用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Comment on 耀中國際學校(九龍塘)
go

Comment on 耀中國際學校(九龍塘) [複製鏈接]

Comment on 耀中國際學校(九龍塘)

I want to seek for your comment on 耀中國際學校 which is in Kowloon Tong if you konw. Thanks a lot.
[size=x-small]My lovely Jne was born on 12 December 2004

Re: Comment on 耀中國際學校(九龍塘)

U ask for nursery, kindergarten, primary or secondary school???

annienorman 寫道:
U ask for nursery, kindergarten, primary or secondary school???

Kindergarten, thanks!
[size=x-small]My lovely Jne was born on 12 December 2004

總之係好貴,入得去就係非富則貴。俾咁多錢值唔值得?你自己去計。如過讀完可以做狀元,好多人都制。但最緊要就係唔駛同屋村師奶d仔女做同學,咁就乜都值番晒。

半日既學費係 $4xxx, 唔過五千, 都唔係你講到要咁'富貴'姐

alowe 寫道:
總之係好貴,入得去就係非富則貴。俾咁多錢值唔值得?你自己去計。如過讀完可以做狀元,好多人都制。但最緊要就係唔駛同屋村師奶d仔女做同學,咁就乜都值番晒。

AGREE, 我諗住報主流班(半日),唔過5千,都OK既  

LokB 寫道:
半日既學費係 $4xxx, 唔過五千, 都唔係你講到要咁'富貴'姐

Jne_Jne 寫道:
AGREE, 我諗住報主流班(半日),唔過5千,都OK既  

[quote]
LokB 寫道:
[/quote]
請要心理準備捐一些$,k1上學期都有2次及一些實貴時間給學校,例如:生日會.party時準備些15-20位食物等,學校不會訂或做的;而我想訂食物都不可能,因每個學生只有帶一種食物,酒樓同快餐要有最少都要$500起,所以沒辦法由自己或買啦! 一早叫人帶炒飯�麵,真是有點頭痛 ,早上酒樓同快餐都冇炒飯買 只有homemade.
本來半日既學費係 $4xxx, 唔過五千, 都唔係你講到要咁'富貴'姐 .....冇其他茶點費等等...都合理!但不是我所想的,出多少少$不用多次去學校及同小朋友做project: pet shop(寵物喜吃的玩的,由家長帶同寫和畫等), k1做機械人根本不懂,甚麼做...?又是家長帶/做   
出$冇問題,但要家長去出席很多活動, 是一個有壓力問題, 本身在公司和家庭都要照顧,連學校的小問題那麼多,真是給她們點到頭痛 除非什麼不參加,便ok!)

When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

He He,
I think worth or not is not judged by us, is judged by the parents of that school.
If I can afford, I will put my kid there.
Re 屋村師奶- there are a lot of 屋村師奶 in BK, and so what?

由 alowe 於 2006-09-25 14:57:42由 alowe 於 2006-09-25 14:57:42

我聽說很多雜費, 每月要過萬

Jne_Jne

你有無諗過第二時讀乜小學先? 如果係傳統學校的話, 咁就唔建議讀啦....

因為我個同事個仔係耀中讀K1-K3, 小學就係喇沙, 一年班入到去就考第尾, 因為耀中太輕鬆, 一啲都接唔到傳統小學, 你自己考慮吓啦!

oliviapylo,
很同意耀中太輕鬆, 一啲都接唔到傳統小學, 真要考慮吓啦!本身想小朋友有很好基礎,令他們開開心心成長,結果學習比起太輕鬆太慢,追不上一般九龍塘其他幼稚園level,我怕日後很難讀傳統學校,所以下學期轉了.
(交了貴學費,學的只是一般,令人本來很大期望,後感有點不安慰...所以請勿抱住很大期望!!!!)或者小學水平上會高一些     
oliviapylo 寫道:
Jne_Jne

你有無諗過第二時讀乜小學先? 如果係傳統學校的話, 咁就唔建議讀啦....

因為我個同事個仔係耀中讀K1-K3, 小學就係喇沙, 一年班入到去就考第尾, 因為耀中太輕鬆, 一啲都接唔到傳統小學, 你自己考慮吓啦!

alowe 於 2006-09-25 14:57:42由 alowe 於 2006-09-25 14:57:42

*耀中真的沒有見屋村師奶d仔女做同學,至於值唔值得?要自己去計。人品及學術成績都要計,非富貴都冇所謂
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

其實我本來都打算比小朋友讀哩間幼稚園, 都係覺得佢地可以中英文都ok, 將來都可以讀番全統小學!  但係聽咗咁多mami 既意見, 好似唔好既比較多. 先不說學費, 佢地既教學係咁真係咁差??? 請問有冇多d mami 可以分享吓呢?

唔該晒!  

Dear Moms,

如果只係讀下學期

Radiomama

你意思係讀2歲班呀? 如果係下年的話我諗比較難, 因為我個女上年係耀中讀2歲班, 剛剛同老師食過飯, 佢話今年好滿, 就連本身讀緊infant上都未必有位, 不過你可以試試.

bigbighei

一來睇你可唔可以頂得住小朋友入一年級時跟唔上啲功課, 兩來睇你個小朋友習唔習慣返啲唔準周圍走嘅學校. 咁你先諗入讀傳統小學.

我個小朋友在k1時,都有很多由N1升上同一間;但好多學生都會考其他九龍塘幼稚園,原因有很多,我覺九龍塘幼稚園很少有NURSERY班,而且耀中幼兒的確很出名,但K1-K3不像了 :
***所以infant上都未必有位***
‹ 上一主題|下一主題