用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 遲D唔再辦聖心私小?
go

遲D唔再辦聖心私小? [複製鏈接]

遲D唔再辦聖心私小?

我尋日睇荷花出果本介紹07小學既書, 入面話聖心小五小六已經係返全日, 因為校址問題, 遲D唔會再辦聖心私小, 只會有聖心全日津貼, 真的嗎 ?  

Re: 遲D唔再辦聖心私小?

津貼部小五小六返全日係好耐之前已經係咁,暫時未聽聞過私小停辦,可否引述消息出處及全文以待向校方求證?

Ms.ChanChan 寫道:
津貼部小五小六返全日係好耐之前已經係咁,暫時未聽聞過私小停辦,可否引述消息出處及全文以待向校方求證?

頭先去商務印書館睇過, 係荷花出版全港小學入學精選 (2007全新版) 第42頁, 佢話聖心私立部會被"取締"...

我睇到都嚇左一跳

麻煩妳問一問學校丫, thanks    

嘩...咁都好大件事下喎.....sisters一路都無決定係唔係一條龍,就因為要放棄是但一晝...........咁講法咪即係有左決定???

mscc講得啱呀,下午班不嬲五六年班都係全日的呀,唔係呢兩三年既事黎架
大舊爸爸 寫道:
[quote]

頭先去商務印書館睇過, 係荷花出版全港小學入學精選 (2007全新版) 第42頁, 佢話聖心私立部會被"取締"...

我睇到都嚇左一跳

麻煩妳問一問學校丫, thanks    [/quote]

我了解聖心私立部在幾年前曾停辦(小一), 但一年後又重開, 所以若聖心私立部真的停辦也有可能...

幾多年前呀?以我記得,呢六年都有小一喎.......
ema 寫道:
我了解聖心私立部在幾年前曾停辦(小一), 但一年後又重開, 所以若聖心私立部真的停辦也有可能...

咁即係點呀...... 即係冇左上午班既小學

今日私小家長會, 有家長問: 私小會唔會轉全日制?

校長話:
1. 轉全日制就要等下午校可以搬去新址先得,
但政府呢幾年, 3次都只係俾d可以容納18班既新址, 不過校方想要d可以容納30班既新址, 所以未有結果

2. 聖心唔會轉做一條龍

3. 上年私立部有83%入英中, 大部份入番聖心書院

4. 有個讀緊全日制"名校"既學生都插左入私小, 校長覺得奇,原來係個家長覺得半日制反而有多d時間俾佢個小朋友參加出面D興趣班

就咁聽落, 我又唔覺得私小會停辦, 不過小學全日制係emb大方向, 一路"膠著狀態"又好似有真係d問題  

Hello, 大舊爸爸

我都有去聽講座,最開心係有83%(total 96人)入了英中,即有80人,成績非常好。其餘入了聖保羅,拔萃等,當然也有些出了國留學及去了其他嘉諾撒的姊妹學校!

大舊爸爸,

點解你唔直接些問 :私小是否會停辦?

<上年私立部有83%入英中, 大部份入番聖心書院>
**呢個數字比往年遜色,上年有89%入英中。

<有個讀緊全日制"名校"既學生都插左入私小, 校長覺得奇,原來係個家長覺得半日制反而有多d時間俾佢個小朋友參加出面D興趣班>
**這個是事實,阿女前年班上就有個名校插班生,我以為佢係讀唔上過來,事實的確是"慕名"而來的。

Dear Ms Chan Chan,

唔緊要,遲些於9月16日還有一個小一家長會,等我問下。

豬mailmail ,

其實都幾有信心呢個係流言,不過始終想知道點解"荷花"本野會咁寫o者! 唔該晒你呀!

係呢,你女兒係咪由幼稚園升上來o架?

Dear Ms Chan Chan,

是的,我的女兒是由聖心幼稚園升上來的。

我都相信只是一場誤會,應該是語言表達的問題。

大舊爸爸,

點解你唔直接些問 :私小是否會停辦?

<上年私立部有83%入英中, 大部份入番聖心書院>
**呢個數字比往年遜色,上年有89%入英中。

<有個讀緊全日制"名校"既學生都插左入私小, 校長覺得奇,原來係個家長覺得半日制反而有多d時間俾佢個小朋友參加出面D興趣班>
**這個是事實,阿女前年班上就有個名校插班生,我以為佢係讀唔上過來,事實的確是"慕名"而來的。

有考慮過, 不過當日成百幾個小朋友 再加百幾個家長在場, 大家開開心心等開學, 如果當場"迎新日"問間學校會唔會被"取締"停辦呢個問題, 我覺得並唔理想, 所以我會等遲d熟熟地學校d人之後先去問, thanks   

大舊爸爸
我都好想知道答案,請你問問學校咩情況。
我個女今年在聖心讀k1,小學時我都好想佢上到聖心學校上午班,我自己都好鐘意半日制學校,希望私立部有得留下來。

有家長話我知,唔係confirm轉喎,有咁諗法啫,但荷花就出晒版,所以改唔到............咁其實都諗左好耐架啦,十幾年前,聖心下午都話想轉全日架啦       

各位:

我今日參加了聖心幼稚園舉行""家長升小須知"",並且有私小校長詹修女介紹小一課程, 詹修女已經表示私小不會停辦, 而詹修女他們也購買了這本荷花出版書, 看過書中內容除了相片是上午校學生, 資料內容是下午校課程內容, 完全不真確, 聽到詹修女在會上親身表態, 相信讀上午校的家長或預備讀上午校的家長, 都可以放心.

ICHIBAN

ichiban 寫道:
各位:

我今日參加了聖心幼稚園舉行""家長升小須知"",並且有私小校長詹修女介紹小一課程, 詹修女已經表示私小不會停辦, 而詹修女他們也購買了這本荷花出版書, 看過書中內容除了相片是上午校學生, 資料內容是下午校課程內容, 完全不真確, 聽到詹修女在會上親身表態, 相信讀上午校的家長或預備讀上午校的家長, 都可以放心.

ICHIBAN

Thanks !  

而家我放心晒喇  

請問有無 家長尋日register左,放棄自行分配及統一派位?

Dear Pear72,

不用擔心,上年我都登記咗,然後去了抽自行分配,我也知道很多家長都是這樣做。

有些家長更參與統一派位,博一博!!

不過,一定要於聖心交留位費,因上年有些家長諗抽唔到好學校才返聖心求小學校長,結果不成功,所以唔好慳個HK$500留位費.

Pear72 寫道:
請問有無 家長尋日register左,放棄自行分配及統一派位?
‹ 上一主題|下一主題