用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友讀普通的幼稚園,都可考入好的私小/直資學校? ...
go

小朋友讀普通的幼稚園,都可考入好的私小/直資學校? [複製鏈接]

小朋友讀普通的幼稚園,都可考入好的私小/直資學校?

我擔心面試時,校方只對較出名的幼稚園有好d既印像! :cry:  :cry:

Re: 小朋友讀普通的幼稚園,都可考入好的私小/直資學校?

唔使太擔心,我的仔仔都是就讀普通的幼兒園(救世軍幼兒園),而能夠入讀到直資小學,所以請放心啦

Hebron

Hebron
謝謝你的回覆!
你仔仔很叻呀,
但好多私小/直資學校,都喜歡收英文程度較優秀的學生,還用英文面試!   
普通的幼稚園呢方面會否較遜色?
你有幫兒子參加校外的英文課程?

ILoveYou520,

我們都有報英文課程,但沒有持續的報讀,因為仔仔不大喜歡讀外籍人士的英文班,只上了數個月,便沒有再讀了.
而仔仔的幼兒園也沒有外籍老師教英文的,所以我都相信仔仔英文都是一般而已.

Hebron

王國長老

ILoveYou520 寫道:
我擔心面試時,校方只對較出名的幼稚園有好d既印像! :cry:  :cry:

我囡囡都係讀好普通既幼稚園. 個人認為,如果間小學用呢d做準則收生,我都唔恨囡囡入去

問題是,當學校有得選擇的話,而兩個小朋友表現同樣出色,但一個來自知名英文幼稚園,另一位來自不知名的地區學校。你作為校長,二選其一,你會挑選哪位?

一般人認為,知名的英文幼稚園,資源較充裕、環境較好,故較容易孕育出較優秀小孩。所以,現實是殘酷的!

我囡囡只係讀東華三院既幼兒園,而且無參加過校外既英文課程,亦都好僥倖咁入到直資既學校,我知佢將來會追得辛苦d,不過我對佢有信心

醒目開學勳章 王國長老

無錯, 現實係殘酷既
唔好講咩資源咩環境丫, 講真, d幼稚園教緊咩, 你估d小學唔知咩! 邊間學校唔想收d底子打得好既小朋友? 唔好講到為校增光咁遙遠, 起碼老師唔駛教得咁辛苦丫!
(絕對唔係想踩邊個檯高邊個, 我女女都係讀中文幼稚園又無煲冬瓜呢 :cry: )
希望在明天, 可能小朋友interview有超水準表現呢!

可唔可以話我知入到那一間直資小學??     

‹ 上一主題|下一主題