用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為什麼公務員子女用教育補貼進國際小學 ...
樓主: grumpyminnie
go

為什麼公務員子女用教育補貼進國際小學 [複製鏈接]

Re: 為什麼公務員子女能享用教育補貼進國際小學

老狐狸 寫道:

當然冇公眾質疑私人公司的福利,公務員又點同呢,公眾冇出糧比航空公司員工,但有出糧比公務員。

我唔係公務員,而我亦有納稅。但我真係唔明點解納稅人成日當正自己係公務員老板 。公眾納稅係義務,公務員自己都要納稅。出糧是打工仔的權利,公務員亦是打工仔,同其他私人公司打工仔一樣要付出時間和勞力去換取回報。我唔明有什麼分別。   

你有沒有搭飛機?如果有,你係咪覺得自己係飛機師同埋空姐的老板,出糧給他們?如果你去超市買東西,你係咪又當正自己慷慨解囊,出糧給收銀員?

大哥呀,你出o左d錢係換o左張飛機票,搭o左飛機呀;你用響超市d錢,係買o左日用品呀,你唔係捐錢給超市贊助他們的收銀員出糧呀;你交稅比政府,d錢係用o左去修橋築路、清潔街道諸如此類呀,你有份享用o架。當然,你出o左d錢有部份係以薪酬或者福利形式落o左果d打工仔個袋(航空公司又好、超市又好、政府又好)。這很正常,因為佢地都提供o左服務俾你呀。唔通你想佢地個個做義工,或者因為你在他們工作的公司/政府付出了金錢而削骨還父、削肉還母咩。至於佢o地提供的服務值幾多錢,果d私人公司管理層或者政府高層自有分寸,你估佢地真係會特登將你d錢當利是派咩。當然,以你的邏輯,你除了是政府的小股東,亦是其他你有去消費的私人公司的小股東,所以你有時間都要留意o下你有去消費的私人公司的薪金和福利,與你息息相關呀。

各位打工仔如果羨慕其他人(公務員又好、私人機構又好)獲得較好的工作待遇和福利,而自己卻沒有遇上同樣重視員工的老板,為什麼不去向自己的老板反映及提出建議,爭取同等待遇,反而慫恿別人的老板待薄員工,讓他們的員工與自己一樣淪入被剝削的收場?   點解一定要用「我得唔到,你都唔可以得到」或者「同歸於盡」的心態呢?

提出這種想法的人(即「不想共榮辱、只想共乞食」;「不去爭取薪酬福利、卻去爭取剝奪其他打工仔薪酬福利」;「分化打工仔」的人),恐怕自己並非打工仔而是老板吧。老板最喜歡看到打工仔正中自己的圈套,自己分化鬼打鬼,然後自己坐收漁人之利。我們作為打工仔的,應該團結一致,向資方爭取最佳的合理待遇。

Re: 為什麼子女公務員用教育補貼進國際小學

grumpyminnie:

我諗你須要修飾一吓你嘅問題。其實你係咪想問:﹣

∼點解政府高官唔支持本地教育,而將自己嘅小朋友送晒去外國讀書?∼

這個問題問得比較好。 :wink:

個人認為,既然他們有能力送自己嘅小朋友去外國讀書,佢地自然會多一個選擇。至於佢地點選擇,係佢地嘅自由。唔需要眼紅。

就好似社署高層以至他們的署長局長,雖然佢地有搞綜援,但唔等於佢地要特登唔支薪做義工,然後刻意去領取自己搞的綜援,以示支持。

有時返工係為o左提供服務予他人,並非提供服務予自己,唔一定樣樣都要身先士卒、死而後已。

難道一個男性的女裝內衣褲設計師,要著返自己設計的女裝內衣褲以示支持?

每個人在作出決定前,都會先全盤地檢視自己的所有 options,然後作出最合適的選擇。我不認為這有何不妥。

其實政府都好難做.........

一掂呢瓣實俾垃圾會d議員吠ga 喎!!!!

fletcher 寫道:
最弊10人當中只得2-3人合資格羅 "公緩" 人士, 政府制定唔好點唔好, 點解唔問下D人點解要騙政府     
Ian  媽媽

唔該你清醒吓啦!
公務員自己都有交稅架,交到足添呀,你d口氣寫到好似自己俾d稅係專用來養班公務員咁....簡直可笑
仲有呀,稅收好大部份係用於醫療福利同公援,你不如去嘈吓d大陸人湧落來生仔又或者有手有腳後生遙遙唔做野嘅懶人好過啦   
老狐狸 寫道:
[quote]真不明白點解久唔久就有人質疑公務員福利,銀行員工有低息房屋貨款,航空公司員工有免費飛機票,不少福利好的公司,更有醫療,房屋,教育津貼,花紅、雙糧,點解又唔會有人話唔公平?[weima]

當然冇公眾質疑私人公司的福利,公務員又點同呢,公眾冇出糧比航空公司員工,但有出糧比公務員。[/quote]

not kidding~
100% true.
12個月糧但交稅佔了1-1.5個月人工,冇bonus,double pay.
viewer 寫道:
公務員得11個月糧    
Are you kidding

[quote]
vivian6108 寫道:
公務員也是納稅人, 佢地都要比稅. Acutually,  得11個月糧. 教育津貼這也是小小的福利, 好境時出面d公司加薪糧, 出十幾個月糧, 佢地無得加, 唔好境時減薪, 凍薪就有佢地份.  
[/quote]

醒目開學勳章

sheanylok01

hi sheanylok01,

嘩~~~文筆真係好勁, 一針見血, 佩服佩服!

