用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06年9月小五請進--
樓主: fionlai60
go

06年9月小五請進-- [複製鏈接]

Re: 06年9月小五請進--

fionlai60 寫道:
穎妍媽咪:
吾該晒先!其實自行可以選2間中學我覺得幾多呀,起馬多個自選的機會.你地而家諗左咩心水學校未?

我有想過,一間區內,一間跨區.噤你哋呢?不過要看阿囡第一次評分試的成績再作打算.

irenewan 寫道:
各位媽咪妳們好!
我細仔今年都是小五,我都好緊張呀!但是他一d都吾緊張,明天默中文,下星期三就默英文啦!開始打到埋身呀!

irenewan,
嘩!噤快打到嚟!阿囡下星期一默中文,英文就未知道.

irenewan :通常都係咁,我地大人仲緊張過佢地.

穎妍媽咪:吾快啦!我個囡尋日巳經第一次默中文,同irenewan一樣下星期三就默英文啦!至於選學校,我有想過我就想佢係區內,吾想跨區.

我個囡學校全級240人,上次考66.佢平均考試排名都係50-70之間,咁你地覺得如果要搵中學,應該報band1 定band2好呢?人地話如果係學校全級考吾到30名內都吾使指意報band1..你地有咩意見呀???

ai,

升中講座>>我地都未有tim 2間中學?? 都唔知點評???下星期已經有assessment lah  

fionlai60,
妳個女自已緊吾緊張d成績呀!我個仔好似都吾

irenewan:
我個囡都好緊張d成績呀,不過我覺得佢仲未盡全力.我都有d

我個囡學校全級240人,上次考66.佢平均考試排名都係50-70之間,咁你地覺得如果要搵中學,應該報band1 定band2好呢?人地話如果係學校全級考吾到30名內都吾使指意報band1..你地有咩意見呀???

fionlai60
嘩,全級240人,未有6班啦.校舍一定很大,是否千禧校舍呀?
全級考66,都是前三分之一,至於是band1 定band2學生,就要在升中講座問吓校長,或是取成績表見家長時問吓老師,原因是每間學校定band1學生的數目是不同的.
但我覺得要全級考到30名內才是band 1學生, 你間學校的競爭力都很大.

irenewan 寫道:
因好怕他們考試失手就慘啦!

我都係噤話.   

穎妍媽咪:
我囡間學校真係有6班,是千禧校舍,都很大間.我都覺得間學校的競爭力都很大,睇番以前升中的學生,好多都係派band1同BAND2學校,得拾幾個是派BAND3.真係諗到我都好擔心.唯有再操下佢,睇下會吾會再有好D成績啦.我地10月26.27日就TEST啦,真係快!!

fionlai60,
你有否留意,如果學生越多,競爭力就越大.我覺得應該小朋友與自己作比較,父母因應小朋友的情況定出目標.
你哋10月尾就測驗,莫非每學期3次(測驗或考試), 成績會計在成績表嗎?穎妍間學校11月中才第一次小考,佔成績表40%,學期尾的大考,佔成績表60%.
你哋間學校有精英班嗎?

穎妍媽咪:
我個囡一年4次考試,10月尾就是小考,佔成績表40%,1月是大考佔成績表60%.下學期一樣3月就是小考,佔成績表40%,6月大考佔成績表60%.

我個女一樣巳經報左4個活動.童軍.話劇.中文作文班,英文故事班,我叫佢吾好再報啦,吾係怕無時間溫書.
我地學校今日都開始英文默書啦.大家一齊努力吧  
我間學校仲未有升中講座呀!!你地有無邊個巳經聽左啦,請報下料吧

大家好!

這個 網址 該有些用的:
http://www.saps.edu.hk/news/p5tos1/p5tos1.ppt

fionlai60

其實令千金的4 個活動不錯呀, 動, 靜/學術 的也有.

Conti

My kid is also P5.

maklee93,ContiYuen:

好歡迎你地呀!!大家都一齊分享下呀!!!

maklee93,ContiYuen:

好歡迎你地呀!!大家都一齊分享下呀!!!

第一次中.英文默書巳經派左啦,以前中文有平均有95分以上,英文有90分以上,今次中英文都得果87同81分真係比佢激死我 :evil:
我就鬼死咁緊張佢D分數,佢就好似都吾盡力咁!!
而家D功課比4年級多左好多.放學返黎成4點鍾.佢都吾係手腳慢果種人,但做埋功課要5點幾,,真係無咩時間溫習!

你地D學校有無特別多左功課呀?例如做完學校教的課本作業/工作紙外,仲要做埋老師另外影印的課外工作紙.
‹ 上一主題|下一主題