用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算報創價2007年K1, 入嚟傾吓啦! ...
樓主: BB_Ahmond
go

打算報創價2007年K1, 入嚟傾吓啦! [複製鏈接]

Re: 打算報創價2007年K1, 入?傾嚇啦!

elyse係12月13號出世, 樂遙BB 係12/15出世??

christy係12月16號..     

elysemama 寫道:
elyse係12月13號出世, 樂遙BB 係12/15出世??

各位媽咪:

就算創價唔收都唔駛過分傷感,因為始終會有一間學校會收你既小朋友。老實講全港幼稚園所學既野分別唔係太大,教統局曾作研究,全港小一至小三學生成績差距很少,直至四年級開始才逐漸分高低。可見讀邊間幼稚園都唔係太重要,反而早期的家庭教育會直接影響兒童的發展。

不過我個人反對太早催谷小朋友,因為幼稚園生谷同唔谷,結果都係差唔多,反而幼稚園階段培養學生學習興趣,啟發佢地思考,教導佢地守規守禮,同主動去學習最重要。太早催谷只會抹殺兒童既愉快童年,而又不見得有效,實在是委屈了兒童。

認同認同..   

alowe 寫道:
各位媽咪:

就算創價唔收都唔駛過分傷感,因為始終會有一間學校會收你既小朋友。老實講全港幼稚園所學既野分別唔係太大,教統局曾作研究,全港小一至小三學生成績差距很少,直至四年級開始才逐漸分高低。可見讀邊間幼稚園都唔係太重要,反而早期的家庭教育會直接影響兒童的發展。

不過我個人反對太早催谷小朋友,因為幼稚園生谷同唔谷,結果都係差唔多,反而幼稚園階段培養學生學習興趣,啟發佢地思考,教導佢地守規守禮,同主動去學習最重要。太早催谷只會抹殺兒童既愉快童年,而又不見得有效,實在是委屈了兒童。

alowe 寫道:
各位媽咪:

agree & thank you for sharing

有無人試過打去創價check 是否取錄?

siuman ,

打左去問, 佢話會有遲有早, 今日收唔到唔代表唔得, 不取錄都會有信, 因為學校話今年特別多人, 差不多1100人報名. 12月8日前一定有.

Hi, marcushebe,

妳收到信未呀?我仲未呀,好唔開心,唔知東涌係咪要遲d先收到信呢?!

另外,我囡囡一月廿七日兩點半見宣道,妳呢?

祝妳好運啦!

Just received letter today (6/Dec).  My daughter got accepted am and the date chop is 5th, that means school sent the letter on 4th or 5th.
‹ 上一主題|下一主題