用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你會唔會揀一間全新學校定話要老字號?
go

你會唔會揀一間全新學校定話要老字號? [複製鏈接]

你會唔會揀一間全新學校定話要老字號?

Dear All,

我諗好多媽媽都頭痛緊揀小學既問題。  我都有點頭痕, 不過我就有得墊底, 我而家個仔讀蘇浙幼稚園K3, 係唔係都可以入番呢間小學。  如果唔抽獎, 又好似明明有機會都唔抽, 抽左, 又有80%都唔會去...

我想個仔留番o係原校既原因係, 該校全部普通話&英文黎教學, 全無廣東話, 所以我個仔讀左咁耐, 普通話已經非常唔錯。 但呢間學校又冇中學一條龍的 (而家既蘇淅中學部就唔係幾好, 連蘇淅小學既老師都唔建議上的)。

而另外比我知道有間學校, 唔知大家有冇聽過就係 "漢華中學既小學部", 其實佢既理念同蘇淅好相似, 都係全普通話&英文為主要教學語言。 如果入左呢間就可以直上埋中學唔使煩, 但最慘呢間小校係全新, 以前就話間中學有60年histroy o係上環舊校舍, 新校舍就岩岩搬左去小西灣, 校舍當然唔使講係超級設備完善, 但欠既係 "reference", 雖然理念係同我諗既近磅, 但驚理念還理念, 唔知實行上黎會唔會有難度, 因為我知道佢並唔係所有既老師都係母語為普通話的, 有d係過左基準試咁樣, 講就講到好漂亮, 但唔知會唔會貨不對版。

學費方面差一個double有多, 蘇浙全日班 (私立) $2800/月 (十期), 漢華小學全日 (直資) $1300/月 (十期), 會唔會真係一分錢一分貨?

唔知有冇媽咪既小朋友而家係讀緊呢一間學校?
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Mummy's Nail Nail WorldHERE

Re: 你會唔會揀一間全新學校定話要老字號?

你有沒有考慮過弘立書院呢?

Mummy

有一個 topic 是講漢華中學〔小學部〕,可參考!

Mummy,

我和您的想法是一樣。

MacroFung的仔仔正讀P1, 您可以問一問她。

old school had experience
new school no hx but can creat result, like HKUGA, now............so super famous
i think if u live in siu sai wan no doubt to choose new one
‹ 上一主題|下一主題