用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞(何文田)幼稚園的家長可否comment下? ...
go

維多利亞(何文田)幼稚園的家長可否comment下? [複製鏈接]

維多利亞(何文田)幼稚園的家長可否comment下?

請問此校如此新(聽講開咗只有一年),
你地覺得間學校點?
有無學校的資料可以分享下,
如:一班收多少學生,
用甚模式教學,
老師態度,
小朋友讀得開唔開心等.

AhLing :wink:

Re: 維多利亞(何文田)幼稚園的家長可否comment下?

係呀! 何文田分校只開了年多. 我仔宜家讀緊K1, 到目前為止, 我都幾滿意學校, 亦好開心為囝囝揀咗啲間學校.  我仔班裏有24人, 共有1中1英班主任+1助教, 課程採活動教學, 每個月亦會有唔同主題, 如今個月係沙灘, 課室一角就佈置成沙灘, 亦會叫小朋友帶一些沙灘用品回校佈置. 每個月開生日會亦會有唔同主題, 如民族服裝, 環保, 水果派對等等

學校亦經常舉辦唔同既活動, 有參觀圖書館, 文化博物館, 到超級市場購物, 語文日, 聖誕/萬聖節派對, 運動會等等. 一年亦有3次家長日, 老師會交代小朋友學習情況.  而學校採取開放政策, 家長可申請觀課, 或回校和小朋友一起開生日會. 在我觀課時, 我就覺得老師經常鼓勵小朋友表達意見及發言, 所以小朋友個個都好有自信及主動, 絶唔會因為課室突然多咗個陌生人而顯得唔自然. 學校門口亦長有 CCTV, 你可全程觀察小朋友上堂情況. 總括嚟講, 我囝囝係維多利亞亦讀得非常開心!

Re: 維多利亞(何文田)幼稚園的家長可否comment下?

老師態度十分差,校長更甚.
聽好多家長講9月都唔繼續讀.

Dear KLNBB,

Could you plese illustrate more regarding the poor attitude of principal and teachers as my daugter will admit to this school in Aug.

Thanks a lot in advance.

Angel Chan

我對何文田維記的評價係好!好!好!
我仔仔班主任好細心, 對小朋友呵護備至, 佢見到我仔仔常常一坐地氈便會打噴嚏(因他有鼻敏感), 以後便安排我仔仔坐椅子聽故事;
另外我仔仔的英文亦進步了很多, 由上學期只能單字回答到下學期已可以用簡單句子回答, 這都是雙班主任制的功勞;
佢地的地方很新很舒適, 妳見過一定很喜歡;
我每次問我仔仔最喜歡邊個, 除了爸爸媽媽之後便是這兩位班主任la, 小朋友直覺就最真la。
‹ 上一主題|下一主題