用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬頭涌(褔祥街) 和 馬頭浦(hhb)?
go

馬頭涌(褔祥街) 和 馬頭浦(hhb)? [複製鏈接]

馬頭涌(褔祥街) 和 馬頭浦(hhb)?

其實我之前去參觀過(褔祥街)o個間, 都覺得很好, 好想選
o個間, 但有人話(hhb)好d, 其實我想知道兩間教學方法係點? 係咪兩間都係用同一間出版社的書, 而且又係用普通話教中文(不知是不是), 英文程度一樣, 而且我聽到消息話(褔祥街)o個間開始有少少縮班, 係咪真呀? 而且有人話佢哋兩間都係程度一般, 不是教高一級的, 有冇家長知道係唔係呀?

Re: 馬頭涌(褔祥街) 和 馬頭浦(hhb)?

有冇讀緊嘅家長知道呀, thx.

MTC(HHB) 沒有教高一級, 中文自覺頗深, 數很淺, 英文一般. 小兒剛入小一. 聽幼稚園老師講, 舊的一家功課較多, 比較谷.

點可能會縮班呀, o岩o岩6月有成三百人以上叩門, 好多人連in都無得in, 開多兩級都得.

我有兩位學生來自馬頭涌官小(舊個間)
一位是三年級
另一位是五年級

一年級至二年級是沒有英文教科書的
只教授英文reader和有關reader的工作紙
三年級開始教grammar
會有教科書和reader
教書速度很快
平均一星期已經教完兩本reader

英文教科書由前年起改用更深的'step up'
之前是用'longman'
學生的英文水準較弱

Leolonglongma 寫道:
MTC(HHB) 沒有教高一級, 中文自覺頗深, 數很淺, 英文一般. 小兒剛入小一. 聽幼稚園老師講, 舊的一家功課較多, 比較谷.

MTC (HHB) 的教書速度也很快, 2 星期不到, 中文已教了5課, 但中文仍未開始默書, 真擔心屆時會範圍太多,小朋友負荷不了!

我的兒子剛升上馬頭涌(福祥街)小一, 我覺得中英程度一般, 數學較淺.  學校校評報告成績卓越, 我眼見學校在教學方式, 學習環境都力求完善.  我個仔很快適應小學生活, 他說D老師很善良, 老師喜歡稱讚同學, 佢喜歡返學, 所以要六點起床都沒有扭計.

莎朗, 想請教學校考試是否人地所講教的易考的深, 怎樣為他準備考試呢?

參考過馬頭涌小二, 小四和小五的測驗卷
的確是教的易考的深

上年其中一次統測
因為太深
所以取消再重測

深的程度連精英班的學生都應付不來

YUNG媽 寫道:
我的兒子剛升上馬頭涌(福祥街)小一, 我覺得中英程度一般, 數學較淺.  學校校評報告成績卓越, 我眼見學校在教學方式, 學習環境都力求完善.  我個仔很快適應小學生活, 他說D老師很善良, 老師喜歡稱讚同學, 佢喜歡返學, 所以要六點起床都沒有扭計.

莎朗, 想請教學校考試是否人地所講教的易考的深, 怎樣為他準備考試呢?

莎朗,

嘩, 咁咪好難攪, 會唔會係未教過架, 作為家長, 除了可每天幫佢溫書外, 仲可以做未咩, 係咪好似有d媽咪話, 比多d補充練習做才ok, 請賜教..

莎朗 寫道:
的確是教的易考的深

上年其中一次統測
因為太深
所以取消再重測

[quote]
YUNG媽 寫道:

[/quote]     

現階段不用操練補充練習
小一學生才剛剛過度常規課程和學習
會有反效果

我可以參考馬頭涌以前的小一卷的形式
之後向你匯報

芯朗 寫道:
莎朗,

嘩, 咁咪好難攪, 會唔會係未教過架, 作為家長, 除了可每天幫佢溫書外, 仲可以做未咩, 係咪好似有d媽咪話, 比多d補充練習做才ok, 請賜教..

