用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童最早可於幾時發現?有什麼特徵? ...
go

資優兒童最早可於幾時發現?有什麼特徵? [複製鏈接]

資優兒童最早可於幾時發現?有什麼特徵?

資優兒童最早可於幾時發現?有什麼特徵?返學前已可發現嗎?又反過來說,想請教各位資優兒童家長,回想你們的孩子在學前期會否已出現了一些特徵?

昨日與一對由美國回來的夫婦朋友晚膳聚舊,佢見到我17個月大的囡囡這個月齡已認得26個大小階字母﹝不過暫時都不是每次問都百認百中﹞,雖然白天長時間由工人揍,但她的語言能力很強,學

Re: 資優兒童最早可於幾時發現?有什麼特徵?

大女唔係資優,入學前已識26個字母,六至八個月己識入圖形遊戲
細女,係資優返左幼稚園k2先識晒26個字母,教極都唔可以入學前入圖形遊戲
細仔,懷疑係資優,一歲前已識26個字母 & 普通既圖形

以上既結論,係唔可以用幾歲識得咩黎評估係唔係資優的,資優係無樣睇................

有懷疑...去評估......(唔知套用左邊個既說話....請諒呀,hehehehe)

[quote]
FloliMom 寫道:
資優兒童最早可於幾時發現?有什麼特徵?返學前已可發現嗎?又反過來說,想請教各位資優兒童家長,回想你們的孩子在學前期會否已出現了一些特徵?

昨日與一對由美國回來的夫婦朋友晚膳聚舊,佢見到我17個月大的囡囡這個月齡已認得26個大小階字母﹝不過暫時都不是每次問都百認百中﹞,雖然白天長時間由工人揍,但她的語言能力很強,學

Sindy:
多謝你回應,我

正式比較公認既係五歲以上做的呀,所以我細仔係用懷疑資優既字眼,同埋,咁細個細路,係咪資優都好難講,因為可以係人為,係假象,一般覺得五歲後做準確性比較高

即係勤力d教佢既話,以我大女為例,可以好早就識玩入圖形遊戲(有個箱入d圖形果種呢)仲有好多野都可以人為教個小朋友,又佢地既吸收能力好強(就算唔係資優都好),所以教一次半次就識都唔出奇........好似我果時勤力d,阿仔識背唐詩,背乘數表.....認得好多既野.....所以呢個時候做既話...佢好可能係資優架.....但一路大既時候,就會慢慢呈現出黎....好似我細女咁.......讀書都一樣係唔駛點用功...成績都幾好(肯讀既話)都仲係好持續咁好好奇.....都仲係好主意多多....搞呢搞路咁......唔駛訓........   [quote]
FloliMom 寫道:
Sindy:
多謝你回應,我

FloliMom,
在以往的topic裏copy出來的, 可作為參考之用:

(註:不是每個資優孩子都會表現每種特質。)
聰明孩子
資優孩子

聰:聚斂和線性的思考。
資:擴散,快速和創造性的思考。在十個步驟的解題過程中,可能直接由第二跳到第十步。

聰:重複中學習,不抗拒死記硬背。
資:抗拒訓練和死記硬背,因為在第一二次學習時已經學會。

聰:理解課堂資訊。
資:融合課堂資訊並應用在新的狀況中。

聰:問有答案的問題。
資:問沒有簡單答案的抽象概念或理論。

聰:搜集有關的事實。
資:找出因果關係,預測新的可能性。

聰:喜歡有脈絡可循的事實。
資:喜歡複雜性,可接受模稜兩可的答案。

聰:可能會多次問同一個問題。
資:會以不同的方式問同一個問題。

聰:對一些事情好奇。
資:幾乎對所有事情都有較深和強烈的好奇。

聰:容易學得新詞彙,使用同齡的字詞。
資:運用大量和進階的詞彙,可以像成人般談話和理解。

聰:能在對話中輪流發言。
資:點子源源不絕,能掌控對話。

聰:關注公平,通常是個人的處境。了解事物公平與否的理由。
資:深切關注公平,具世界觀,能掌握複雜道德和倫理問題。會強調和爭論事物是否公平。

聰:努力達成目標,很少擔心不夠完美。
資:十分自我挑剔和完美主義。

資優孩子通常是自動學習者,他們學會的很多東西常常是靠自己學會。然而,他們還是需要父母和老師的引導,尤其是他們的智力發展常常超過他們的判斷力。

【協助資優孩子展翅高飛!】
心理出版社
(Carol A. Strip, Ph.D, Gretchen Hirsch)

Thank you very much, hoyukmei.

有些資優兒對住同一件玩具會有很多種玩法.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438375&extra=page%3D3

colourful 寫道:
有些資優兒對住同一件玩具會有很多種玩法.

agree! 這些多種玩法往往是資優兒自創的新玩法,有些是具創意、有些是挑戰難度。總之你會發覺資優兒的腦仔是不停地轉動,不斷有新思維,與聰明的孩子是有不同的。

由睡醒一刻開始,個腦就開始忙,未必多話說。眼仔碌碌,很多事情要做似的。好奇心很強,全屋的櫃門櫃桶和手袋銀包都開過,見你拿件東西拿碟菜行過必問必看,非常愛看書。
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438375&extra=page%3D3

仲有屋企係無樣野完整既............乜都爛晒........

