用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為什麼公務員子女用教育補貼進國際小學 ...
go

為什麼公務員子女用教育補貼進國際小學 [複製鏈接]

為什麼公務員子女用教育補貼進國際小學

and we tax payer children go to local school....我們的政府教育政策 有 問題

Re: 為什麼公務員子女能享用教育補貼進國際小學

提供教育津貼作為一種員工福利, 已不合時宜。基於這個原
因,政府決定分別在一九九六年及二零零零年,停止發放海外教育津貼和本地教育津貼予新入職人員。.[公務員事務局的意見]

公務員也是納稅人, 佢地都要比稅. Acutually,  得11個月糧. 教育津貼這也是小小的福利, 好境時出面d公司加薪糧, 出十幾個月糧, 佢地無得加, 唔好境時減薪, 凍薪就有佢地份.  

員工福利間間公司都唔同架啦, 即係有d 人放公眾假期,有d人放勞工假咁, 冇得解釋。

醒目開學勳章

vivian6108 寫道:
公務員也是納稅人, 佢地都要比稅. Acutually,  得11個月糧. 教育津貼這也是小小的福利, 好境時出面d公司加薪糧, 出十幾個月糧, 佢地無得加, 唔好境時減薪, 凍薪就有佢地份.  

同意, 而且, 佢地領取左果d教育津貼, 個d款項需要交稅架~   

醒目開學勳章

weima

講得好~         

weima,
講得好   心同感受, 我幾得自己人工得8000元, 但要交20000元稅個時真係慘       所以公務員有福利係應該, 其他們所有褔利都要俾稅, 未必係你睇得那樣好   
;-) :-x

Re: 為什麼子女公務員能享用教育補貼進國際小學

其實公務員的教育津貼給子女進國際小學, 佢地在報稅時, 要計番薪俸稅到. 一樣要交多d 稅, 可能人地有allowance, 但佢地要交番3%出來. 再者, 好多私人公司有bonus, double pay, meal allowance, oT claim, 但公務員係冇ga.
私人公司可能年年加薪3%-10%不等, 但公務員要在財政年度徵詢大眾意見; 政府有冇reserved. 先至考慮加薪ge問題.

請問有幾多教育補貼進國際小學?

我公司俾d manager 福利好過政府.. 政府 education allowance 都只係津貼學費 3/4 .. 我老細可以 claim 足.. 佢3個小朋友都係讀英基.. 仲有每年出外旅遊津貼.. senior grade 同事好多都有公司油卡.. 買車入油都係公司架..而一般職員申請油卡都有入油優惠.. 只要自己養得起架車.. 我知有d公司會以8折買油卷俾公司員公作為福利一種 .. 以前好景時我地分 bonus 可以嚇你一跳 (一個clerk都最少有3個月, 有人試過24 個月出過).. 其實好多私人公司福利都好過政府.. 睇下你撞唔撞到 .. 唔可以話唔公平..
Ding

grumpyminnie 寫道:
and we tax payer children go to local school....我們的政府教育政策 有 問題

.......

唔該你醒下...

我沒有取這個子女教育補貼,又唔見你說我好.

個個成年人去搵工時.都知公司福利如何才決定做與不做.
況且這個制度現時已改.
而今日有領取這福利的公務員是舊港英政府時所聘用的.
俾著你公司轉老闆或收購,也不可以一日就話無晒所有福利. 怕你也都要向 labour depart 投訴公司.情況一樣.只不過, 仍有 1996 年前聘的公務員沒有退休.而他的仔女仍正讀中小學.

講得好  心同感受, 我幾得自己人工得8000元, 但要交20000元稅個時真係慘    所以公務員有福利係應該, 其他們所有褔利都要俾稅, 未必係你睇得那樣好fletcher

8000元人工,教育津貼可以超過份人工,都唔錯啊!

weima 寫道:
真不明白點解久唔久就有人質疑公務員福利,銀行員工有低息房屋貨款,航空公司員工有免費飛機票,不少福利好的公司,更有醫療,房屋,教育津貼,花紅、雙糧,點解又唔會有人話唔公平?

公務員福利係入職果時講明既員工福利,當市道好人人加薪10幾20%果時,公務員最高只得8%,仲要係80年代,人人冇20%人工加就轉工既時候,點解當時冇人話唔公平?

如果每個人都只係眼望住自已冇果份就話唔公平,制度有問題,咁呢個世界永遠冇可能有公平既一日。

正確 

講得好岩 

在BK一段日子,間唔中都有人對公務員享有既福利上心心不忿 ,但我從來都無發表過.

今次要講吓野!
我老公是公務員,年年交足稅.完全無諗過用什麼方法去交小稅或途稅.(實則上出11個月糧,因交稅都交左一個月有多!)

同事和朋友之間,我都不講老公職業.除左一早識既例外.
當佢地一知你老公做成行.(就有佢講無你講!)
嘩!你老公原來是公務員,
你老公味唔使做,月月都有幾皮野,仲咩福利都有.
我可講比你們知!
我無攞過政府的教育津貼,我女讀津學.
人人話我傻,有咁既福利都不用.我唔知點講.因都是睇老公頭呀!佢話有福利就一定要用咩.無咁既必要.   

唔再講

醒目開學勳章

Really??!!    

summei 寫道:

好多私人公司有bonus, double pay, meal allowance, oT claim

私人公司可能年年加薪3%-10%不等.

I am not critising the allowance of 公務員 ( sorry if I have upset you ladies, I didn't mean it ga )- I am talking about that 公務員 themself do not trust the education system that we have now and send their children to 國際小學.
Anyway, the system we have now is hopeless, otherwise, the well - off civil servants would not have to send their children to IS more and more    

真不明白點解久唔久就有人質疑公務員福利,銀行員工有低息房屋貨款,航空公司員工有免費飛機票,不少福利好的公司,更有醫療,房屋,教育津貼,花紅、雙糧,點解又唔會有人話唔公平?[weima]

當然冇公眾質疑私人公司的福利,公務員又點同呢,公眾冇出糧比航空公司員工,但有出糧比公務員。

我及家人無一個是公務員. 我覺得納稅是公民責任, 並非公務員的顧主. 有權利,就有義務. 但有時是否認同政府的決策或制度,就是另一回事. :wink:

記得我同老公拍拖時, 佢話出糧要儲起d年尾交稅, 我心諗唔係嘛, 當時我公司出14個月, 仲有4個月花紅(人人唔同), 駛唔駛丫~~~老公話佢問過阿頭, 如果佢唔結婚唔生仔, 咪乜野福利都享受唔到.....成日俾人話返工只係打排球.
‹ 上一主題|下一主題