用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06年9月小五請進--
go

06年9月小五請進-- [複製鏈接]

06年9月小五請進--

你地好.我個女都係岩岩升左小五.今年開始要報分上中學喇,不如大家都一齊分享下呀!!

Re: 06年9月小五請進--

好啦! 好啦! 終於有媽咪為小五開topic.
下星期五, 學校開家長會講升中 for P.5
你哋又點呀?

穎妍媽咪:
好高興認識你.其實我都有留意左一輪,都見吾到有人開小五topic.所以咪試下開個topic睇下有無人回應la
你間學校幾好喎!咁快有開家長會講升中 for P.5,我個囡間學校就未有通告.我都好想聽下.因我都係一知半解.. 你聽左次後上黎報下枓吧..

Bi Bi ~ 姐姐和媽媽好掛住你呀!

fionlai60,
好呀!有傾有講,互相報料.

HI, lilyho,

好高興認識你.   

lilyho:  歡迎大家一齊分享..有傾有講,互相報料.真係好好的,而且我是第一次,所以都好多吾明的地方.
聽人講報分上中學係分3次報分的.係吾係報五上.下同埋六上的分呢?

Hi fionlai60,

好高興認識你 , 睇到有天水圍區的媽咪 , 開小五topic , 希望大家能互相交流心得la.
我囡囡在伊小分校讀小五 , 還未收到通告話開家長會講升中 事宜.     

乜唔係報五下和六上咩?

我又黎∼∼∼

大仔今年也是小五,昨天學校已開了家長會介紹升中學位分配辦法,今年(小六生)開始改左新制,自行可選兩間網內或外中學(以往只可一間網內),及統一派位時可多選三間網外(有些似小學派位),不過派位就除左跟隨機號碼外,會先派band1,再派band2,最後派band3

至於呈分試,主要計小五最後一次考試和小六第一及第二次考試成績。

好高興認識各位:
丸媽媽: 真係吾該晒你報料先..
其實我個人認為五.六年級的考試成績都會好重要.因為如果咁吾好彩派到d吾鍾意的學校,要自己再去叩門時,有d學校會睇晒五.六年級的所有考試成績.所以就算話只呈小五最後一次考試和小六第一及第二次考試成績,但我都吾敢放鬆.

hi, 各位好

我又報到先 :wink:

就黎呈分lah, 亞女都唔 , 見到d 課外活動表, 乜都話要報, 真係

你地有冇cut 佢地d課外活動ah

happyma 寫道:
就黎呈分lah, 亞女都唔 , 見到d 課外活動表, 乜都話要報, 真係

你地有冇cut 佢地d課外活動ah

HI, happyma
阿囡的課外活動, 我就冇cut. 她尚可以應付. 噤你嘢?

開始默書未呀? 阿囡25/9默中文2課,背默1段,成語17個.   
開始打到嚟呢.       

我個女又係乜都報,激死!

我個女一樣巳經報左4個活動.童軍.話劇.中文作文班,英文故事班,我叫佢吾好再報啦,吾係怕無時間溫書.
我地學校今日都開始英文默書啦.大家一齊努力吧  
我間學校仲未有升中講座呀!!你地有無邊個巳經聽左啦,請報下料吧

Hi, fionlai60,

學校已開升中講座,聽左啦--小五下學期才是第一次評分試,不過,現在學期初都不可以掉以輕心,至於小朋友要選哪一間中學的策略?暫時未詳細說明,原因,今年攺新制,自行可以選2間中學.點到好,大前提,都是要好成績,成績好......

穎妍媽咪:
吾該晒先!其實自行可以選2間中學我覺得幾多呀,起馬多個自選的機會.你地而家諗左咩心水學校未?

各位媽咪妳們好!
我細仔今年都是小五,我都好緊張呀!但是他一d都吾緊張,明天默中文,下星期三就默英文啦!開始打到埋身呀!
‹ 上一主題|下一主題