有時見佢地鐘意,買左野比佢地....一返到屋企,可能未正式玩,已比佢地拆散晒囉......都幾肉赤下架,不過我都接受佢地咁既玩野方式........唉

冬日勳章

FloliMom,
我囡囡9月升k2,到依家有時都仲會攪亂D英文字 但佢由細開始就好鐘意閱讀,依家已經可以自行閱讀3x頁的圖書,3歲時識10以內的加、減數.....
佢愛發白日夢、想像力豐富,敏感﹙對別人的痛苦自己有好深的感受,大約1歲多時睇到傷感的電影情節,就會哭﹚,堅持己見,對每件事有自己的看法及解決方法,睇唔起別人,喜歡同年紀較大的小朋友玩,1歲時已懂得分別唔同形狀及顏色﹙包括金、銀、六角形......﹚,經常問一D關於生、死等問題.......,完美主義,好有正義感....
囡囡未正式做測試,但去見過心理學家﹙因情緒問題﹚,心理學家話佢語言同認知比同齡的小朋友高.......
但你囡囡得17個月,你可以再睇多幾年,到大約5歲才去做測試,如果你覺得佢係資優的話,咪用資優的方法去教導佢,無壞的!
Sindy,
你最近好嗎?好想打電話給你,但無時間,最近忙嗎?有無返工呀?好好彩,屋企最近無野爛

最近都ok既,我已經無乜要求,所以日子都過得還算可以,   hehehe,無返工仲忙左呀,今日阿仔又問我,花係咩做的....咁點答呢....我真諗爆頭呀........佢越黎越多深既野....我真係好鬼想去進修呀  
pigpig 寫道:
Sindy,
你最近好嗎?好想打電話給你,但無時間,最近忙嗎?有無返工呀?好好彩,屋企最近無野爛

冬日勳章

Sindy,
係呀!我呢排都要進修呀!去親街只係行書店 因為我要溫習呀.....
囡囡呢排就對人體有興趣,買左幾樣人體器官模型返黎,問我食物點消化?肝有咩用?肺點呼吸? 問到我口啞啞呀!
你都要去進修下啦.....唔係下次又唔識答 好無面呢....嘻....嘻......

真係幾吃力架,不過我又好阿q咁諗,比佢學下遇到唔識既野,係應該謙虛咁搵答案,唔好好似我細女咁,郁d就發皮氣...好阿q呀可?hehehehe

話時話呀,好多書都講呢d架......仲有電腦software的呀
pigpig 寫道:
Sindy,
係呀!我呢排都要進修呀!去親街只係行書店 因為我要溫習呀.....
囡囡呢排就對人體有興趣,買左幾樣人體器官模型返黎,問我食物點消化?肝有咩用?肺點呼吸? 問到我口啞啞呀!
你都要去進修下啦.....唔係下次又唔識答 好無面呢....嘻....嘻......

冬日勳章

Sindy ,
我個囡好煩ga....我話等我搵書睇下先....都唔夠幾分鐘又黎問我,你搵左未呀?
係就係有好多關於人體的書,但我搵過,好多都太深了,用D好醫學的名詞,不過係好幸苦的情況下,我終於都搵到一本,算好好彩了!唉....我依家連上BK都無時間,仲點會有時間開電腦

pigpig
        請問人體器官模型在哪裏可以買?貴唔貴?如果做護士買係唔係平D?THANKS
兩年前我好辛苦咁用紙黏土整左一排肋骨出黎,企唔起來之餘,仲斷鬼晒D骨........
pigpig 寫道:
Sindy,
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

uny sogo果d都有架
睡覺 寫道:
pigpig
        請問人體器官模型在哪裏可以買?貴唔貴?如果做護士買係唔係平D?THANKS
兩年前我好辛苦咁用紙黏土整左一排肋骨出黎,企唔起來之餘,仲斷鬼晒D骨........[quote]
pigpig 寫道:
Sindy,
[/quote]

sindy..
        thanks.....
        sogo....
        一定好貴..... :cry:
         唔知係大陸買會唔會便宜一點..      

我真係好鍾意骷髏骨架.....仲有那些可以拆出來一件一件的內臟.....
        :  :
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

冬日勳章

睡覺,
我係反斗城買的,有唔同的人體器官模型,大約百幾至二百幾不等.....我記得有一次去科學館,有間買玩具的鋪頭,唔需要入場的,果度都有好多款式,你可以去睇下
如果要特登返大陸買,計埋車錢咪同係香港買差不多,你成日會返大陸嗎?
你真係好攪笑,又有心機 用紙黏土整左一排肋骨出黎<-----

pigpig,

介唔介意分享下係乜野情緒問題?

pigpig 寫道:
FloliMom,
我囡囡9月升k2,到依家有時都仲會攪亂D英文字 但佢由細開始就好鐘意閱讀,依家已經可以自行閱讀3x頁的圖書,3歲時識10以內的加、減數.....
佢愛發白日夢、想像力豐富,敏感﹙對別人的痛苦自己有好深的感受,大約1歲多時睇到傷感的電影情節,就會哭﹚,堅持己見,對每件事有自己的看法及解決方法,睇唔起別人,喜歡同年紀較大的小朋友玩,1歲時已懂得分別唔同形狀及顏色﹙包括金、銀、六角形......﹚,經常問一D關於生、死等問題.......,完美主義,好有正義感....
囡囡未正式做測試,但去見過心理學家﹙因情緒問題﹚,心理學家話佢語言同認知比同齡的小朋友高.......
但你囡囡得17個月,你可以再睇多幾年,到大約5歲才去做測試,如果你覺得佢係資優的話,咪用資優的方法去教導佢,無壞的!
Sindy,

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌
‹ 上一主題|下一主題