用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想學公文, 九龍區邊間好?
go

想學公文, 九龍區邊間好?

想學公文, 九龍區邊間好?

女兒讀K3, 想學公文英文及中文, 九龍區有無人讀過幾好,
最好黃大仙/鑽石山/九龍城/樂富.
謝謝! 急!

Re: 想學公文, 九龍區邊間好?

九龍有很多間wor...你choose一間近翻你屋企會好d,間間嘅課程都差唔多,近你屋企可以唔駛小朋友咁辛苦!

最近的一間centre都要搭車, 故我想選一間環境及有好口碑之centre.  因我曾打電話到其中幾間問詳情, 只覺多數背景嘈雜, 更有一間操不正廣東話口音女士稱, 該centre只有她一位老師, 中英數三科都是由她任教,  我亦親身到centre了解, 之後, 令我更覺得必謹慎選擇.  
雖然課程一樣, 但我覺得師資是很重要.
剛打電話到黃埔家居庭的centre, 對答比較清楚及專業, 我亦會到centre了解, 但想請教各家長對此centre有何意見?
Thanks!
該用戶已被刪除

Hi huihui

lee 間真係几好架!我小明友以前學過.不過唐sir冇做la.重有個miss耳家重係到.(宣傳單張上面果個)

Hi H&L
lee 到真係細d.miss tsang 話會執過等佢地坐得舒服d喎.因太多櫃.唔錯.

h&l
我有朋友讀廣
該用戶已被刪除

Dear H&L:

你看完後可否再分享, 聽完你們意見後亦覺很吸引, 只擔心centre 環境問題(商業大厦樓上).   

剛去完黃埔的centre, 環境ok.  聽完講解後比較喜歡公文中文, 因課程用普通話.  而英文就不太明白, 因課程不太著重拼音, 不明用甚麼方法可提升英語水平, 是否只是不斷重複温習?(死記)
英文課程還有兩個選擇(深和淺), 有否家長可給意見??

各位媽咪:

請問九龍灣 ?間公文好,請比意見,唔該晒!     
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

英文課程淺o個個係新架,深o個個係以英文為母語或者讀國際學校d小朋友,lee個新、淺o個個係比讀本地學校同少接觸英文d小朋友學。

揀中心我首選近屋企,方便d呀嘛,小朋友無咁

聽說在九龍灣區有一位姓鄺的老師不錯,您可以打電話到公文總公司查詢。

HI , Huihui,

不知你幫你個小朋友報讀了公文中心未呢?如己報, 你報了那一間呢?及好嗎 ?

我個仔(p.1) 剛於11月6日在土瓜灣那間開始讀公文數4a 及公文英7a, 但那位老師好惡及不太好, 只因我個工人第一次到早了大約10分鐘,佢就鬧佢做乜咁早到, 第二次在中心出面等夠鐘才入去,佢又閙佢下次不如守時d 啦. 所以我想幫個仔轉去其他中心學.. 咪想睇吓你報了未囉... 及比下意見... 謝謝...

其他媽咪, 請亦比吓意見... 謝謝...

**
由 huihui 於 2006-11-01 10:52:10

剛去完黃埔的centre, 環境ok. 聽完講解後比較喜歡公文中文, 因課程用普通話. 而英文就不太明白, 因課程不太著重拼音, 不明用甚麼方法可提升英語水平, 是否只是不斷重複温習?(死記)
英文課程還有兩個選擇(深和淺), 有否家長可給意見??
**

Hi  RexMum,

上星期報了黃埇家居庭centre, 剛上了一堂中文, 今個星期六上第二堂, 要遲些才可給你意見.  暫時感覺ok啦!

你仔仔讀土瓜灣那一間? 假如連最基本的禮貌也沒有, 早點轉centre吧!  公文每間課程都一樣, 故我覺得導師很重要.

Hi,
各位, 我兒讀公文數讀左8年(K160), 公文中讀左4年(F100)(停左), 公文英讀左5年(DII130)(中間停過), 本來在旺角亞皆老街教室, 不過11月開始唔做, 轉左去旺角MTR附近果間. 你們如果覺得現在的教室不好的話, 不妨去這間試試, 因為這間的教師全部都是總公司的公文指導員. 其他教室都是特許經營方式.

公文英最初係有字咭讀, 認好多生字, 好多學校學唔到, 但又幾易上口. 唔睇英文故事書就最去報讀, 佢有好多閱讀理解.
公文中我最大感受:有人同我仔講普通話, 佢會走過(因為唔識聽), 讀左幾個月就唔同晒(當時K3), 有效! 因為最初有部份係聽普通話唐詩CD的.
公文數唔駛講, 我仔已讀到中四程度(佢小六), 需然有D人話公文數無文字題, 但我仔每級考試都有100分攞(唔係每次), 公文數有D中學既數係無喎, 不過咪中學先學囉, 起碼比人地識左一半先啦(公文果部份).

Hi, Huihui,

早晨 !多謝你的意見, 我都覺得應該轉, 不過如講出土瓜灣那一間, 好似不是太好, 敬請見諒....上個星期六我都有去黃埔那三間 及去了旺角廣華街那間, 但我覺家居庭那間比較細及只開了一年, 反而百合苑那間又大又有很多學生寫了他們的感想関於得了最終證書, 好似幾好, 而廣華街那間的老師都不錯, 正考慮.... ...不過很多仍然很多謝你的保貴意見...  :

hi , hehe,

早晨!我想問吓mtr 那間的地址, 因我找不到.... 可否給我電話or 地址, 謝謝...    

各位媽咪,

早晨!有冇小朋友在百合苑or 廣華街or mtr 那間讀過, 請比意見... 謝謝...    

請看PM

RexMum,

請看PM!

HI ! Hehe,

唔該晒!等我都去睇吓先!謝謝 !