用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 如何找好綱琴老師
go

如何找好綱琴老師

如何找好綱琴老師

Dear all,

請教各位, 怎樣找尋一位有愛心兼有耐性的好綱琴老師呢 ? 去琴行找, 還是社區中心, 抑或上門教授會較好呢?

是否好似找工人, 講彩數呢?

Thanks a lot

Re: 如何找好綱琴老師

找好的琴老師完全靠彩數, 有人介紹中彩的機會大些。

以我為例, 小女小三升小四時, 給她在社區學暑假鋼琴班, 先給他嘗試。完後, 她有興趣學, 而社區太多人爭, 而且每年新學期也未必一定是某一位老師, 對小朋友有影響。 結果找琴行學, 想會有保証, 結果頭一個月上三堂課, 三個琴老師, 嬲到我死!!! 找負責人理論, 因我要求倍上課觀看小朋友學習, 所以我知邊個老師合我小朋友, 以我看其中一個老師(可能學歷很高... 我不知), 但少出聲, 只在邊指指點點, 我都唔明嗱, 何況小朋友。觀看了兩個月, 琴行說因琴室另有用途, 所以轉到另一間較細的琴室, 不便家長入內。

好了指定老師後在琴行學了一年, 小朋友學琴好有進步, 心想選中老師, 但因琴行種種問題(其中一個... 我記得小女在小五時四月, 因這月是五個星期, 琴行強行要加堂[一個月五堂], 不平沒所謂, 但這個月剛考試要升中第一次呈分), 結果朋友介紹轉到私人老師學習。

私人老師上堂後說小女學了一年鋼琴, 並不懂看符號和拍子。回家後查問小女平時如何可以彈奏出曲譜, 他說琴行老師教她認琴鍵位, 節拍是老師教那個要長D或那個要短些, 沒有認真教她看音符。浪費了一年的金錢和時間.....       我並非說全部琴行或琴行老師不好, 只我不好彩啫。

現在的琴老師教了她約四年, 本月二日考五級琴試了, 所有事也是老師代安排, 她也常鼓勵學生多比賽, 多觀摩其他人的表現, 明天(1/10)還要去比賽(香港傑出青少年音樂家2006), 希望有好成績報.......    不過也是純粹去玩玩, 以玩票性質去看看, 如老師說攞個經驗吧。        

我找了年多才幫囡囡找到好老師, 希望你好運過我吧。

我都覺得要係琴行遇到好老師机會低D,好多時佢哋都係part-time教琴,學費又要同琴行對分,又要受制琴行,始於都係全職私人教授,始於自己生意會著緊D。
以我個女為例4歲幾係琴行學進度慢,學左年幾睇譜又慢,我試過同個老師講不如將琴書D手指位塗左去,佢竟然話唔好,要慢慢呢唔好急,宜家轉左老師(上門全職),一開始上堂就話要將手指位塗左去,上左個幾月真係唔同左好好多。

[quote]
mable1124 寫道:
找好的琴老師完全靠彩數, 有人介紹中彩的機會大些....

mable1124:

請問可否給妳的琴老師資料, 因我女子在琴室學了一年, 但沒有什麼表現.
[email protected]

Thanks,

hi mable1124,

之前都請教過你好多問題,估唔到

我阿囡(初級)個miss一開始就教佢學睇音符數拍子,仲要回家寫音符,要佢自己記手位,學咗一年多D認得20幾個音到,其實我都唔知快定慢,佢係睇譜彈都冇問題,我都覺得好好架la,唔會好似有Dmiss貼貼紙落琴鍵,只教彈琴唔教樂理,多數私人教琴都教埋樂理,琴行係分開教,樂理另收費架,所以我一開始揀私人教,我都係朋友介紹,
del

我想請教大家由初級升一級要幾耐時間, 我個女5歲多, 在琴行學了半年仍是初級.

如果老師上門, 個琴是放在廳, 屋企要唔要清場.

THANKS.

mercury16,
how much the tutor fee and where she will arrive? kln or hk?? Thanks!!

我都想找個上門的綱琴老師, 可否pm我老師資料?萬分感激!

Hi Huisys,

Please check pm. 希望能幫到你吧!!

[quote]
Huisys 寫道:
hi mable1124,

之前都請教過你好多問題,估唔到

我都想搵一個好既琴老師呀~
但係..係教我,唔係教我囡囡喎~
請問各位有無好介紹呀?
唔該!!!

你住係邊呀??? 大人學會難D呀??  我聽我個女老師講(佢都有教大學生鋼琴), 練習時間不足和左右手不協調, 是最大的問題, 所以要多D時間練習, 否則會浪費金錢, 好似我個女的老師可以兩、三週上一堂, 會較適合大人學習。

你記得找老師時問

kamen,
The teacher should not將琴書D手指位塗左去.  琴行老師 is correct to tell you 要慢慢呢唔好急. Fingering is very important as a foundation.
kamen 寫道:
我都覺得要係琴行遇到好老師机會低D,好多時佢哋都係part-time教琴,學費又要同琴行對分,又要受制琴行,始於都係全職私人教授,始於自己生意會著緊D。
以我個女為例4歲幾係琴行學進度慢,學左年幾睇譜又慢,我試過同個老師講不如將琴書D手指位塗左去,佢竟然話唔好,要慢慢呢唔好急,宜家轉左老師(上門全職),一開始上堂就話要將手指位塗左去,上左個幾月真係唔同左好好多。

nickmami,
介紹一個專教成人既好老師比你

kakamimi,
介紹教小朋友既好老師比你

Pls check PM

mable1124,

麻煩你check pm,唔該哂~~

[quote]
mable1124 寫道:
你住係邊呀??? 大人學會難D呀??  我聽我個女老師講(佢都有教大學生鋼琴), 練習時間不足和左右手不協調, 是最大的問題, 所以要多D時間練習, 否則會浪費金錢, 好似我個女的老師可以兩、三週上一堂, 會較適合大人學習。

你記得找老師時問

想問下私人教個價錢幾多呢?

我囝囝剛4歲半,今年6月完左柏思既鋼琴班後,就搵左私人上門教琴,轉左第二個老師.而家呢個幾好,已經開始學緊一級既書lu..
我個琴都係放係廳架...每次佢學琴/練琴,我都唔開電視,比佢專心d架
YanYan0116 寫道:
我想請教大家由初級升一級要幾耐時間, 我個女5歲多, 在琴行學了半年仍是初級.

如果老師上門, 個琴是放在廳, 屋企要唔要清場.

THANKS.

I have two teachers. They learned from APA masters, and diploma grade. They taught my son before (one to grade 5, one for theory.). Both of them are good (有耐性, 有水準). If you want to try (in Kowloon), you can pm me.

littleparent 寫道:
Dear all,

請教各位, 怎樣找尋一位有愛心兼有耐性的好綱琴老師呢 ? 去琴行找, 還是社區中心, 抑或上門教授會較好呢?

是否好似找工人, 講彩數呢?

Thanks a lot

大人學都唔會太難,只要keep住練手指,同練琴,大人理解能力好d,好快學到一至二級的歌仔,但係要再學高級d,就要花多點時間了

nickmami 寫道:
我都想搵一個好既琴老師呀~
但係..係教我,唔係教我囡囡喎~
請問各位有無好介紹呀?
唔該!!!

UUmom,
Thanks.