主題