用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請分享教兒心德
go

請分享教兒心德 [複製鏈接]

請分享教兒心德

從前我年幼時, 想學很多課外活動, 由于家境清貧, 只得一個想字. 到現在成為人家母親, 雖然不是很有錢, 但仍夠小兒學些有益身心的課外活動. 頭的一, 二年, 只要我說這活動好, 他都會肯去參加, 但到今年(他只得5歲), 但竟然一口拒絕參加所有課外活動, 無論我如何勸他, 他都不肯, 叫他學畫畫, 他說他董得畫, 叫他學珠心算, 他說不好玩, 很悶, 不想讀, 叫他讀英文, 他說讀埋d廢話野, 我真係很頭痛, 我又不想迫他學, 怕弄考返絕, 我是否應隨他意願呢???請指教.

Re: 請分享教兒心德

winstenma,

你的情況確實幾擔心喎, 佢讀邊間幼稚園呀? 有沒有請教老師? 我的仔仔也是5歲, 也不是每樣活動都肯返, 他只肯返自己鍾意的班(e.g. drawing, piano, singing, english), 叫佢返游水, 跆拳都唔肯返....

你有沒有試過

現在好多父母...都會因為自己既意願...而加諸於小朋友身上...讓他從很小很小時就將大部份時間學這學那...
或許家長都認為小朋友越早學多點東西越是為他好...
但有沒有想過...
給他去學習不同東西時...有沒有了解一下他真正的意願???
有沒有抽多點時間去了解一下他的學習內容???
有沒有多陪他一起去研究所學到的事物???

小朋友本應是對一切新事物都感到新奇有趣...
但一旦小朋友對學習的東西產生抗拒...
即表示當中發生了問題...
至於是甚麼問題...家長是很需要去深入了解的~

其實如小朋友真的對那些課外活動不感興趣...
家長絕對不宜強逼/勉強他去上那些課...

反之...應盡量多在課餘/工餘的時間多給他親子時間...
多作親子心靈的交流...
由家長親自去指導他...引導他學習不同事物...
效果會更好~

要令到小朋友覺得學習是一種遊戲一種樂趣...
才是最佳的學習模式啊~~~

我都好讚同siuyi的方法, 雖然我個女只得14個月人仔, 但見大家的sharing, 使我都想像一吓我個女大D的時候的真正需要.  我估我唔會迫佢返學習班, 但會比佢選, 睇吓佢的興趣, 一個星期頂多2樣.  

親子關係好緊要, 其實只要佢同我一起時快樂, 我就好满足了.  我現在都買了好多書比佢, 佢都時時把書本翻來翻去, 我估佢都唔多明D內容, 但我只是想培養佢對書本的興趣. 我每天都抽1小時跟佢玩和講故事, 但我想佢唔明, 但我堅持下去, 只是想培養我自己跟佢溝通的習慣, 用活動的故事去表達教訓.  成唔成功我暫時唔知, 但每天這一小時卻是我最快樂的時刻.

Rebeccah

‹ 上一主題|下一主題