用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 蘇浙vs真光vs 聖心下午vs St. Clare 點選
go

蘇浙vs真光vs 聖心下午vs St. Clare 點選 [複製鏈接]

蘇浙vs真光vs 聖心下午vs St. Clare 點選

蘇浙vs真光(HK) vs 聖心下午vs St. Clare 點選

以上4間小學邊間好, 你地有咩意見
:lalala:

Re: 蘇浙vs真光vs 聖心下午vs St. Clare 點選

SH > St. Clare's > TL
蘇浙is diff because use mandarin as medium of instruction.  If you buy the idea of Mandarin is of utmost importance, you may prefer 蘇浙, esp. 蘇浙 international.

Re: 蘇浙vs真光vs 聖心下午vs St. Clare 點選

Hi ..
我是過來人, 唔好揀聖心呀

TroubleMum 寫道:
Hi ..

我明白你可能因為令千金升中一事受都困惑而唔開心,但我見bk很多聖心下午校的家長都好喜歡學校,他們的小朋友亦讀得很開心。

Hi ..

Hi TrobleMum,
Why 唔好揀聖心?
Juicy

聖心上下午班英文程度好像不同。但一齊爭升中額。對嗎?

sword 寫道:
聖心上下午班英文程度好像不同。但一齊爭升中額。對嗎?

聖心上下午校用的英文書不同,很難比較程度。 但一齊爭升中學額是事實。

我都係過來人,呢幾間揀,一定係聖心呀...........

Hi ..

Sindy 寫道:

[quote]
Hi ..
[/quote]

而家我個女都係聖心讀, 下午校五年級, 我覺得佢讀得幾好, 老師有愛心, 雖然係嚴D, 但係D女仔真係好乖, 好有禮貌, 家校合作緊密, 就連家長都感受到好似同聖心係一條心一樣。

咁當然, 我個女已經話佢90%讀聖心架啦, 因為唔捨得D同學

以上只係個人意見, 可以作為參考
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

juicy 寫道:
[quote]
Hi ..

Hi TrobleMum,
Why 唔好揀聖心?
Juicy[/quote]

Juicy

Can you explain in more details

Sindy 寫道:

[quote]
Hi ..
[/quote]

Hi Sindy

呢4 間, 你會點排位呢?

我自己會排1.聖心,2.真光,3.聖加勒,蘇折>>無諗過呢間

bbqueen 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:

[quote]
Hi ..
[/quote]

Hi Sindy

呢4 間, 你會點排位呢? [/quote]

HI 眾MOM

好多謝你地意見, 20/11 就放榜了到時便知曉.
SINDY, 我都幾認同你的看法, 我相信凡出名又好的學校都會很辛苦, 而聖心的確是一間競爭很大的學校, SO 我為有對亞囡有信心及向自己EQ挑戰, 如到時唔得我才會想下轉校, 但總算try my best. Right ?

另外我想問下有bk mom 話真光d 程度淺了, 唔知大家又點睇呢?

yan 110

淺極都有個譜.....佢中學有返咁上下就知啦
yan110 寫道:
HI 眾MOM

好多謝你地意見, 20/11 就放榜了到時便知曉.
SINDY, 我都幾認同你的看法, 我相信凡出名又好的學校都會很辛苦, 而聖心的確是一間競爭很大的學校, SO 我為有對亞囡有信心及向自己EQ挑戰, 如到時唔得我才會想下轉校, 但總算try my best. Right ?

另外我想問下有bk mom 話真光d 程度淺了, 唔知大家又點睇呢?

yan 110

香港真光中學(灣仔):英文合格率99%;中文及格率97.2%;A級成績人數66人。 摘 A: 66 / 228 = 0.29

Result not so good.  Is St. Clare's any better?  Anybody has info about St. Clare's?  Cannot get into St. Clare's secondary's web.

醒目開學勳章 王國長老

我就會揀.......好難揀啊!!!!!!!
聖心唔係唔好, 好好tim! 不過真係要睇下小朋友係咪讀書材料lor, 唔係既, 大家都辛苦
真光同st clare's, 覺得2間咁上下, sc係英文學校, 不過睇黎tl o係照顧學生成長, 家校合作方面, 做得比較好, 小朋友會開心一d
至於真光level, 初時我都怕淺, 不過我見女女以前d同學, 而家直上左, 功課算中等難啦, 唔太深又唔太淺!
蘇浙.....me too, 無考慮過, 聽聞功課都幾"堅"架
Sindy 寫道:
我自己會排1.聖心,2.真光,3.聖加勒,蘇折>>無諗過呢間

[quote]
bbqueen 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:

[quote]
Hi ..
[/quote]

Hi Sindy

呢4 間, 你會點排位呢? [/quote][/quote]

但白講其實我自己都好鍾意真光, 因上次interview時我覺得d 老師同學生唔錯幾nice, 打電話去問野又幾有禮貌, 而且有近d屋企, 但係始終係私校學費$24xx 加飯錢,校車,雜費等每個月最少 $35xx, and 每年加費實在很重負擔, 所以念過為有選津小, 留番money 學其他, 不過如果我地係有allowance 我一定選佢或直資同私校讀.  

這個比較,學校數目和種類都較多,難以深入.如果可以把範圍縮窄,就可以詳談.

不如從最表面的客觀因素先入手.

(1) 男女校與女校的選擇

蘇浙和真光是男女校;聖心和聖嘉勒是女校.雖然我曾參考外國的研究,親子王國的討論,但親子王國的討論之前已有討論,無須我再長篇大論再引述孰好孰壞,而且我深信父母一定清楚自己兒女適合那一種學校.

(2) 全日與半日的選擇

雖然香港的趨勢是全日制,但半日制亦有好處,例如一年級時較容易適應,及較多課餘時間編排課外活動,要視乎家庭情況.

(3) 津貼與私立的選擇

四所學校只有聖心下午校是津貼,學費負擔較輕.其餘三所學費如下:
真光    $24,720
聖嘉勒 ~$25,000 (一時找不到最新資料,見諒)
蘇浙    $16,500

(4) 升中前景

坦白說,蘇浙真不清楚,不過如果選擇升讀本地中學,有中學部就更理想.真光及聖嘉勒中學收取小學部學生的比例相當高,而聖心的競爭就相當大,小學部上下午校有超過300人而中學只收240人,還要和校外生爭.

歸根究底,上述的都是末節.找學校最重要的是找最適合小朋友的學校,如果學生和學校相配,就不作他選.

祝你選校成玏.

yan110 寫道:
蘇浙vs真光(HK) vs 聖心下午vs St. Clare 點選

以上4間小學邊間好, 你地有咩意見

1. 聖心下午
2. St. Clare
3. 真光
4. 蘇浙
‹ 上一主題|下一主題