用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南K1會
go

迦南K1會

迦南K1會

hello,

我個女冬冬於黃埔迦南讀NC班,入嚟傾吓計。

Annie

Re: 迦南K1會

Hi BNTYA01,

我囝囝10月會interview呀, 想問下會考什麼呢?? 因為我囝囝要11月才讀N1, 我驚佢什麼都唔識答就慘喇.  

因為我都幾想囝囝可以入到迦南讀, 所以好worry呀!!

Rosannaau,

好簡單咋,老師會和學生及家長坐在一起,學生一边玩玩具,老師會看看小朋友啲反應,久唔久先問吓的玩具上啲公仔是什麼,又會問家長平時是誰照顧小朋友,瞭解下家庭環境,不用担心,一定收。

你會報邊間cannan?
咦!你仔仔是否05年11月?我細女05年12月,睇怕如要報迦南N1,都要08年1 or 2月才可入學(下學期),不過,你積管報定,留番个位。

點解咁想讀cannan?

BNTYA01,
我幫囡囡報讀黃埔迦南K1, (即 07年9月入學).老師call左我10月下旬interview.我揀左上午班,其實上午定下午班好d? 你覺得黃埔迦南好唔好?
我其實首選係保良局譚歐陽少芳,不過搵定second choice啫,兼比小朋友試下interview 既經驗,請問你對兩間學校有咩意見?迦南d雜費好似幾貴,半年要$2,000,一期$2,255 x 11期,加埋未成$29k一年囉?
[/url]

唔係好貴咋!
學費2255 x 11
書簿費1350 x 2=1年
合共大概2500 / M   (已包茶點)
我鐘意佢:
1.  荼 點有熱食, e.g:  麥皮、米粉、通心粉、瘦肉粥、粟米
      粥、蛋糕
2.  讀N班時,老師會打電話給家長告知在校之情況;現在
      K1,開學只不過1week,末知會否電聯
3.  地方乾淨、老師和主任都好。
4.  上午班好,下午返屋企sleeping
但令困擾是:

1.  K1啲課程都幾深:上學期要用泥膠訓練手仔,準備寫字
      用腊筆填顏色、練線條;下學期就要用三角型鉛筆學寫筆
      劃, e.g.:|—‵′
      学期尾要學識寫e.g.: 早、口 etc.
     K1已有開卷考試
2.  K2下學期有默書

你要問自己你想個仔女讀得開心,還是著重成績?!
你問我,其實我2样都想要,你叫我揀又一村 or 禮賢這些學校,佢一定讀得開心,但又怕她在P1時追得辛苦。這個問題我仍爭扎中。

至於歐陽少芳,學校新,但英文噃,有冇中文和普通話學?
我見到好多印度人讀,我唔知好唔好?咁你鍾意佢的咩?

因我打去問價個receptionist報雜費要$2,000 x 2期,我咪覺得貴過其他好多囉! 唔知佢係唔係報錯左N班既價呢?
其實我都唔識咩係深咩係淺,邊間學校好唔好??依家揀學校唯有信其他人D COMMENT, 雜誌介紹咁囉!我老公一心想 D細路入佢既母校"油天",之前睇過有雜誌講歐陽少芳同"油天"有D"啦LUNG",而且"油天"附近有保良局陳守仁同係UNDER保良局且口碑都唔錯,所以咪視佢為首選囉!歐陽少芳話佢地都係兩文三語既!
咩有好多印度人讀咩?我又冇留意到!
我想搵間學校課程唔太辛苦,但出黎成績又夠"撼"既,荷包可以慳d緊係仲好d啦,事關再過一年兩件細路讀幼稚園喎,死未?
[/url]

chunchan,
聽你咁講,歐陽都幾好,話唔埋,我個女可能同你個乖乖一班添,事關我想個女做大女,佢喺03年12月,比你搞到心唷唷 - 又一村?禮賢?歐陽?
話!你啲乖乖入油天肯定收硬!

好似阿女咁有daddy 10分,適齡5分既大有人在,唔知一般有幾分先入硬??
[/url]

daddy係校友,sure win。
你有2個小朋友嗎?都幾接近。
我2個女相隔差唔多2年,大女12月3歲,細女9個月。

原來cannan雜費加埋真係要$2,000,學校今日派紙要交$800半學期的茶點、生日會費,但之前已交了$1,350書簿費。

我今日打電話問歐陽,學費2183/10,書簿費$800/yr,茶點自備,加埋都你2300有找,cannan加埋2650;但歐陽著重英文,上堂全英,中文唔知會唔會學得少?唔知有冇普通話?

我想請教下你地....迦南好定話德寶好呀?

你睇,全年相差$6,000喎!真"拿"脷!
既然歐陽話得自己兩文三語,應該上堂有普通話
[/url]

ivy_lau 寫道:

ivy_lau ,
我都唔識,不過睇校舍我覺得迦南好d,價錢德寶仲貴d,
$2,300 x12期,
雜費$2,000 x 2期,
加埋過$30,000
[/url]

chunchan 寫道:
[quote]
ivy_lau 寫道:

ivy_lau ,
我都唔識,不過睇校舍我覺得迦南好d,價錢德寶仲貴d,
$2,300 x12期,
雜費$2,000 x 2期,
加埋過$30,000 [/quote]
我都去裝過,覺得迦南新d,不過多數黃埔媽咪都俾仔囡入德寶,所以都唔知邊間好d~

我寧願揀迦南,環境好啲。

BNTYA01,

我個仔都係黃埔迦南讀NC班呀!
BNTYA01 寫道:
hello,

我個女冬冬於黃埔迦南讀NC班,入嚟傾吓計。

Annie

我都報左迦南,不過係麗港城個間,10月21 in

迦南環境好過德寶,但係師資比較如何?

咦!Hello,pmjleung,

我估你係剛剛生完BB,天天也接乖仔放學那位ma ma,扎馬尾的,對嗎?希望冇估錯,如果唔係,好魚!
很高興認識你,我叫Annie,大女冬冬今年12月才足3歲,細女9個月。

你喜歡cannan嗎?覺唔覺啲課程深呀?

我剛剛問阿女,問佢係咪有個同学仔叫子聰(譯音Tsz chung),佢話係,佢又話係姓黃,啱唔啱?

我個女叫梁琇冬。

Annie,

全中喎~係咪我都見過你架??下次見到我同我say hi 吖~
因為梓翀講野仲未好叻,所以我只係識幾個同學仔媽咪!
我俾梓翀讀cannan因為近,之前幼兒班佢讀得幾開心,而家上k1,我諗梓翀一定跟唔上,因為佢仲好baby,佢都係細仔,今年我會同佢考培正,如果收會重讀k1,如唔收會係番cannan~

係呢,佢地班主任係咪miss kwok(我睇手冊,梓翀仲未識講到),你知唔知係邊個??