用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳寶琳 "保良局易澤峯幼稚園" 好嗎? 請俾d 意 ...
go

將軍澳寶琳 "保良局易澤峯幼稚園" 好嗎? 請俾d 意見. [複製鏈接]

將軍澳寶琳 "保良局易澤峯幼稚園" 好嗎? 請俾d 意見.

俾d 意見

Re: 將軍澳寶琳 "保良局易澤峯幼稚園" 好嗎? 請俾d 意見.

Re: 將軍澳寶琳 "保良局易澤峯幼稚園" 好嗎? 請俾d 意見.

Luzern,

您好!

其實間間學校都有人講好同唔好,所以我只係以我得既感覺講比您知~

我兩個女都係係保良局易澤峯幼稚園度讀, 大女9月會升P.1, 細女會升K.2. 我覺得學校環境算清潔。學校由上至下大部份既教職員都好有耐性及愛心去教小朋友,所以我兩個女都讀得好開心! 而且學校有好多唔同既興趣班比小朋友參與。 而且亦有不同既表演機會比唔同既小朋友,所以我覺得好好!

揀幼稚園其實最主要係想小朋友讀得開心,而且又學到野~另外係您想小朋友小學去邊間, 幼稚園係小學選校第三次叩門都有影響架,所以要考慮清楚!

以上為個人意見。如有任何問題可以隨時再問~

elaineho73

您好!
好多謝您好好嘅分享
係呢, 我唔係好明您講的 "幼稚園係小學選校第三次叩門都有影響架", 是什麼意思呢?
請問呢間保良局易澤峯幼稚園有沒有直升小學架
您大囡讀邊間 P

elaineho73 寫道:
另外係您想小朋友小學去邊間, 幼稚園係小學選校第三次叩門都有影響架,所以要考慮清楚!

Re: 將軍澳寶琳 "保良局易澤

Luzern,

小學派位正式黎講係分開兩個階段(除了直資和私小以外, 因直資和私小要自行交表及面試), 第一階段係自行收生, 以計分形式收生, 第二階段係統一派位. 如果頭兩個階段都派唔入自己既心儀小學既話, 就要去到叩門階段. 禁如果你想去保良局小學, 其實入保良局幼稚園好d, 因為真係禁唔好彩入唔到心儀小學其實叩門入既機會率會高d~ 其實如您想入宣小既話, 最好入宣幼等.....

保良局易澤

elaineho,
我想問問易澤峯已經同LHT結龍?唔係聯繫學校嗎?
因當初易澤峯同王方都收我個仔,我諗住兩間都係同LHT係聯繫學校,因我比較住得近王方,所以最後我都放棄左易澤峯.(我只知LHT同羅氐想結龍咋)
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

chunchunbb,

其實我都係聽人講話易澤峯同陸慶滔結龍~但係事實上我大女呢屆至少有一半以上學生入左陸慶滔。而羅氏同陸慶滔一定結左龍, 因為我聽D家長話入陸慶滔既話就一定升到羅氏禁話~

chunchunbb,

其實我都係聽人講話易澤峯同陸慶滔結龍~但係事實上我大女呢屆至少有一半以上學生入左陸慶滔。而羅氏同陸慶滔一定結左龍, 因為我聽D家長話入陸慶滔既話就一定升到羅氏禁話~

elaineho73,
唔該晒~
咁我咪豬左... :-|
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

chunchunbb,

可能唔係呢~ 又有可能係我聽返黎既唔岩呢~
chunchunbb 寫道:
elaineho73,
唔該晒~
咁我咪豬左... :-|

elaineho73

唔該晒~不過想問:
其實由保良局幼稚園派小學時, 是否有好多間保良局小學揀 (唔好意思,  因為我都係有d 唔明 )

想入宣小, 最好入宣幼, 您知唔知可以讀那間宣幼
我問宣道會茵怡幼稚園話唔會直上宣小

[quote]
Luzern,

小學派位正式黎講係分開兩個階段(除了直資和私小以外, 因直資和私小要自行交表及面試), 第一階段係自行收生, 以計分形式收生, 第二階段係統一派位. 如果頭兩個階段都派唔入自己既心儀小學既話, 就要去到叩門階段. 禁如果你想去保良局小學, 其實入保良局幼稚園好d, 因為真係禁唔好彩入唔到心儀小學其實叩門入既機會率會高d~ 其實如您想入宣小既話, 最好入宣幼等.....

保良局易澤

Luzern,

保良局係TKO有三間小學,分別係:
1)保良局陸慶滔小學(直資)
2)保良局黃永樹小學(津貼)
3)保良局馮晴紀念小學(津貼)

宣幼係咪一定直上宣小, 就未必啦,因為宣小都係好多家長心儀小學之一~
因為其實係TKO都有不少好既小學校, TKO天主教都係好多家長想入既津貼小學之一。所以如果有心想去自己心儀既小學, 揀返同一機構既幼稚園會相對好D。

以上都係個人意見。

elaineho73

咁係唔係相對宣小係好多家長心儀小學之一, 保良局TKO三間小學比較少人d 揀
or
您嘅意思是保良局起碼有TKO三間小學, 而宣小只有一間

Luzern,

我既意思係因為保良局有三問小學選擇, 所以入到既機會率較大~
Luzern 寫道:
elaineho73

咁係唔係相對宣小係好多家長心儀小學之一, 保良局TKO三間小學比較少人d 揀
or
您嘅意思是保良局起碼有TKO三間小學, 而宣小只有一間

elaineho73

明白, 唔該晒
‹ 上一主題|下一主題