用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 遲D唔再辦聖心私小?
樓主: 大舊爸爸
go

遲D唔再辦聖心私小? [複製鏈接]

Re: 遲D唔再辦聖心私小?

豬mailmail pear72 ,
係咪真呀? 個老師仲話唔得, once give the name, we have to return the form to them and cannot go to 自行. 所以, 我無 register.

上年一樣,只要唔需要簽任何文件就得.很多家長都去抽,包括我在內。我只是無去抽統一,因怕比學校知道,但我識得有家長連統一照抽,咪又抽到唔錯既選擇,不過佢最後都係返聖心讀。

所以,一定要register做back up,然後再去抽。

cherrynequ 寫道:
豬mailmail pear72 ,
係咪真呀? 個老師仲話唔得, once give the name, we have to return the form to them and cannot go to 自行. 所以, 我無 register.

豬mailmail,
thanks.

豬mailmail,

聽到你的意見, 我真的如釋重負地鬆一口氣!之前我真的很擔心, thanks a lot.

豬mailmail

請問你當時有無同時報聖心下午呢?
如果同時報上午做BACK UP, 自行又去報下午得唔得呢?
你亞囡現在讀邊間學校呀?

SORRY! SO MANY QUESTIONS!

THANKS
:lalala:

Dear Yan 110,

不用客氣,回想上年我也跟您們一樣,像盲頭烏蠅一樣,不知點算好。

我在自行派位沒有報聖心下午,因為上學時間配合唔到,阿囡唔鐘意放棄她的課外活動,所以報了其他學校。但是若然您鍾情聖心下午,您一定要於自行報此校。

至於同一時間報下午,我本人覺得無問題,因後來發現很多媽咪都這樣做,起碼有個上午做back up. 其實我都有後悔點解要放棄統一派位,因有媽咪check聖心上午,話不需簽任何文件,仍不會理會家長抽唔抽。那時都無辦法,已經通知教統局,後悔都無用。

囡囡現在讀聖心小學上午校,好彩,都讀得好開心,本人都好滿意此校的課程,不過,英文真的幾深。

Sacred Heard Secondary School is 'English/Chinese' Schoool? 83% all fm SH private kinder or some fm the pm government session? Thanks

Dear RichardMa,

During the parent's day, the headmistress did mention the % from SH private section to SH secondary school. She said there was 83% of their student go into SH Secondary amongst 96 graduates on last year.  The remaining go to the top schoold like DGS, St. Paul Co-edu, some study abroad. Of course, there was some go into the band 2 school.

SH secondary shool is definately a English School, student need to study the English Literature from F.1 onwards.

豬mailmail 寫道:
Dear RichardMa,

During the parent's day, the headmistress did mention the % from SH private section to SH secondary school. She said there was 83% of their student go into SH Secondary amongst 96 graduates on last year.  The remaining go to the top schoold like DGS, St. Paul Co-edu, some study abroad. Of course, there was some go into the band 2 school.

SH secondary shool is definately a English School, student need to study the English Literature from F.1 onwards.

如果真係83%升上原校咁今年真係好好成績o窩!

Dear Ms CHan Chan,

Glad to hear your voice. You should be the one to represent SH primary private section.

Dear Ms CHan Chan,

Glad to hear your voice. You should be the one to represent SH primary private section.

豬mailmail ,

下,點解咁講呀,真係唔敢當呀!  
呢樹好多資深家長o架!

83%係上午班既比率,聖心中學既比率上下午係佔約一半半
RichardMa 寫道:
Sacred Heard Secondary School is 'English/Chinese' Schoool? 83% all fm SH private kinder or some fm the pm government session? Thanks

hi 豬mailmail 你好,

我囡囡今年UK,想報下午(津)但只得 15分,似乎難D。
但上午聽聞好深,而且放學仲要補課,是否屬實?!又有人話其實不論上/下午升回聖心中學的機會不是太高,或派得不甚理想,不知是否真有其事?其實我比較想知老師們教學態度及是否有愛心,是否有兼容不同性格及程度的小朋友?!不好意思,咁多問題.....   

不會很難,只要您於第一round和第二round都選聖心下午,以我來看應該都會無問題,黃校長最看重誠意,她會偏向於叩門時選聖心kinder的小朋友。我都好鍾愛及欣賞下午的黃校長,只是因上學時間問題不能配合,若果佢係上午校長,真係唔諗都去讀。

上午課程還可以,不是很深,未聽見放學要補課。

唔係,大部份聖心小學(上�下午)的學生都升回聖心中學,好像上午校就有83%

最後,我想現在大部份老師都不錯,星期六家長會,等我去了解下。

Hi 豬mailmail ,

聽到你咁正面嘅回應,令我放心多了!我也相信 SH 是一間很好的學校,只是担心小朋友在學習上會 overload,因外間普遍也認為 SH 是一間幾大壓力嘅學校 ( 指學習程度上、功課及 TEST & EXAM 嘅壓力.....上/下午校之間嘅競爭....etc ) 或者這担心是難免的,我想外間的學校也差不多吧!我想只要囡囡俾心機,自己又抽多些時間在家協助囡囡温習,適當的指引及時間安排,希望這樣會有幫助。我也是打工一族,時間實在很 tight,但自己的子女是最重要的,辛苦也是應該的。希望所有家長都順利替子女入到心儀嘅學校!! :wink:

我都想知有冇15分既小朋友可以入到下午班..... 我個女依加 LK pm, 都希望佢第2時入到pm session

上星期六去完家長會,副校長講今年聖心私立部派位成績很理想,在96位畢業生中,有90人入了英中,1位入了直資,只有5位入了嘉諾撒培德,差不多有93%英中派位率,而90人當中,有5位入了DGS,1位入ST.PAUL CO-EDU,1位入了英華。

雖然課程深D,有這麼好的派位,又幾值得!!   

各位聖心上午校的家長要努力呀!!

Little_cy,

我個女也是15分, 都希望佢入到pm session, try our best la!

上星期六去完家長會,副校長講今年聖心私立部派位成績很理想,在96位畢業生中,有90人入了英中,1位入了直資,只有5位入了嘉諾撒培德,差不多有93%英中派位率,而90人當中,有5位入了DGS,1位入ST.PAUL CO-EDU,1位入了英華。

雖然課程深D,有這麼好的派位,又幾值得!!   

各位聖心上午校的家長要努力呀!!

我現場聽到都好鼓舞 , 知道呢間學校真係有辦法去教學生 , 不過大家(家長同學生)真係要努力呀   , 我而家仲陪囡囡溫習緊星期五既英文默書  

大舊爸爸&豬mailmail,

除了派位成績外仲有咩可以同我地分享?

係咪呢個新生家長會係又副校長ms cheung主持o架?佢好好人o架! 教書又教得好,好多學生都好喜歡佢,佢教過我女英文一年,派回來的作文的評語都是鼓勵讚賞,再加要注意改進的地方,小朋友所以更加放膽用心去寫,我女好鍾意佢!
‹ 上一主題|下一主題