用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人知根德園考K1考什麼?
go

有冇人知根德園考K1考什麼? [複製鏈接]

有冇人知根德園考K1考什麼?

十分多謝!
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

Re: 有冇人知根德園考K1考什麼?

"考唱歌"
我囝囝唱左兩隻歌仔, 主要是觀察小朋友的反應, 主動d就可以.

唔該哂!但我個仔仲未識講句子,真憂心!
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

放心d, 我囝9月底出世, 到面試時也可以, 只要多點聽歌, 到學講野時, 就會識講;
:

1 考集中- 一入到課室,老師會叫小朋友和家長坐低,然後比d積木個小朋友砌,呢個時候他們會觀察小朋友能否不受其他人影响而專心玩積木.(因為同場會有多組分別在進行面試)
2 考反應- 老師會放一塊拼圖係小朋友面前,叫小朋友拼圖.例如:我個小朋友拼小丑的眼和口
3 考問答 - 請記往,就算小朋友一時答唔出也不要說答案給小朋友知,叫佢答老師,你最多在旁引導,如由你將問題重覆一次給小朋友聽
4 考唱歌 (但我的是細女,面試時僅剛剛開始肯說話,我就同老師講佢未懂唱一首歌),所以我個女沒有唱歌
5 考家長 - 老師會向家長問有關小朋友成長的問題,如幾時懂坐,企,又會問平日誰負責照顧小朋友,看看家長有否留意小朋友的一齊事情,所以最好媽咪陪考

考完起身走,記住推櫈和講再見,老師會看小朋友會否同家長好合拍和聽話,如果小朋友入到去四圍8和坐唔定或坐低後東張西望都可能影响結果

祝你成功

How about PUI CHING ?

唉! 我個女入到去可能四圍走, 真係要睇佢心情.

laiws 寫道:
1 考集中- 一入到課室,老師會叫小朋友和家長坐低,然後比d積木個小朋友砌,呢個時候他們會觀察小朋友能否不受其他人影响而專心玩積木.(因為同場會有多組分別在進行面試)
2 考反應- 老師會放一塊拼圖係小朋友面前,叫小朋友拼圖.例如:我個小朋友拼小丑的眼和口
3 考問答 - 請記往,就算小朋友一時答唔出也不要說答案給小朋友知,叫佢答老師,你最多在旁引導,如由你將問題重覆一次給小朋友聽
4 考唱歌 (但我的是細女,面試時僅剛剛開始肯說話,我就同老師講佢未懂唱一首歌),所以我個女沒有唱歌
5 考家長 - 老師會向家長問有關小朋友成長的問題,如幾時懂坐,企,又會問平日誰負責照顧小朋友,看看家長有否留意小朋友的一齊事情,所以最好媽咪陪考

考完起身走,記住推櫈和講再見,老師會看小朋友會否同家長好合拍和聽話,如果小朋友入到去四圍8和坐唔定或坐低後東張西望都可能影响結果

祝你成功

chingchingb.ma,

唉....我個BB都係一樣, 入到去真係分分鐘巳走去玩人地D玩具....完全不理會你.
When Otis BB in Baby House 歡迎參觀Otis B's World

hi, Evolution6
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

sleepingbo,

Hi Hi ! Long time no see !

你報咗學校未呀?

我巳經報咗幾間 :

1) 根德園
2) St. Catherine
3) 啓思小學附屬幼稚園
4) 何文田維多利亞

我其實最想BB入到 St. Catherine 或 啓思, 因為呢兩間學校的英語水評好d. 你呢...有咩心水學校呀
When Otis BB in Baby House 歡迎參觀Otis B's World

hi
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

哈哈! 你個bb都好活潑呀! 活潑d老師都會鐘意架,好過我個仔好似舊"木"咁, 唔啋你,唔出聲,好似比我點咗"穴"咁,定咗到係到咪仲慘   

Hi bigbighei,

希望係o甘, good luck to all of us!!

bigbighei 寫道:

哈哈! 你個bb都好活潑呀! 活潑d老師都會鐘意架,好過我個仔好似舊"木"咁, 唔啋你,唔出聲,好似比我點咗"穴"咁,定咗到係到咪仲慘   

hi hi Chingchingb.ma,

我都好希望我地可以做到同學仔, 但係我諗佢都好難,老師成日話佢唔識笑,唔理人會比較難令老師有好感架,所以我先對佢無晒信心呀! anyway! 希望大家都好運啦! [quote]
chingchingb.ma 寫道:

希望係o甘, good luck to all of us!!

Agree!!!!     

bigbighei 寫道:
hi hi Chingchingb.ma,

我都好希望我地可以做到同學仔, 但係我諗佢都好難,老師成日話佢唔識笑,唔理人會比較難令老師有好感架,所以我先對佢無晒信心呀! anyway! 希望大家都好運啦!
chingchingb.ma 寫道:

Hello mothers,
Have you also applied St. Catherine's for your children? The interview times assigned to me clashed with each other. I am very puzzled now.

Yes, I have applied St. Catherine's & also Victoria for my bb and will attend interview on Nov 11 for both of them.  Still awaiting Kentville & Victoria to confirm the interview times.  If the times clash, I would be even worse than you.

Felicia726 寫道:
Hello mothers,
Have you also applied St. Catherine's for your children? The interview times assigned to me clashed with each other. I am very puzzled now.
‹ 上一主題|下一主題