其實之前我好想"博"返佢, 但總係詞不達意搞唔成篇野出黎, 好彩有妳! ^_*

belle:

belle 寫道:
I just want to ask why公務員can use子女教育補貼to apply any school they like, but we cannot to use 學卷to apply for private kindergarten.  If government think that the private schools are not good, then don't let their civil servants to use 教育補貼to apply any private school .

你偷換了概念喇。 開頭第一句你明明講緊 private kindergartens,點解第二句變o左 private schools?

我相信公務員的子女教育津貼適用於就讀私立中小學 (你第二句所指的 private schools),但並不適用於就讀私立幼稚園 (你第一句所指的 private kindergartens) 的子女。公務員子女就讀幼稚園的情況,與非公務員無異。

公務員的子女教育津貼或者任何其他公�私營機構的教育津貼與「學卷制」河水不氾井水,我唔明將他們拉埋一起討論有什麼意義。

另外,在私人機構享有教育津貼的員工也好,公務員也好,他們要用「學卷」,亦受到同樣的制肘。單就「學卷制」而言,唔見得這些人有什麼著數的地方。

我反而認為我們作為家長的應集中討論「學卷制的利弊」而非「學卷制是否令某類人士有著數」。

Welfare?? ok...if for good staff....
but most of hongkongese not willing to give these education welfare for these lazy govt staff.... they are really too lazy, and nothing to do when facing problems....

ivory 寫道:
not kidding~
100% true.
12個月糧但交稅佔了1-1.5個月人工,冇bonus,double pay.
[quote]
viewer 寫道:
公務員得11個月糧    
Are you kidding

[quote]
vivian6108 寫道:
公務員也是納稅人, 佢地都要比稅. Acutually,  得11個月糧. 教育津貼這也是小小的福利, 好境時出面d公司加薪糧, 出十幾個月糧, 佢地無得加, 唔好境時減薪, 凍薪就有佢地份.  
[/quote][/quote]

foolmama:

foolmama 寫道:
Welfare?? ok...if for good staff....
but most of hongkongese not willing to give these education welfare for these lazy govt staff.... they are really too lazy, and nothing to do when facing problems....

不能排除有部份懶惰的公務員,正如不能排除有部份懶惰的非公務員。「懶惰」不是職業的問題,而是「個人」的問題。如果用你的邏輯推論,即前題是「公務員都是懶惰的」,那麼就算炒晒現時所有公務員再聘請過一班新的,他們一樣會懶惰(因為他們是「公務員」)。這怎麼說得通呢?難道香港要進入「無政府狀態」?

不過,個人認為不能「一竹篙打一船人」。一人做錯,全班受罰,你估「女王的教室」咩。這種「誅九族式」的問罪方式已不合時宜喇,亦對其他勤力或至少盡忠職守的人不公平。

我們看事情不能「管中窺豹」(唔肯定這個成語是否合用,請指正),將「個別」事例「典型化」,然後「一網打盡」。我們應盡量客觀,將事情「非典型化」,以免「傷及無辜」。共勉之。

私人公司一樣有 lazy 的人.. 其他人亦要做埋佢地d野.. 不過佢d福利就只有佢自己可享有.. 我公司大把e d 人.. 眼紅得幾多??? .. 你可以話我地出糧俾公務員.. 我地公司所賺嘅 $$$ ..你一樣有份"貢獻"     .. 而且唔係個個公務員都係食野唔做野 .. 十隻手指有長短 .. 樹大都有枯枝.. !

仲有係公務員 education allowance 好似唔包括幼稚園 !

foolmama 寫道:
Ding

提供教育津貼作為一種員工福利, 已不合時宜。基於這個原
因,政府決定分別在一九九六年及二零零零年,停止發放海外教育津貼和本地教育津貼予新入職人員。.[公務員事務局的意見]

Private Co has benefits, some are much much better than the civil servents, but some are not. But the system enable 公務員子女能享用教育補貼進國際小學. This is too much. Have you ever heard about a $8000 clerk can have more than $8000 education allowance in private Co ?

Every person has the right to monitor how government spends our money not limited to educaton allowance.

岩岩叫老公黎睇呢個topic, 佢都ohhhhhhhh

做左廿幾年出生入死, 跑上跑落, 家陣腰酸背痛, 個個月自己睇私家骨科, 做物理治療都唔少$, 政府有得睇但排期耐, 睇左又醫唔好, 咁點算; 人地只係話政府工好優閒, 佢話你唔黎試下做, 我地都想日日打排球過日晨, 咁就天下太平啦.

阿仔讀幼稚園係無得津貼, 小學中學先有; 我希望仔仔第時千祈唔好做返老公果行, 老左實多後遺症, 仲要俾人話lazy頂住道氣, 嘿.

非常同意iron的講法,我成日同老公講,第時D仔千其唔好做政府工. 真係唔知有的人唔低得D物野.

老狐狸,

I never heard about that a $8000 clerk can get more than $8000 education allowance. Do you mean $8000 is for one year or one month ?

Pls don't mislead the others if you mean the allowance is for one month.

I don't think that a $8000 clerk can get more than $8000 EA.  Actually, a civil servant can get maybe half or 2/3 of the school fee as allowance. As you say $8000, that means the school fee is around $12000 at least. Please tell me which school is it. It seems that the school charge a lot.  老狐狸, please check it before you express your opinion. Thx.

Iron,
我撐你   

仲有D呀...好市道果陣D私
‹ 上一主題|下一主題