用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南K1會
樓主: BNTYA01
go

迦南K1會 [複製鏈接]

Re: 迦南K1會

annie,

我原來都想俾梓翀上柏斯琴行音樂啓蒙班,但係我諗梓翀唔會有耐性 我兩個都係仔 (我好恨生女架)又係同梓翀一樣樣,出世時相似度95%,個個都係咁講

係咪女仔妒忌心會重d呢??梓翀好鍚細佬,依樣野令我好感動

我真你一個人做晒咁多野,但真係好辛苦好攰 所以成日都諗,想番出黎做野   

你有冇俾冬冬學畫畫同coby dance呀??

而家一屋大少(老公,梓翀,僖仔&兩隻狗仔)瞓晒 好正呀

Joyce,

剩係玩coby dance,冇玩drawing,因同柏斯上堂有相撞,希望coby dance 冬冬會同你仔仔一齊。

你仔仔玩泥膠玩成点?睇嚟冬冬填顏色有啲啲進步。
我今日同阿女整咗個燈籠,準備參加比賽呀!

annie,

囝囝日日都要爸爸同佢玩泥膠,好like玩,唔玩唔安樂~你唔講我依幾日唔記得簽名添
我仲未整燈籠呀,唔得閒,不過爸爸話佢同梓翀一齊整,等我買材料先喎~

hello, 大家好

我想請教你地呢, 係咪07年讀幼稚園, 你地起碼會報兩間先 ??
譚歐陽少芬十一月至有application form, interview後if  到時佢唔收, 我至報迦南得唔得呢 ??

Joyce,

好開心啊!唔知係咪咁啱呢?每次有人出門口,同細B講拜拜時,佢好似嘟識得講拜拜,當然個音唔正啦!啲人話第二個會叻過第1個,果然似乎係。你又睇睇你個B喺唔係咁。

你大仔食飯食得多唔多?我個女依派食濟咗,又冇便便,肚仔谷谷,又嘔,爸爸話可能比佢正歺食得太多,連餸連飯都有一碗多,但都唔知點解仲喺咁UN,喺50%嗰條curve,唔知係咪個頭細,影响連個身都覺得瘦,因個頭圍喺below3%,咁細一定好蠢!

到時先報會好遲,所以穩陣啲報咗先。
JCH 寫道:
hello, 大家好

我想請教你地呢, 係咪07年讀幼稚園, 你地起碼會報兩間先 ??
譚歐陽少芬十一月至有application form, interview後if  到時佢唔收, 我至報迦南得唔得呢 ??

BNTYA01,

你好, 咁e家係咪直接走去迦南就可以拿form架啦 ?? 我見佢好似話全年都收生   

annie,

尋日見到你,但你排好前~
梓翀唔like食飯架,但佢都肯飲湯,食好多菜同生果,所以每日都會有1-2次poo poo~冬冬真係食好多,咁咪好囉,小朋友真緊要肯食呀,你都咁fit,可能似你呀   

我諗第二個學野係會快d,因為有哥哥姐姐係度;梓翀頭仔大大,但一d都唔醒喎
今朝細佬5點幾起身,之後就唔肯瞓番,兩個都係咁,由細到大都唔like瞓覺 :tongue:

Annie,

今日仲諗住早少少去接仔放學,順便同你say hi,不過一去到已見你maid排緊隊lu~

到學校取或download都得。

Joyce,

今個礼拜都要返工,weekend先有假,睇怕下2星期你先見到我。嘩!掂呀!你知誰是我的印印,我有線眼了,睇怕要麻煩你報告報告,如她有曳曳,請告知!     

越大會好揍啲,細女9pm飲奶後,瞓到第朝6、7點,都幾好!
講開生仔,我生第二胎,咩都冇用,係生苛!冇用止痛藥、冇用無痛分娩及氣,唸唸下都幾掂!

我唸唸吓都好大機會比阿女讀噃cannan,因唔多想佢搭校車,太辛苦,如k1讀唔掂,索性在cannan repeat,細女都會係噃cannan;如果你仔仔到培正讀,真有點兒不捨得!

Annie,

冬冬好似你,你好似你媽咪呀~今朝都見你maid送冬冬返學,係佢病呀?

我生第二個都冇呀,我遲左9日催生,由落藥到細佬出世,用左5個鐘,細佬8磅重

咁你會唔會報其他試下先??我都鐘意cannan夠近又方便 培正好難入架,梓翀又唔smart,機會唔會好高,如果讀番cannan,我唔會俾佢repeat k1架喇!

