用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友-預約申領智能身份証
go

小朋友-預約申領智能身份証 [複製鏈接]

小朋友-預約申領智能身份証

香港智能身份證換領計劃預約服務

由即日起,所有1983、84或85年/ 90、91、92、97、98、99、2000、01、02 或03年出生的現有身份證持有人,現已可以透過生活易預約換領智能身份證。

根據《人事登記條例》,在限期後換證而又無合理解釋者,最高可被罰款$5,000。為免延誤,請盡快預約換證。

請按以下網址:
[size=large]預約申領智能身份証

Re: 小朋友-預約申領智能身份証

請大家也注意:如手上持有之兒童身份證已是有晶片的智能身份證(是沒有相片的),則不用再更換!
事關我囝囝 03 年尾出生,我於 05年帶他出外旅遊需申請護照,而申請時入境處已同時發出智能身份證給囝囝,當我知道兒童須換領身份證後有點猶疑,因章程並沒提及已持有智能身份證的兒童不需再辦理換證,所以今天致電處方確認了!
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

我仔仔3歲..我想同佢網上預約攞智能身分證,,不過要填身分證munber.而我仔仔都未有身分證..咁請問應該點填呀..唔該
子峻媽咪
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( ^.^ )
(_    (__   (_ (__)~o

就即是填出世紙號碼

如現沒持有身份證之小朋友是否不用申請

我岩岩打去問過.原來我仔仔冇攞過任何護照..所以冇得換智能身分證...因為如果攞左特區護照我話,會有一張冇相既身分證..所以才有得換呀..如果我想攞智能身分證..就要去申請特區護照..跟住就有身分證,不過現在所發既身分證都係智能.....佢地就係咁講啦
子峻媽咪
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( ^.^ )
(_    (__   (_ (__)~o

簽名被屏蔽

可以試下填出世紙號碼, 因為身份証都係用此號碼, 唔使( )

版主 醒目開學勳章

除非你小朋友已申請左特區謢照,否則,小朋友要到11歲先會發身份証,05年出世攞得謢照,都已經係智能身份証,所以唔使換。

leedorean 寫道:
how about 05 BB lei????

咁,係米一定要申請特區謢照之後
先可以申請智能身份証    

死啦,我仲lum住聽日帶亞囡去申請智能身份証  

所有03年之前簽發的身份証,都不是智能身份証;所以須要更換。如沒有身份証,則不須要理會。

想問問智能身份証同出世紙有咩分別喎???

簽名被屏蔽

係現時持有小朋友無相身份証先要換,無既係唔駛換架.

另身份証比起出身紙方便d呱...

尋日同我d小朋友換咗啦,預約真係快好多喎.
佢哋智能身份證有同小朋友佢哋影相,不過佢話做記錄,
智能身份証今次都係無相.

簽名被屏蔽

If the HKSAR passport of my son is going to expire soon, do I need to apply for the smart HKID card before I apply for renewal of the passport or vice versa?

大家好!我的兒子04年出世,只有出世紙,什麼也沒有拿,是不是要幫他申請特區護照及身份證呢?現在bb還細,未打算同佢去旅行,換了身份證有什麼用途呢?請協教,謝!
                                                                      clara

我帶了我的兩個仔女去但是白走一場.如果他們是有舊Model 的 HKID 就要去換.這次是給要換的小朋友不是給笫一次拿的小朋友.不要浪費時間.出外國旅遊時妳去申請特區護照時就可以同一時間給妳.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題