用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬頭涌(褔祥街) 和 馬頭浦(hhb)?
樓主: midcochow
go

馬頭涌(褔祥街) 和 馬頭浦(hhb)? [複製鏈接]

Re: 馬頭涌(褔祥街) 和 馬頭浦(hhb)?

ss2003,

1. 有天神學生
2. 功課量適中, 約一個半小時可完成

ss2003 寫道:
莎朗,

請問你有無天神o既學生?
係咪真係好多功課架?

ngyanting2000,

睇過之前小一的測驗卷
困難於問題不太清晰
小朋友容易問錯題

另外d圖畫太模糊
連大人都會誤會圖解的意思

ngyanting2000 寫道:
莎朗 ,

你好, 我囝囝今年係馬頭涌(褔祥街)小一, 想了解一吓有關測驗的問題, 係唔係教的課程淺考試就好深? 英文方面係唔係唔用英文書, 但今年買咗又收回學校, 只係教書仔. 請告訴我多一D有關學校的事, 唔該.

gordon7e,

我囝囝係讀1A班, 我囝囝就無咩問題,係有一次無收到通告,第二日問老師攞返, 到目前為止囝囝次次都抄整手冊,可能囝囝唔知到我可以係網上CHECK功課, 所以無依賴我.如果你有問題可以去接小朋友放學,可以有機會同班主任傾兩句
活得幸福的女人

gordon7e,
寫手冊方面,我個小朋友都沒有問題. 可能在幼稚園高班時已學習和習慣寫手冊的訓練.
9月29日家長會應是好機會聯絡班中其他同學家長.

莎朗:

Thanks~~~
多謝你詳盡的解答

莎朗,

可否提供以下妳對紅馬及奉基千禧的看法:
1. 中、英、數之程度
2. 閱讀風氣
3. 學生的品格
4. 學校對體藝之要求及支持程度
5. 功課量
6. 派位成績
7. 有沒有精英班

有人說紅馬重對外活動而忽略學內成績, 真的嗎?  Thank you so much  
‹ 上一主題|下一主題