用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童最早可於幾時發現?有什麼特徵? ...
樓主: FloliMom
go

資優兒童最早可於幾時發現?有什麼特徵? [複製鏈接]

Re: 資優兒童最早可於幾時發現?有什麼特徵?

睡覺,
我想要一份[給老師二十個TIPS](FOR敏感孩子的老師).
謝謝.   

睡覺,

可否給我一份[給老師二十個TIPS](FOR敏感孩子的老師).

謝謝    

Please also p.m. me a copy of [給老師二十個TIPS](FOR敏感孩子的老師).

Dear 睡覺 ,

Would you please send me a Chinese copy.
Thanks a lot.

Regards
3R         

Dear 睡覺 ,

Would you please send me a Chinese copy.
Thanks a million.

Dearpigpig & plamchristy,
一口氣睇晒你七頁的發表,覺得女兒跟你們的孩童很相跟。對我需求大,有原則,完美,唔接受新環境及新事物,但可惜佢比你兩個小朋友大,今年已P.1了,我現在每天仍為她流住眼淚上學已煩惱。幼稚園時,學校有個專責資優研究的老師話我個女應該係資優,但由於佢唔鍾意面對陌生人及環境,所以佢話唔做TEST 都唔緊要,你照用資優的方法教佢啦,老實講到現在為止,我並無覺得我個女在那方面較優,反而覺得佢情緒易失控,有唔識同同齡的小朋友溝通(佢同大人抑或幼稚園的老師都溝通得好好),其實我知是時候帶她做TEST 了,但我應該點同佢講去做咩?令她都時唔會有咩奇怪的情況出現?心好煩,望有心人幫幫忙!       

冬日勳章

simsim,
你囡囡今年讀p1,係咪返學喊呀?有無問佢點解呀?
我覺得你可以帶囡囡去做test的,心理學家應該會有佢地的辦法吧!你最好選擇一個你囡囡喜歡的心理學家,可能佢會比較合作呢.......
我覺得你可以同佢講話同姐姐玩的理由,帶佢去做test,因為你話囡囡喜歡跟大人溝通,可能會無問題呢...但你就要之前同佢講清楚情況係點,等佢有心理準備,我囡囡對任何事都好需要有心理準備的....
例如佢聽日要去學咩?會帶佢去邊?我都會同佢講清楚的 免得過佢又鬧情緒啦!
我想只要心理學家能取得你囡囡的信任,做test時,應該會事半功陪的....所以你唔好太擔心,我覺得可能你選擇女性的心理學家會比較好,因為我想我都會找女性為囡囡做test的!

pigpig,
我個女話返學唔好玩,老師講又大聲,又會罵小朋友,佢又識唔到同學等。其實我個女四歲幾時到兒童評估中心見臨床心理學家已經話佢屬於敏感兒,會好怕大聲同容易察覺人的感受,所以從幼稚園起我便經常為佢苦惱,佢每日返都會同我講學校邊個比老師罵,佢(我個女)好驚,好怕見到老師罵人個樣又唔想見到同學唔開心,但我成日諗又唔係罵你驚咩,解釋完再解釋都係哭,你話煩唔煩呀!上了小學老師喝止小朋友的機會仲大,我諗佢都係因為呢個原因,唔鍾意返學。加上佢對我的需求性大(亦因為這樣,我在她K2時已轉為全職媽媽),分開一秒都唔得,所以佢話學校無媽咪佢唔想去!你有無好介紹呀 ?我都知係時候要同佢做TEST啦!

冬日勳章

simsim,
我囡囡D情感真係好敏感,今日買左一隻小飛象VCD,佢都睇到喊晒,其實我自己覺得唔算特別傷感,你知啦!迪士尼的動畫,都唔會太傷感....我問佢點解一路睇一路喊呀?佢話覺得好感人呀 另外,我囡囡受唔住自己受傷的,即使只係好細的傷口,你囡囡有無呢個情況呢?
你話你囡囡D學校老師大聲,你有無去學校了解過呢個問題呀?係咪真係老師好大聲?定真係你囡囡自已敏感呢?我囡囡返第一間幼稚園時,都係因為老師大聲而唔肯返學,所以最後轉了學校,情況就改善了很多.....
我囡囡細時,就對我需求比較大,但依家大大下,佢就好少少,不過,我都唔可以離開佢超過2個鐘,唔係佢就會喊晒,唔肯訓又唔肯食,所以基本上由佢出世後,我都已經無晒自由!
我諗住去下面的中心做test,因為之前係小童群益會聽過朱姑娘的講座,我自己幾鐘意佢,覺得囡囡應該都可能會接受....到以下網址睇睇