[quote]
莎朗 寫道:
的確是教的易考的深

上年其中一次統測
因為太深
所以取消再重測

[quote]
YUNG媽 寫道:

[/quote]      [/quote]

莎朗:

謝謝你呀, 綷純八掛, 你係咪補習老師?

莎朗 寫道:
現階段不用操練補充練習
小一學生才剛剛過度常規課程和學習
會有反效果

我可以參考馬頭涌以前的小一卷的形式
之後向你匯報

[quote]
芯朗 寫道:
莎朗,

[quote]
莎朗 寫道:
的確是教的易考的深

上年其中一次統測
因為太深
所以取消再重測

[quote]
YUNG媽 寫道:

[/quote]      [/quote][/quote]

芯朗,

估中  
不過...沒有獎品

我是土瓜灣教育中心的老師
所以會比較了解34網的小學情況

想了解馬頭涌官小的其他資料
都可以為你解答

[quote]
芯朗 寫道:
莎朗:

謝謝你呀, 綷純八掛, 你係咪補習老師?

莎朗:

我想問
馬頭涌(褔祥街)
陳瑞琪(喇沙)
兩者在程度,派位方面之意見
謝謝∼∼

莎朗,

請問你有無天神o既學生?
係咪真係好多功課架?

莎朗,

我個女今年k3, 要報小一, 老公prefer一些功課壓力無咁大的學校, 請問34區有甚麼好小學呢?

莎朗 ,

你好, 我囝囝今年係馬頭涌(褔祥街)小一, 想了解一吓有關測驗的問題, 係唔係教的課程淺考試就好深? 英文方面係唔係唔用英文書, 但今年買咗又收回學校, 只係教書仔. 請告訴我多一D有關學校的事, 唔該.
活得幸福的女人

唔好漏左我呀, 我同個仔都係在升小一適應期.  依家做大人細路都咁難, 咁大壓力.

Yungma & ngyanting:
My son also study in MTC( Fuk Cheung Street). He's in 1D. The first two weeks he handled quite well. Last week, he forgot to bring the dictation book back for correction and signature, lost the worksheet in school, missing a lot of words in the homework book( I must check the homework from internet everyday). Last Thursday, he even lost his homework book in school.
I also found that the teaching materials are not too deep. Homework not too much, however, my son always doing so slowly or wrote wrong that I would need him to do again after I came back.
Next school term they don't have internet homework checking. I am very worry about how to monitor his homework. Is there any parents in this school of 1D could PM me their telephone no. for exchanging of school informations?
Thanks

Joy_E,

馬頭涌(褔祥街)
- 教材比較零碎, 並不集中
- 默書,測驗和考試多課外題目
- 小朋友比較難掌握
- 特別是英文科 (一至二年級是沒有教科書, 只有reader)
好處是小朋友學習生字比較多, 但壞處是底子比較弱, 因為一至二年級沒有如其他小學般教授什麼是verb, noun, present tense......當小朋友寫complete sentence時會有明顯的問題)

陳瑞琪(喇沙)
- 功課量適中, 一般一個小時十五至三十分鐘可完成
- 週末會比較多, 約十多份; 一般二個小時三十分鐘內可完成
- 鼓勵學生養成閱讀的習慣, 如每日閱讀十五分鐘

Joy_E 寫道:
莎朗:

我想問
馬頭涌(褔祥街)
陳瑞琪(喇沙)
兩者在程度,派位方面之意見
謝謝∼∼

晴雨公仔,

可考慮:
1. 聖羅撒 - 有直屬中學
2. 陳瑞祺 - 派位理想
3. 農甫道官小 - 派位理想

晴雨公仔 寫道:
莎朗,

我個女今年k3, 要報小一, 老公prefer一些功課壓力無咁大的學校, 請問34區有甚麼好小學呢?
‹ 上一主題|下一主題