用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 大角咀天主教小學(海帆道) - Part 4
樓主: Bowiema
go

大角咀天主教小學(海帆道) - Part 4 [複製鏈接]

Re: 大角咀天主教小學(海帆道) - Part 4

阿仔講佢地而家 29級喎, 點參加 ?!
chungchungmummy 寫道:
LOOLOO,

我唔諗住參加, 因為一來好貴, 二來無時間玩, 不過亞仔話想參加圍棋公開賽, 但好似要有9級情度. 都唔知參唔參加好
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

HELLO! 各位

我想問今晚食盆菜要唔要著校服?  亞女一時話唔使, 一時又話要, 都唔知邊句先真....

Peanuts 寫道:
HELLO! 各位

我想問今晚食盆菜要唔要著校服?  亞女一時話唔使, 一時又話要, 都唔知邊句先真....

Peanuts :

我囡囡係 1C班 佢話如果今日冇課外活動,
就要著整齊便服回校食盆菜。
不過我

1A班功課

中文:
1. 測驗改簽
2. 工(六)
3. 談心集
4. 交file 及(1-5)工作紙

英文:
1. test corrt sign
2. phonics m r

數學:
1. 進工(十九)(二十)

常識:
1. 交file,作業

視:下週五交畫,填色比賽

有通告

Edmami,
你仔仔有冇寫中默範圍? 阿女本手冊冇寫阿!  

1B3X 寫道:
[quote]
julianama 寫道:
視藝堂派嘅填色比賽,1A班仲未派,星期五先有堂,應話星期五先派喎。

希望各位mami到時幫幫忙 ...!    唔該晒!

[/quote]

1B3X,
有mami幫你未呀,我放工回家阿女[size=xx-large]已經完成填色比賽啦,但如果你仍然需要,我都可以scan俾你。

今日好開心,因為阿女派咗中英文測驗卷,阿女的成績都算理想,英文比上次有很大的進步。     
不過阿女話有成半班同學有九十幾分嫁。
今個weekend都可以同阿女輕鬆下啦!     

julianama,

阿仔話下星期五的中默會暫停一次 。

1B3X,
有mami幫你未呀,我放工回家阿女[size=xx-large]已經完成填色比賽啦,但如果你仍然需要,我都可以scan俾你。[/quote]

julianama ,

Edmami話會send俾我 , 好多謝你有心...!
見到囡囡成績理想 , 又真係幾安慰嘅 ...加上有上次嘅經驗 ,應該會好dd,咁佢之前辛苦都算有價值,恭喜恭喜!

今日吉之島大減價,見阿女有進步所以帶咗佢去大出血。
學校環境大風,凍起上黎會好凍,所以去買咗件羽絨褸,不過要12度以下先着得。
一買咗阿女就'揇'住唔放啦!     

另外 thank you Edmami.

我都有去 , 好似唔使[size=xx-large]$$$咁 ! 我就去荃灣囉 ,都買左好多扺嘢...
今朝亞女賴尿 , 我張羽絨被.....嚡!冇啦!!!!!!!!!     

1B3X 寫道:
我都有去 , 好似唔使[size=xx-large]$$$咁 ! 我就去荃灣囉 ,都買左好多扺嘢...
今朝亞女賴尿 , 我張羽絨被.....嚡!冇啦!!!!!!!!!     

羽絨被洗得嫁,係'沐缸'開缸水洗,之後盡量"縷"乾D水(水太多會太重,洗衣機會壞),再放洗衣機FING水,再放曬衣架曬乾。
羽絨被唔好成日洗,因洗得多冇咁暖,但既然賴咗尿,唔洗都唔得啦!

1A ~ 4/12功課

中 : 1. 詞改正
    2. 詞(十三)五個
    3. 中作(九)
英 : 1. Copy bk P.14-15
    2. 6/12 Dict P.37-38 + Pen
數 : 1. 測二簽改
常 : 1. 作(二)

hi, bosze,

係呀, 2位公子果日都係著灰色衫呀......果日因為大公子趕住去學英文, 所以要急急腳走, 唔係仲可以帶2公子行下學校tim. 下次你一家要叫我呀....

[size=small]1C ~ 4/12 功課

中 :
1. 作 (工) 九
2. 詞 (十四) 六個
3. 讀 (十四) 三次

英 : 
1. Corr + Sign Test Paper 2
2. 6/12 Dict P.37-38 + Pen Paper

數 : 
1. 評估 (三) 改正
2. 1上B學習冊做 P.14-15

1A ~ 5/12功課

中 : 1. 作(12)改
    2. 作(13)2頁
    3. 詞改(13)
英 : 1. WB P.29-30
    2. Dict P.37-38 + Pen Tomorrow
數 : 1. 書Ch 21
    2. 工(十三)
常 : 1. 測簽改
其他: 1. 音工

bosze,

其實大仔係上小學時巳學完phonics, 宜家係細仔學緊. 不過我又唔覺大仔有混亂bor, 其實學校教既都係好片面既野, even佢地幼稚園3年都有phonics學, 因為我出去學係佢地會教埋點樣聆聽來去dictation, 唔係only拚讀英文字.

今次常識測驗好似好難,part(四)II 阿女全軍覆沒。果part温書時唔多覺有,唔知係唔係我睇漏眼,唉!
什麼修理插座、引起皮膚病等等d字阿女都唔識。
好彩其他題目有温書,都做得唔錯。

AGREED, 同埋d字好深 '割' '燙' '烹調' '唾液' '噴' '沾染' '污垢' ....
就算老師讀卷, 阿仔都識唔哂生字的意思點解

julianama 寫道:
今次常識測驗好似好難,part(四)II 阿女全軍覆沒。果part温書時唔多覺有,唔知係唔係我睇漏眼,唉!
什麼修理插座、引起皮膚病等等d字阿女都唔識。
好彩其他題目有温書,都做得唔錯。
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

1A ~ 6/12功課

中 : 1. 詞(十四)六個
    2. 朗讀(十四)三次
    3. 作(十三)改
英 : 1. Dict Corr + Sign
    2. WS (Colour)
數 : 1. 書P.65-67
    2. 進工(二十)改

[size=medium]各位早晨 !
請問明天8/dec 駛唔駛上圍棋?
‹ 上一主題|下一主題