<<邁步兒童發展中心>>

最近聽到補習班的老師說我個仔係懷疑資優(現在4歲), 雖然他沒有太過唔聽話的情況出現, 但他很喜歡坼難D車概輪胎, 好似驗屍咁驗, 呢個情況晌佢一歲時開始出現, 然後係對d第一次去過概地方可以自己去返(2歲時), 跟住佢開始返幼兒班, 喊左足足6個月(我初時以為佢有自閉症), 開始不停咁觸摸新的東西, 尤其係我買完送返屋企, 成日抄我概袋, 但係佢上堂從來都唔出聲, 唔問問題, 但係佢考試又有好高分, 我仲成日鬧佢唔專心, 又打佢概手(因為佢成日亂咁摸亂咁抄又整難d野), 今日我看完你地呢個topic, 同埋補習班老師概說話, 我覺得我好對個仔唔住, 好唔開心, 其實我應該包容佢呢d性格, 做一d扶助佢概野, 而唔係去禁制佢同打佢!
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

冬日勳章

carriechan ,
你唔使唔開心啦!父母都係人,所以亦都有情緒,我自己都經常忍唔到氣,成日對住囡囡大大聲聲,但我都會控制唔到自己ga.....
我囡囡由細到大出親街都會四圍搵野,夠膽自己走上巴士 叫都叫唔住呀....旁人唔知的話,真係以為佢有過度活躍症呀!
我囡囡都好唔專心的,做野又慢到死,你越急佢就越慢,依自己的諗法慢慢去做......有時真係俾佢激死...
我覺得你又唔應該講話包容佢的性格,你都可以同佢講出你的要求,佢甘叻仔,一定會明白的

大家好, 我都係一口氣睇晒咁多頁, 發現囝囝好多方面都中晒, 其實我原本並冇留意資優既資料, 今年k1既囝囝返左一個月學, 每晚每朝都用盡方法話5返學, 大吵大鬧仲一手搶走校服話要掉左佢, 雖然佢近個幾星期開始返到學校喊一陣就ok晒, 同佢老師校長傾過, 佢地話有懷疑佢可能係資優, 佢係咪資優我真係冇其望亦唔會興奮, 但佢完全唔同同年齡or細過佢既小朋友玩, 唔合群, 好執著一d佢認為對與錯既人和事, 俾佢去學敲擊從來冇專心, 真係令我幾擔心...

我怕佢大個人際關係唔好, 會生活得5開心....

大家好, 我囡囡依家21個月大, 又係極度敏感, 與您地d 囝囝囡囡既情況九乖九相似, 很多時都搞到我好頭痛, 我見您地話d敏感小朋友, 就算未證實係資優, 都儘量要用資優方法與小朋友溝通, 請問這些方法是如何 ? 可否分享一下.  謝謝您們 !

