用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問有乜中文書適合比中一既小朋友睇呀?? ...
go

請問有乜中文書適合比中一既小朋友睇呀?? [複製鏈接]

請問有乜中文書適合比中一既小朋友睇呀??

請問有乜中文書適合比中一既小朋友睇呀??
最好係小說, 一定要係圖書館借得到.......thx

Re: 請問有乜中文書適合比中一既小朋友睇呀??

其實都無咩特別信既, 好似我女咁, 佢鐘意看小說, 好多書都看, 只要小朋友看得多書, 中文程度一定會加強.

問題係去到圖書館都唔知借乜書, 好多時借到返屋企至知唔好睇........

試試以下這些:

Q版特工之挪亞方舟 - 梁科慶 - 突破出版社
Q版特工之從陰間來的E-MAIL - 梁科慶 - 突破出版社
旋風少年手記 - 孫慧玲 - 山邊社出版社
Miss,別煩我 - 君比 - 山邊社出版社
影子男孩 - 張韌 - 新雅文化
一年容易又升班 - 王鎮偉 - 獲益出版社

還有一系列區樂民的書
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

thanks
仲有冇??因為我個仔睇書都好快........
GreyParrot 寫道:
試試以下這些:

Q版特工之從陰間來的E-MAIL - 梁科慶 - 突破出版社

還有一系列區樂民的書

老大係中文書精, 佢近期大力推介, 連呀妹P3都睇左la :
--這個男孩不太冷 (2 hours 可以睇完)
--新愛的教育

如唔怕多字, 佢話呢本都都好正:
--達文西密碼

黎緊有時間, 佢最想睇 (因為睇左明珠台套西片,本書書展都有得買) :
--歌劇魅影

有無其他BK比d意見.......

呀女都睇左好多區樂文d書
試試以下這些:

還有一系列區樂民的書

新愛的教育
歌劇魅影
以上兩本睇咗, 好正........
達文西密碼....係圖書館可能要等半年至借到........

區樂文係乜水??

區樂文係乜水??

區樂文 is tong kong 水.

He is a doctor.
andrew 寫道:
[quote]區樂文係乜水??

區樂文 is tong kong 水.[/quote]

小彬彬 寫道:
thanks
仲有冇??因為我個仔睇書都好快........

手上只有這些書名。  你可以去找「山邊社出版社」的書,很多都好看。  還有,圖書館常有一系列「口袋文學」的書也不錯。

正如rclamlam所說,不一定要看小說,只要多看書就可以。
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

我個仔唔睇醫學書個喎............
哈里波特 寫道:
He is a doctor.[quote]
andrew 寫道:

區樂文 is tong kong 水.[/quote][/quote]

唔係關於醫學, 係佢的所見所聞 je.
小彬彬 寫道:
我個仔唔睇醫學書個喎............[quote]
哈里波特 寫道:
He is a doctor.[quote]
andrew 寫道:

區樂文 is tong kong 水.[/quote][/quote][/quote]

有好多中學生睇金"容" d 小說, 唔知啱唔啱中一小朋友睇呢??

小彬彬 寫道:
區樂文係乜水??

區樂民是醫生,也是業餘作者,出版了很多散文。 他的作品屢次成為十大好書之一。  你可到這個網址,有免費試閱:

按此

他的書也可在圖書館找到。

小彬彬 寫道:
有好多中學生睇金"容" d 小說, 唔知啱唔啱中一小朋友睇呢??

朋友的兒子五年級已經睇金庸。 我兒子則中文程度低落,叫佢睇金庸,盞嚇怕佢。

我唔敢比呀女睇, 怕上引。
[quote]
小彬彬 寫道:

朋友的兒子五年級已經睇金庸。 我兒子則中文程度低落,叫佢睇金庸,盞嚇怕佢。[/quote]

多謝哈利波特 & GreyParrot 的介紹.

我會介紹 "區樂民" 的書比我仔睇.  

佢早兩日剛睇完"君比"既 "4個10A的少年" -- 我自己都有睇, 用左一日時間已睇完, 呢本真係一本好值得中小學生睇既好書.     

[quote]
小彬彬 寫道:
區樂文係乜水??

區樂民是醫生,也是業餘作者,出版了很多散文。 他的作品屢次成為十大好書之一。  你可到這個網址,有免費試閱:

按此

他的書也可在圖書館找到。
[/quote]

周 末 逛 書 展 。 無 可 否 認 , 購 物 欲 會 被 環 境 氣 氛 影 響 , 我 在 半 小 時 內 買 了 十 二 本 書 , 雙 臂 痠 軟 才 醒 覺 。
讀 者 對 作 者 感 興 趣 , 作 者 對 讀 者 同 樣 感 興 趣 。 我 走 到 皇 冠 的 攤 位 , 看 看 誰 人 會 買 我 的 書 。
一 個 中 學 生 捧  我 的 新 書 , 邊 讀 邊 笑 , 她 似 乎 想 把 整 本 《 開 開 心 心 又 一 天 》 看 完 才 走 。 我 寫 作 的 目 的 是 讓 人 看 , 即 使 你 只 看 不 買 , 我 同 樣 歡 喜 。

一 個 頭 髮 染 金 的 中 年 女 人 拿  我 的 書 排 隊 付 錢 , 同 伴 問 是 否 好 看 , 金 髮 女 人 回 答 : 「 我 一 直 有 收 集 區 樂 民 的 書 。 」 原 來 我 的 書 像 郵 票 , 可 作 「 收 集 」 用 途 。
皇 冠 為 我 出 版 了 十 一 本 書 。 一 個 男 孩 子 捧 齊 十 一 本 問 收 錢 職 員 : 「 全 套 買 有 沒 有 折 扣 ? 」 職 員 說 有 八 折 , 他 高 高 興 興 地 付 錢 。 我 差 點 想 告 訴 他 , 買 一 本 也 是 八 折 。
一 個 短 髮 女 孩 在 講 手 提 電 話 , 似 乎 是 為 朋 友 買 書 。 我 的 書 以 號 數 排 出 版 次 序 , 她 高 聲 說 : 「 我 重 複 一 次 , 你 要 買 一 號 、 四 號 、 五 號 、 七 號 、 八 號 和 十 一 號 , 對 嗎 ? 」 如 果 閉 上 眼 睛 聽 她 講 電 話 , 還 以 為 是 買 「 六 合 彩 」 。  

區樂民

‹ 上一主題|下一主題