用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in培正叫家長一齊陪入去in, 是否代表無希望!! ...
go

in培正叫家長一齊陪入去in, 是否代表無希望!! [複製鏈接]

in培正叫家長一齊陪入去in, 是否代表無希望!!

今日in培正, 好似好hurry咁, 我in 10:00am, 9:40am到達, 等了15分鐘左右, 就上課室, 一入到課室, 都未同仔仔brief完 (2-3分鐘)就叫我哋去in, 我同我個仔都未知發生咩事, 咁亞仔就實唔肯入去, 跟住氹咗一陣都唔得, 所以叫我等陣再入, 跟住變成最尾in, 但我個仔都係唔肯入, 咁佢哋叫我一齊入, 就是這樣, 咁是一定衰梗

Re: in培正叫家長一齊陪入去in, 是否代表無希望!!

我o個組都有一個case同你一樣,又係個小朋友唔肯入去,重孟咁o係度喊,不過我都唔好得你幾多,我個女差唔多in完時突然間我o係出面聽倒有小朋友喊得好大聲,孟o甘叫“mami呀”,聽清楚原來係我個女,跟住個先生開門,我見倒佢成面都係眼淚,我問呀女“你點解喊呀!”跟住個先生話“佢係完成o左個面試先喊o既!”但係我心唸一定無行都得o拉!     
popowong :oops: :sleep: :sick: :chair: :sleep: :party:

我聽過一個CASE仲無辜,個仔仔好OK,但因為同組有小朋友大喊,嚇到他也不肯入去IN,結果當然無收.
所以有時IN都是天時地利人和.
[

Janettang,

o甘究竟老师IN D MUG呢?  我阿仔净系话玩微波炉咋,唔知真定假!  我地仲同张达明个女一齐IN tim.

janettang 寫道:
今日in培正, 好似好hurry咁, 我in 10:00am, 9:40am到達, 等了15分鐘左右, 就上課室, 一入到課室, 都未同仔仔brief完 (2-3分鐘)就叫我哋去in, 我同我個仔都未知發生咩事, 咁亞仔就實唔肯入去, 跟住氹咗一陣都唔得, 所以叫我等陣再入, 跟住變成最尾in, 但我個仔都係唔肯入, 咁佢哋叫我一齊入, 就是這樣, 咁是一定衰梗

其實問的問題好簡單, 問叫咩名, 幾多歲, 誰帶你來等, 跟住畀有關食的玩具小朋友玩, (例如: 碗,碟,杯,匙等) 問小朋友食具的問題, 跟住叫佢做某動作 (例如: 食件pizza吖), 再問圖片題, 叫小朋友講出相裡面是什麼 (車,花,包,奶等).  都有給積木佢玩.

問題一d都唔深, 小朋友肯答的話, 一定會識答. 最後給小朋友貼紙, 叫小朋友同老師講多謝.  就是這樣.

HoPunMom 寫道:
Janettang,

o甘究竟老师IN D MUG呢?  我阿仔净系话玩微波炉咋,唔知真定假!  我地仲同张达明个女一齐IN tim.

[quote]
janettang 寫道:
[/quote]

hi,各位爸爸媽媽,
我亦是其中一位囡囡唔肯入in 的媽咪,不過最後她在我的陪同下, 總算表現ok. 但係下午兩點in民生,就開始惊,我地一齊入去,囡囡坐在第一行,我坐最尾.但係佢開始惊,又喊又大聲叫,不停叫:媽媽唔好走,媽媽又入來”.最終in 都冇in 到,個老師好唔耐煩咁話:好了,你可以走了”
所以我諗都冇希望了!
:-? :-x :-P :oops: :idea: :mrgreen: :lalala: :wink: :chair: :weapon: :sleep: :party: :party:

我覺得機會會細的law...我個囝in 個年, 佢的情況一樣, 雖然冇喊, 但就唔肯一個人入去...雖然佢表現唔錯, 最後都冇收

不過, 我自己就同自己講, 小朋友可能都覺得間學校唔適合自己, 所以唔鍾意入去呢

醒目開學勳章

係啦, 我都覺得收就收, 唔收就隨緣lor!

KLLP 寫道:

不過, 我自己就同自己講, 小朋友可能都覺得間學校唔適合自己, 所以唔鍾意入去呢

我覺得你的想法很正面,其實,我們也要相信小朋友的直覺
   他們可能真的不太喜歡這校,才會有這反應呀,
   請放心,我相信小朋友一定可以找到理想幼稚園.
   我囡囡星期六要去培正面試,一切順其自然吧.^-^

我個仔肯一個人入去,但表情就有d驚。
到最後一分鐘我先聽到裡面有人喊到想嘔o甘,一個個出0黎先見到係我個仔。

不過我去到培正見到間學校之後反而無想像中o甘好,
環境唔好,響馬路邊,又多車。
in完都唔知發生咩事。。。

Thank you ar, janettang.

D 问题好似保良局李徐松声那些.  唔怪得之阿仔话玩微波炉啦.

all ma
     我個仔仔上年in的時侯    .不肯入課室,
  到最後我同佢一起in,(其實学校D姨姨話哭,巳經
不用in,因為哭巳經吾收),另表弟考得吾錯,都無收,
  因上年弍仟幾人考,請問今年多吾多人考呀??

哎呀∼我個仔响轉課室排隊既時候喊左幾聲....之後佢又唔喊嘞,又話要入番去interview個課室,不過門口個老師話入面已經開始interview,所以下批先比番佢入去.後來見佢入去同出番黎都冇喊.....有d擔心,唔知咁樣計唔計...   
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

我個仔都冇喊,入去&出o黎都見佢好開心,但佢就冇講到咁多入面發生o既事情,只係講話有車車、有同學仔喊、老師問佢叫咩野名...等。我覺得大家平常心啦,見其他post講今年有三千人考,雖然個仔似乎表現得唔錯咁,我都唔敢講100%入到,但我心裡面已經俾左100分佢!要學校認同自己o既小朋友,作為家長就要先認同自己o既仔女呀~!

入到係bonus,入唔到都唔使太失望。希望大家都有好消息啦!
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

完全同意tsznok所說,我個囡囡都係星期六In完培正,最初又係好驚佢唔肯一個人入去,點知那天佢一d都冇驚冇喊就入了課室interview. 我唔知佢在課室裡面
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

阿囡話玩煮飯仔
同整pizza喎
我是藍的
錯錯錯
我是男的

題外話(1) 11:30 張達明都有帶細路黎in

(2) Winniepoon, 你個女同我同一日生日, 真橋.
我是藍的
錯錯錯
我是男的

[size=xx-large]今年有三千人考

tsznok 寫道:
我個仔都冇喊,入去&出o黎都見佢好開心,但佢就冇講到咁多入面發生o既事情,只係講話有車車、有同學仔喊、老師問佢叫咩野名...等。我覺得大家平常心啦,見其他post講今年有三千人考,雖然個仔似乎表現得唔錯咁,我都唔敢講100%入到,但我心裡面已經俾左100分佢!要學校認同自己o既小朋友,作為家長就要先認同自己o既仔女呀~!

入到係bonus,入唔到都唔使太失望。希望大家都有好消息啦!

三千人爭240個位,入得到真係要還神!
‹ 上一主題|下一主題