由囝囝出世到現在(五歲半), 學校及朋友多有叫我們同囝囝去做評估, 自己其實也有這個心, 但卻是矛盾得很. 因為自己心裡只想有個聰明仔而非資優兒 (因看到大多資優兒也伴隨有情緒問題不易解決), 而且評估費用不少, 也沒有可靠的門路去作怕被人騙, 另外自己也有一位作兒科醫生的朋友, 他說有很多父母為了有個資優兒, 不惜花大量金錢, 為的只是想聽到自己子女也為資優 (其實並不是). 因此只是常常上來BK作CD-ROM, 直至一口氣看完了這八板,真是獲益不少.
其實當囝囝歲半兩歲時太太就跟我說要去聽講座, 因她懷疑囝囝可能有過度活躍症. 因他總是停不了. 而且總是覺得他很奇怪, 很多小朋友喜歡的東西他都沒興趣, 又不愛同年齡相近的小朋友玩, 連人家找他玩也沒反應, 總是十問九唔應自己做自己事, 起初也有懷疑他自閉, 後來才發現原來是語言溝通問題, 因他出世不久就自己收看一套美語教材, 竟然把美語當成自己母語.
太太和自己也是在職父母, 因此囝囝到現在還是留在爺爺家中住, 太太跟自己隔天才能看到囝囝, 而自己父母也不懂美語為何囝囝會選擇美語作為自己的母語呢, 我們也無法解釋, 三歲前基本上他只用美語交談, 現在己好一些了,因太太和我都只跟他講廣東話. 而他的性格就好像以上家長的小朋友一般, 有原則, 有自己一套, 堅持自己意思, 注意力不集中, 超好記憶力, 但對聲音反應很大, 由其大聲! 因此在他小時我們己經用你再唔xx我地就大聲嫁啦, 他就會按指示去做. 但其實囝囝卻沒有太大的情緒問題, 只是當大伙兒不留意他, 不聽他說話及誤會他意思時他才會發神經 (大叫) 而可能我們很留意及了解他, 知道他什麼時侯發作, 感謝神所以我們一家也沒有遇到太大困難, 也正因如此我常常都只是對太太說兒囝囝只是聰明而非資優, 但坦白說自己確是看到囝囝特别之處由其語文及太空科技. 美語已是他的母語, 現在還自修西班牙語 (自己拿書看), 而我也要被迫一起學, 因他常常用我來練習 . 而我父親在他一歲半時就買了部電腦給他學習用, 而我媽媽就在公共圖書館借那裡的CD-ROM給他看, 上個月竟然借了一張有關太空的CD-ROM (不過那張CD-ROM應該是中四以上的程度), 自己看過後也覺非常之深及悶 (好多字好少圖), 我還叫囝囝不要看, 但他竟然看得津津有味 (由他三歲看過有關圖書之後), 幾日之後還說給我聽內裡之內容 (用英文), 但我卻一頭霧水 (因太深而我又是讀文科的) 不過自己一直也有看一些書籍如:天才是教出來的, 怎樣扼殺孩子的天才等等...而太太和我也是用一個很自由的教學方法, 看孩子那方面有興趣就給那方面的發展, 從來不強迫他學什麼, 但常常誘發他的興趣帶他到圖書館, 太空館...就是這樣了解到他的喜好, 而囝囝是一個非常專一而又執著的人, 感謝神 所以我們很容易把他的長處發揮出來 (只要今他專心一意)
雖然到現在也不知小兒是否資優, 但自己心裡覺得其實所有小朋友都是天才, 只要張他/她們發揮出來 各位父母努力

Dear 睡覺 ,

Would you please PM or e-mail a Chinese copy to me
[email protected]

MANY MANY THANKS !!!

Regards
WONGKAKA

有無人可以話我知佢有乜問題,please.
我BB18個月大,佢12個月己經認得A-Z,好愛reading, listen story. 佢同daddy mammy 玩無乜問題,去一D open area,例如公園都
OK。但
Message Board Code

缺乏安全感............

Tami 寫道:
2)        掉轉人地做主動,佢就好驚好驚;

「落街見到人會主動叫人,know how to distinguish 哥哥、姐姐、姨姨、婆婆、伯伯」

--> 唔出奇呀,我囡囡現在12個月都識喇,BB學野好快!

請問有冇人知道, 假若小朋友是資優但冇特別裁培/教導/未被發現, 佢大左都一樣資優?  唔好意思, 唔係好識点問 or 咁問..若果係資優兒童, 係咪一定要讀資優既學校 ?

唔該哂

Valerie Renee
Lilypie Baby Ticker

Dennisk,
你的小孩一定是資優兒,

我都想我的孩子有這麼強的語言能力,
美語的母語, 自修西班牙語

我個仔(五歲), 語言能力差好遠,
差些以為他有語障,

不過, 他又十分喜歡太空, military, 的資料,
可否告知

謝謝
Share
‹ 上一主題|下一主題