用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年SFA小一家長交流站
go

2006年SFA小一家長交流站 [複製鏈接]

2006年SFA小一家長交流站

Hi!

我新開個topic,請今年小一家長,多多交流。

小女樂頤(Gabriella) - P.1C

醒目開學勳章

Re: 2006年SFA小一家長交流站

Hello!我都嚟報到先!小兒Justin讀1D。請大家多多指教。

大家如以後有興趣到此一遊,可以進來,大家交流一下,免之前的topic 太多頁數。 :

我是讓工人帶飯給小女的,不過,我也想知道下,你們小朋友對飯商的口味怎評價,我見餐單好多款,價錢都好抵?

你們的小朋友有否取朗誦比賽表格呀?明早會否出席樂器報名呀?合唱團有無報呀?做了個問題媽媽。

Hi,
我仔仔1D BRAIN ,我都是讓工人帶飯給他,我都有報合唱團,唔知得唔得,我都想同仔仔報小提琴,明早是否要著校服,我亦都想報珠心算,因他巳學咗年多,如報學校珠心算班是否由初班學起或看小朋友程度而教,請各家長給意見?

lkpcarmen:
今早小女回校做甄選,她回來話只坐在課室裏,什麼也沒有做,加上在九月入sfa個topic內,有家長話教得不太好,始終人多,你還會在校內報樂器?或是外出。
我相信校內合唱團不錯,還未知結果。

你入內聯網,可以看到自己的小朋友嗎?我已向Miss Chan代反映,奈何還不可以呀。
lkpcarmen 寫道:
Hi,
我仔仔1D BRAIN ,我都是讓工人帶飯給他,我都有報合唱團,唔知得唔得,我都想同仔仔報小提琴,明早是否要著校服,我亦都想報珠心算,因他巳學咗年多,如報學校珠心算班是否由初班學起或看小朋友程度而教,請各家長給意見?

醒目開學勳章

phylli

我諗d飯盒都幾好味,因為阿仔日日都食晒(佢話),我信,因為佢下午回家後沒有要求要茶點,晚飯亦食得少過以前。不過又有可能係早上6點食早餐,小息只吃一點餅乾,午飯時很肚餓吧!

HI all fans,
等我都嚟報到先!小兒Tino讀1C。請大家多多指教。

我將係另外個topic個表放埋係呢樹先. 仲有冇fans未報到呢?!

1A

1B
KerryHau - Boy
marcoma99 - Boy

1C
janetc - Boy (Tino)
tobygin888 - Girl
WongWong - Girl
Phylli - Girl (樂頤 Gabriella)
bbloveme2006 - Girl

1D
EmilyBB - Boy (Justin)
hoyukmei - Boy
lkpcarmen - Boy (Brian)
moochacha - Girl

與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

請問各位,是不是訂冬季校服表明天交,如訂了想要大一點size的不知可不可以換碼,     

Hi! 大家好! 我都黎報到,
我囡囡係 Valerie, 1C.
多多指教 !

1A

1B

1C
tobygin888 - Girl (Valerie)

1D

醒目開學勳章

moochacha

我不會在學校訂,會遲些才自己去金綸買。

moochacha 寫道:
請問各位,是不是訂冬季校服表明天交,如訂了想要大一點size的不知可不可以換碼,     

me too~!
EmilyBB 寫道:
moochacha

我不會在學校訂,會遲些才自己去金綸買。

[quote]
moochacha 寫道:
[/quote]
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Hi 各位好,我的仔仔都係1C班, VERON, 請各位多多關照。

tobygin888 寫道:
Hi! 大家好! 我都黎報到,
我囡囡係 Valerie, 1C.
多多指教 !

1A

1B

1C
tobygin888 - Girl (Valerie)
hoho2000 - boy (Veron)

1D

只有眼睛最真

請問大家會唔會買校褸?學校會唔會有一d活動一定要著校褸呢?我想唔買,因為好少機會著,平日可以著冷衫,凍d又可以著羽絨,根據以往經驗,校褸都比較重,但又唔夠暖……希望各位比d意見,謝謝。
只有眼睛最真

Dear phylli and other SFA fans

My daughter was accepted the violin class after the interview on 9/9/2006.  The tuition fee is $3,400.00.  What is your idea to join or not since the comment for this course is not so good last year?

醒目開學勳章

好似一定要買。因為要十二度或以下才可著羽絨,好似還有其他原因的,詳見之前派的校規通知。

hoho2000 寫道:
請問大家會唔會買校褸?學校會唔會有一d活動一定要著校褸呢?我想唔買,因為好少機會著,平日可以著冷衫,凍d又可以著羽絨,根據以往經驗,校褸都比較重,但又唔夠暖……希望各位比d意見,謝謝。

今年好似改左16度可穿, 但17度都已經好凍, 所以都係要買校褸, 但學校件褸都幾舊款最好改新款式輕身那種, 好多學校都改晒啦

bbloveme,

請問你從那處知道呢?小女無任何有關課外活動的訊息帶回家,如合唱團 (她告之還未試音),樂器等。我就未必在學校學樂器。

請問各位家長,你們有無報泳隊訓練?我也不打算報。

至於冬季校服,今天我已寫了在通告上,自行到金錀購買,因我有買夏季校服的經驗,又要回店換碼,又要加錢,我不如一次過。
bbloveme2006 寫道:
Dear phylli and other SFA fans

My daughter was accepted the violin class after the interview on 9/9/2006.  The tuition fee is $3,400.00.  What is your idea to join or not since the comment for this course is not so good last year?
:

1C已有六個小朋友,如不介意,請問你們小朋友的中文簡稱是什麼?
小女告之她身旁是位男生,但不記得其姓名。

Dear phylli
I got the announcement that my daughter was accepted in the violin course yesterday. The announcement also said that we have to decide to join or not before 18/9/2006.  

I found your daughter's name in the list of suucessful applicant  of violin.

I think if my daughter is accepted by choir, I would not join violin course. However, I have not yet received any news about the choir.  How about you?

I don't want to join 泳隊.  I also would buy the school uniform by myself, too.

‹ 上一主題|下一主題