用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問有乜中文書適合比中一既小朋友睇呀?? ...
樓主: 小彬彬
go

請問有乜中文書適合比中一既小朋友睇呀?? [複製鏈接]

Re: 請問有乜中文書適合比中一既小朋友睇呀??

咩書都唔緊要啦, 借左咪看囉, 而且書既應該係咩類都要看下, 先會看到文法架.
小彬彬 寫道:
問題係去到圖書館都唔知借乜書, 好多時借到返屋企至知唔好睇........

我女好鐘意看君比既書, 其他既仲有李牧童, 仲有其他既唔記得, 亦會看老夫子, 歷史書等等......

cj712644,

我女都係看君比, 不過唔係10A的少年, 係飛躍青春系列個7本書, 暫時書局未有第7本, 我女話幾好看, 內容係講青年人遇到既人/事業/讀書/親情/友情, 由壞變好, 思想既改變等.

rclamlam:

e....原來你女都鍾意睇君比既書架 ?!!  咁...點解唔睇10A的少年既 ? 呢本書入左 小學生 10大喜愛的書籍 wor., 而且,我睇過, 真係好好睇 !!  

唔知公並圖書館有無君比既書借呢 ?

rclamlam 寫道:
cj712644,

我女都係看君比, 不過唔係10A的少年, 係飛躍青春系列個7本書, 暫時書局未有第7本, 我女話幾好看, 內容係講青年人遇到既人/事業/讀書/親情/友情, 由壞變好, 思想既改變等.

cj712644,

邊十本係小學生 10大喜愛的書籍呀?

<4

唔好睇既書我個仔睇兩睇就唔睇 ga la..........
rclamlam 寫道:
咩書都唔緊要啦, 借左咪看囉, 而且書既應該係咩類都要看下, 先會看到文法架.
[quote]
小彬彬 寫道:
問題係去到圖書館都唔知借乜書, 好多時借到返屋企至知唔好睇........
[/quote]

cj712644

咁又真係唔知喎, 阿女無看到.

突破出版社
個幾本, 我買左, 好鬼貴
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我對仔女都係 梁科慶迷,
仲有陳嘉薰醫生寫嘅小說系列----細胞情人,千年奪命病毒,血細胞麥高飛.
GreyParrot 寫道:
試試以下這些:

Q版特工之挪亞方舟 - 梁科慶 - 突破出版社
Q版特工之從陰間來的E-MAIL - 梁科慶 - 突破出版社
旋風少年手記 - 孫慧玲 - 山邊社出版社
Miss,別煩我 - 君比 - 山邊社出版社
影子男孩 - 張韌 - 新雅文化
一年容易又升班 - 王鎮偉 - 獲益出版社

還有一系列區樂民的書

哈里波特:妳介紹中文好好看,可唔可以介紹英文書,我的女兒九月升中一,是一所英文中學,她很小看英文書,請幫忙,謝謝。

其實呀女對睇英文書興趣不太, 佢真正話好睇的第一本英文書係 Charlie & Chocolate Factory (Roald Dahl), 而 F1 的 reader 係 The Witches (Roald Dahl) & The Twentieth Night, 前著very good, 後著佢話好悶。另外 佢話 Howl Moving Castle & Narina 都唔錯。
monica2306006 寫道:
哈里波特:妳介紹中文好好看,可唔可以介紹英文書,我的女兒九月升中一,是一所英文中學,她很小看英文書,請幫忙,謝謝。

Bulging Brains, Arnold Nick and
The Awesome Egyptians, Deary Terry

are quite intereting

The Phantom of the Opera ---Black Cat series
The 1,000,000 Bank Note ---Black Cat series
以上呢兩且都幾好睇.......
‹ 上一主題|下一主題