Joyce,

係另一個賓賓病咗,我今朝9点幾起身時,見佢間房lock住咗,咪攞key開佢門,就見到佢瞓咗,我當時唸佢一定喺渡偷賴,因我媽見過幾次,咋咋帝有老人家揍細B,佢就鼠入房;佢話今朝好頭暈,我就立即叫佢今日放假,休息吓,誰不知,我12點幾返咗工後,她去冲涼,then,出街,6pm回來,我媽話佢不知幾精神。
我9pm放工後回來,慣常細B依個時間食奶,今晚佢都冇餵奶even有cry,只係比個奶嘴佢咄,激死人!留噃比我餵!
不過,依個賓賓炒硬,另一個新印印12月到。

嘜我哋鬼死咁甲!我第二胎又係遲咗,遲6日,塞咗藥後3個鐘後生,差唔多7磅,阿家姐得5.6磅。

報其他?個心15、16,如果培正,上到小学,2個啲學費加埋都夠環遊世界,    ,讀咗培幼,再上其他津小,又怕涵接唔到P1,畢竟培幼只著重中文。睇噃黃埔區,剩得cannan令我滿意,因佢必定可涵接到P1,奉基千僖、黃埔宣道、天神喜勒撒、馬頭涌官小紅磡灣都幾好。
所以未必報其他,費時浪費時間,用多啲時間同佢温習flash card。

Annie,

你工人係咪知你會炒佢呀??原來你媽咪都會幫手湊,咁邊個工人煮飯呀??

3個鐘就生到,咁易,唔怕生多幾個   

其實我對讀邊間都冇咩所謂,但我係一個懶mami,好怕周圍撲搵學校(所以我上年都冇同梓翀報過其他),所以我先諗諗培正,以後就唔洗煩,學費真係一個問題呀,最好真係唔洗$啦......到時先算啦~

annie,

係呢,你做護士,知唔知餵人奶係咪唔可以電髮架??

雖然冇任何research話電髮可影响餵人奶,但如果係我我唔會電,因為电髮而有膀光癌的機會是有的,所以如果唔根据科学的話,我們就話迷信而唔去電啦!萬事小心啲好!

因我好'找忌'這些,現在回想起有啲覺得對冬冬不起,話說我preg冬冬時,因還未有工人,所以什麽家務、清潔也一腳踢,你知我係nurse,講求乾淨,我承認非常非常非常非常潔辟,所以會用好大味的綠水做清潔,久而久之,用得多,吸得多,影响個胎,所以冬冬出世不久,發覺佢心有雜音,原來有個孔仔,即係心漏,由出世follow up到現在,冇跡象個孔會細or 埋口,可幸touch wood佢末試過有心衰歇,但隨着佢大,個孔也跟住大,睇怕10零歲會做手術,現在都係觀察住先。
所以,冇用咁多chemical啲嘢,其实,preg住冬冬時,有一日返工,有個patient照x-ray,我又走唔切,嗰陣大概15個weeks,這些加加埋埋都對唔住冬冬,所以冬冬咁瘦,唔多唔少都係個孔仔影响啲。
講真喺深切治療部做,而又preg

Joyce,

印印負責接送冬冬、買餸和煮飯;而賓賓負責細B及屋企清潔、洗衫。
你都幾好噃,有家姐幫手,倆姊妹感情一定好好。
weekend 有冇帶仔仔去邊到玩?

annie,

咁你有冇同miss講要留意冬冬情況呀??
你都唔好咁自責喇,我個表妹都係咁架,原本都話要做手術(4-5歲時話),但大大下又唔駛,到而家已經18歲喇,touch wood一d事都冇,但唯一有遺憾係佢唔可以上體育堂,佢細細個同我講過:表姐,媽咪話我個心有事,所以唔可以做劇烈運動~我問佢有冇唔開心?佢孜話冇,但唔知有冇關係,佢性格好內向,好少朋友,唔係好合群囉~

星期日同梓翀返左公公(長洲)度開生日會,依個已經係佢穆3個生日會喇   

係呀,我同家姐好close架,佢一放假就會黎我度,幫手湊仔

誠徵: 迦南 女仔冬季校服全套
如有請pm我,Thanks!
‹ 上一主題|下一主題