用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 讀新油天的小朋友, 幼稚園係讀邊間學校? ...
go

讀新油天的小朋友, 幼稚園係讀邊間學校? [複製鏈接]

讀新油天的小朋友, 幼稚園係讀邊間學校?

我想知道在政府派位到新油天既小朋友,
幼稚園係讀邊間學校?

因為我會比個囡讀迦南,
唔知到派位既時候有幾多成幾會呢?

Re: 讀新油天的小朋友, 幼稚園係讀邊間學校?

讀咩幼稚園有咩關係
油天係大抽獎架
有分或者有運就得架喇

醒目開學勳章 王國長老

親戚個女入左(唔知新定舊), 佢住新界, 讀屋村幼稚園
入到因為爸爸係舊生所以有分!
(如果齋講機會率, 識字既小朋友同唔識字既小朋友, 入到油天既機會係一樣既!)

多謝你地既意見~
我都係想知道一下會唔會係讀邊一間幼稚園
派到去油天既機會會高d.
做媽咪當然想個囡可以派到去呢間小學啦!

派去新舊油天完全和成績及讀那一間幼稚園無關, 所以其實學生都幾參差. 如Charlotte_mom話齋 " 識字既同唔識字既小朋友, 入到油天既機會係一樣既 !

新舊油天2間學校係有D名 (以前做落), 但不是你想像中那樣出色. 現在有很多普普通通的小學, 程度都跟他不相伯仲, 不見得特別出眾<--這是一些在有名中學的老師對油天畢業學生的評語, 千真萬確.

說得很好,所以大家勿要油天.

大家請要鮮魚行.

又能救學校.

油天這麼差,就給我女兒受吧.謝謝

2000626 寫道:
派去新舊油天完全和成績及讀那一間幼稚園無關, 所以其實學生都幾參差. 如Charlotte_mom話齋 " 識字既同唔識字既小朋友, 入到油天既機會係一樣既 !

新舊油天2間學校係有D名 (以前做落), 但不是你想像中那樣出色. 現在有很多普普通通的小學, 程度都跟他不相伯仲, 不見得特別出眾<--這是一些在有名中學的老師對油天畢業學生的評語, 千真萬確.

20061234,
你真攪笑   你女兒幾時升小一呀?
我一定會讓比你, 因為我女兒要升上小一都是3年後既事~

200626,
我都有諗過如果政府派位係唔分成績, 咁成績差既小朋友派到去讀咪好吃力?
係咪應該憑成績派學校好d呢?

咁其實有無人係讀迦南而派到去油天呢?

purplechung 寫道:
200626,
我都有諗過如果政府派位係唔分成績, 咁成績差既小朋友派到去讀咪好吃力?
係咪應該憑成績派學校好d呢?

If a parent thinks the school is not suitable for his/her child or his/her child is not capable for that school, he/she should not select it.

Purplechung,

個人認為憑成績去選考學校好d. 小朋友有機會去提升自己水平. 心中有數, 計分抽籤唔多唔少收生會比較雜d, 頑皮仔又有, 新移民又有, (不是"奇"視, 但個人實在不太喜歡). 當然我不是說油天不好, 只是提出別只被學校的盛名蒙蔽.  
你講得無錯, 成績差但抽籤計分入去的小朋友都幾吃力. 新油天校長形容他們這些學生是"比較論盡"的一群....
至於迦南學生入油天, 我諗當然有, 係都係計分/抽籤入, 與讀邊間幼稚園完全無關! 但你可問反迦南老師吧.

TS 幼稚園

小一派入時,各間小學學生的水準是差不多的,因為冇任何形式入學試。但一兩年開始,好學校會教好學生,差學校就不能。六年之後,兩者相差就愈來愈大了。........所以兩間油天是區內名校.....

原文章由 2000626 於 06-12-14 17:42 硐表

新舊油天2間學校係有D名 (以前做落), 但不是你想像中那樣出色. 現 ...

其實有時D新移民讀書都好叻, 同埋家長好注重一下既成長, 呢D係我個人既意見,  

原文章由 2000626 於 06-12-15 13:38 發表
Purplechung,

個人認為憑成績去選考學校好d. 小朋友有機會去提升自己水平. 心中有數, 計分抽籤唔多唔少收生會比較雜d, 頑皮仔又有, 新移民又有, (不是"奇"視, 但個人實在不太喜歡). 當然我不是說油天不好, 只是提出 ...
‹ 上一主題|下一主題