用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今年開始~升中,特別死得人多!(求證後更正) ...
樓主: 櫺囹桼
go

今年開始~升中,特別死得人多!(求證後更正) [複製鏈接]

Re: 今年開始~升中,特別死得人多!

的確有好多中學係好大部份入到band 1組別, 可以多至九成, 上年小女間小學, 入到band 1既有 80/142, 唔算好好, 但係都全港比例多出一倍
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

Re: 今年開始~升中,特別死得人多!

就係因為太多未知素, 所以最好預計係BAND 1生, 最好係揀BAND 1中中先, 唔係一旦博唔到就慘.

Re: 今年開始~升中,特別死得人多!(求證後更正)

幾好!
起個富爭議性題目,原來先可以多啲人參與討論!(只要唔係想鬧交其實係好好嘅討論!)
其實各持己見係一件好事,起碼引起大家嘅興趣去求證…

下午打左個電話去教育統籌局學位分配組(28327740/28327700)求證:
1)        今年調整組別機制:學能測試(最後三屆學能測驗成績)及學科測試(分班試成績),各佔50%比重,明年開始100%由學科測試(分班試成績)為調整組別機制!
2)        教統局會告之學校一個《大約》banding比例(同以往一樣)…不過有啲學校可能會因而得益…例如鮮魚行,因為之前學能測驗之成績實在不敢恭維,換校長後成績有目共睹!
3a)今年填表分兩部,甲部填三間可選擇三間他區中學(等如某中學可供派位量10%)..例如:
(如喇沙書院,我計法:)
有7班 * 每班40席=280席
留給重讀生5% * 280=14席
自行分配學位30% * 280席=84席
餘下來280席-14席-84席=182席,分配如下:
182席 * 85%(最多) =155席(直屬小學專用。)
182席-155席=27席
27席*90% =24席(九龍城網派位之用。)
27席*10%=3 席(不受校網派位之用。)
3b)乙部用以往一樣,填三十間!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

講得好
有好多人以為今年會好d 其實我都相信今年會死好多人
可能我都係其中一個
都唔知點形容現今教育政策   

今年升中先最難揀, 又唔準確知道banding, 只係大約數, 自行又揀兩間, 你揀人時人揀你, 統一仲亂, 又無分區域跨網揀, 又加自己學校網, 真係替今年家長慘.

邊緣band 人係最大問題
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

rclamlam 寫道:
今年升中先最難揀, 又唔準確知道banding, 只係大約數, 自行又揀兩間, 你揀人時人揀你, 統一仲亂, 又無分區域跨網揀, 又加自己學校網, 真係替今年家長慘.

死啦!!!!   
越諗越驚,   

007,
學科測試(分班試成績)係指咩呢? 學校內嘅考試?

櫺囹桼 寫道:

1)        今年調整組別機制:學能測試(最後三屆學能測驗成績)及學科測試(分班試成績),各佔50%比重,明年開始100%由學科測試(分班試成績)為調整組別機制
2)        教統局會告之學校一個《大約》banding比例(同以往一樣)…不過有啲學校可能會因而得益…例如鮮魚行,因為之前學能測驗之成績實在不敢恭維,換校長後成績有目共睹!
3a)今年填表分兩部,甲部填三間可選擇三間他區中學(等如某中學可供派位量10%)..

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

大抽獎分甲、乙兩部,咁如果甲部(跨區)填咗三間中學,乙部(本區)的第一志願會否變為第四志願呢?
have a nice day!!!!

大抽獎係先抽哂全港個part先, 再抽本區, 你地計吓七除八扣後,剩低俾本區嘅位又比以前少咗好多, 而且以往小學校長係跟前幾年派位成績黎估會有幾多band1學生, 但今年有新元素影響, 校長都唔知會變成點, 教統局同學校講話同以往差唔多, 但1-2%就可以影響我地好多啦, 更何況"差唔多"即係點呀 , 考頭十名就話無問題姐, 中游份子點算呀 所以我咪話人都deen 囉     

唉~~我個仔就係咁喇, 中游份子, 加上亂七八糟既派位安排, 攪到頭昏腦脹 , 就黎比教統局玩殘.....
依家索性乜都唔諗, 聽天由命

[quote]
櫺囹桼 寫道:

1)        今年調整組別機制:學能測試(最後三屆學能測驗成績)及學科測試(分班試成績),各佔50%比重,明年開始100%由學科測試(分班試成績)為調整組別機制!
2)        教統局會告之學校一個《大約》banding比例(同以往一樣)…不過有

想問下, 甲部既三間中學, 係咪一定要揀跨區架, 定係可以揀番本區中學?
丸子 寫道:
大抽獎分甲、乙兩部,咁如果甲部(跨區)填咗三間中學,乙部(本區)的第一志願會否變為第四志願呢?

rclamlam 寫道:
想問下, 甲部既三間中學, 係咪一定要揀跨區架, 定係可以揀番本區中學?
[quote]
丸子 寫道:
[/quote]

講明全港, 梗係任你填, 不過你都係同全港人jank個三.兩個位播, 所以頭一次自行收生個兩個機會要好好把握

所以大家計番, 其實的學位仲難爭

即係甲部份揀番本區既, 係咪機會會好過揀跨區, 但係人地又會有機會揀左你本區, 真係好亂, 都係看唔明點計成績, 又學科成績, 又分班成績.

el1008 寫道:
講明全港, 梗係任你填, 不過你都係同全港人jank個三.兩個位播, 所以頭一次自行收生個兩個機會要好好把握

咁係甲部填本區中學,咁係以全港計定本區計數?
have a nice day!!!!

有冇人講比我知  

leeleelumlum 寫道:
007,
學科測試(分班試成績)係指咩呢? 學校內嘅考試?
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

我理解係, 學科成績 = 校內呈分試
分班成績係 = 七月十八個個分班試
‹ 上一主題|下一主題