用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長面試問題
go

家長面試問題 [複製鏈接]

家長面試問題

以下有幾條問題, 點樣先答得得體

(1)小朋友的優點是

(2) 小朋友須改善的地方是

(3)您在教養子女上遇到甚麼困難?

(4)您會如何處理這些難題?

(5)為何為子女選擇這所學校?

(6)對學校的期望?

(7)對子女的期望?

(8)可否講講自己的教育理念。

(9)(問媽媽)你要工作嗎?如有,怎樣照顧子女?問爸爸)你做甚麼職業?平日如何跟子女溝通?

(10)(問雙方需要工作的家長)平日多應酬嗎?多回家吃晚飯?
(11)(問雙方需要工作的家長)每日陪伴子女的時間是否多於一小時?

Re: 家長面試問題

個女考中學時, 校長都問過類似問題, 我咁答, 唔知得體唔得體:

(1) 求知慾強, 主動, 人際關係好
(2) 運動自律性不足(其實小女做功課自律性都要改善,我無講到出泥)
(3)   小女係獨女, 初次為人父母, 所以要請教其他家長
(4) 同上, 請教其他人及看書
(5) 個女自己揀既, 校風及成績屬中上, 教學語言合適 (擦鞋)
(6) 希望學校教育氣氛能令小女愉快主動學習
(7)  未有太長遠的想法, 只想她在校園生活愉快
(8) 只想政府, 家長和學校配合有一套良好的教育方法(答左等於無答)
(9) 一般是菲傭照顧子女, 每天早上會陪小學上學(其實我無!!!)爭取大家溝通机會
待續..........
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

你已答得好隱陣,我仲緊點答

(10) 媽咪每日都回家吃晚飯, 爹地起碼有四晚( 包括星期日一家人一齊吃晚飯)
(11) 未必每日可以夠一小時,但每個weekend 都一家人一齊
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

仲有幾個問題,我interview 時問過:

作為家長,若你成功考入此校, 你對學生有何支援?

請舉出為何本校要接納貴 子女申請入學既原因

sorlo
好好     

咁應該点答??   

[quote]
sorlo 寫道:
仲有幾個問題,我interview 時問過:

作為家長,若你成功考入此校, 你對學生有何支援?

請舉出為何本校要接納貴 子女申請入學既原因

第一條我咁答, 話作為家長, 除左關心自要關心個女外, 我都承諾會配合學生對家長既指引咁做(超擦鞋, 個校長都笑一笑)

第二條 我話, 小女成績雖然唔算標青, 但係主動開朗係佢既優點, 若能入此校, 必定是一個開朗活躍既學生

承諾會配合[size=medium]學生對家長既指引?

sorry 係學校對家長既指引

名校? 最後入唔入到呀? 好深

有關家長如果SUPPORT孩子的問題﹐千萬不要答到好像會全程護航的樣子﹐這樣會另校方覺得孩子太依賴或父母過份緊張(在校方的角度會變成難纏﹗)

可以話﹐你主要會跟學校和孩子保持溝通﹐了解孩子怎樣看自己和他的看法跟事實有沒有距離﹐也會讓孩子明白父母會幫助他。。。

也可以話﹐功課方面﹐你會怎樣幫忙。

唔係咩名校, 只係地區英中, 最後自行分配成功入左
‹ 上一主題|下一主題