用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症
go

自閉症 [複製鏈接]

自閉症

一直以來, 特殊教育呢樹的媽咪, 大家都係亙相鼓勵, 亙相幫助, 我相信, 我同所有的媽咪, 都吾希望有人借助個仔’自閉症’呢個醫學名詞而’享用’福利, 政府的’福利’一直比人濫用, 呢d我理吾到, 管吾著, 之但係, 如果, 因為想濫用呢d’福利’而呃埋我們呢班媽咪的同情心, 我就極之反感, 希望我同另一班媽咪係看錯人, 如果大家得閒就諗一諗, 係我們多心(吾單止我一個, 她們吾想出面), 定係乜啦, 各位自行去判斷:

仔仔問題

1.語言語法倒轉,經思考後情況更嚴重
eg我/你掉轉:媽媽,你抱我會變成媽媽,我抱你
動詞名詞掉轉:我開左門變成我開門左
舞獅變成獅舞etc

[size=medium]有日我及仔仔出街仔仔要去廁所 等仔仔去完到我
當日m差不多完仲有小小
仔仔突然見到
大聲:媽咪,你流血呀”

click here

講野有文有路, 好清楚, 一d都吾似有speech problem

另外如無記錯, 我吾想浪費我的時間去搵返資料出黎, 大約一年前, 係bk講, 仔仔係學校的歌唱比賽拿到獎, 當年仔仔應該2歲多d, 一個有speech delay的小朋友, 真係好難想像, 可以係唱歌比賽拿到獎

2. 1年前評估只係建議入讀幼兒園

1年前只評估入讀幼兒園, 即係醫生都吾認為個小朋友有問題, 有問題已經refer左去i位/eetc/s位, 如果我小朋友only建議入幼兒園我會好開心

其他的問題, 吾想再去了解

3.        23/6就要返去見腦神經科醫生

希望吾會因為傷津/幼兒津貼就黎到期, 而又要返去覆診, 所以將’病情’嚴重化

click here

[size=medium]上次仔仔做完評估醫生覺得ok
只係表達能力比同年齡遲
建議仔仔早入學 3歲再返去
因為我同醫生講我們經濟有困難
醫生轉介左去見醫務社工

社工除左比1年傷殘津貼(每月大約$1000)外
仲會寫信證明仔仔須要入讀全日幼兒園
比我拎去社署申請學費資助
因我係全職媽媽無資格申請學費減免

暫時終於都見到直路啦 希望一切順利

4.[size=medium]待仔仔返學安頓後 我都會去報讀課程
拎多幾張紙快d搵到工就好啦

已經安頓左一年, 實行到嗎?

5.        一路說經濟有問題, 申請公屋, 銀包連100元都沒有
[size=medium]昨日去審查好唔開心
遇到個唔多禮貌的女士(職員)
有一項要填可用現金(只計銀行)
我話我只有唔夠$100係銀包
佢好出奇+唔禮貌咁問我"你屋企呢?"、"係人地到都算"
我都話無佢就極不禮貌及歧視的態度話"小朋友錢箱都計架喎"
我仲欠我62錢(個時搬屋的按金etc)何來有錢係屋企喎

[size=medium]click here[/

但又可以周時係bk問d媽咪一d貴價玩具, 連我呢d有野做, 有收入, 吾駛供樓的人士都忘門輕嘆的玩具, 真係吾只$從那兒來

貴價玩具

係bk吾單止我一個發現事主一邊說經濟有困難(要拿低收入綜緩), 另一方便卻post topic 問d媽咪一d貴價玩具在那兒買, 亦有媽咪發現事主很多貴價bb用品/玩具係二手市場發售

事主亦曾post過, 去雙魚星號, 需要帶乜野物品, 呢d, 都吾似一個有經濟困難的家庭所能負擔

係上一年, 我們班媽咪亦懷著同情, 關懷之心, 鼓勵事主, 但呢一年, 漸漸發現, 事主係bk同一網站, 發表的文章, 似乎與原先事主講的不一樣, 我們雖然沉迷係特殊教育呢一版發現, 但亦有不小的媽咪會周圍遊+識吾小媽咪(又識事主), 有人見過該小朋友, 對於話小朋友有speech delay/自閉症, 她無話可說

我係樹甘講, 吾係無同情心, 或者歧視某些人, 如果事主係出邊(其他版)搵食, 我絕對吾會理, 但吾想呢樹的媽咪比人呃埋同情心

如果真是不幸有自閉症的話, 請要求醫生寫紙入讀s位/i位, 而不是再去要求醫生拿傷津/全免學費, 我之所以甘勞氣, 係因為,
1.        識得一位媽咪的小朋友, 比醫生評為自閉症, 係自閉症, 而不是自閉症傾向, 醫生都吾批s位及傷津, 但小朋友明明無問題, 卻為左’福利’而去爭取傷津同學費全免
2.        對於一個有自閉症小朋友的媽咪黎講, 小朋友的正常是我們的無價寶, 對我們黎講, 正常係甘的珍貴, 真是吾想有人為左'某福利’而將個正常的仔, 講到真是自閉症一樣, 我個心好痛, 我有呢d’福利’, 但卻吾想拿呢d’福利’, 因為個仔正常是無價寶, 如果傷津可以換來正常的軒軒, 我可以每月損多一千元出黎或者要埋我全部身價亦願意, 只求軒軒的正常

當拿到殘疾人士登記証, 見到証件背面寫上自閉症, 及有效年到小朋友11歲的時侯, 個心真是痛到入心入肺, 眼淚不其然的流下, 如果吾要傷津同殘疾人士登記証可以換來軒軒正常, 我可以全部吾要

如果可以反駁我講的說話, 就反駁啦, 我們都想係我們的多心, 因為我們真係附出過我們的關懷與愛心加同情心

正如事主所講, 無人個為人父母, 會諗到有人做父母的, 可以拿自己個仔的'正常'黎甘樣做法, 我知我今次甘post出黎, 亦會有人諗我無同情心or歧視人, 但係, 如果有時間就真係諗一諗or 留意下該人平時所有留言, 就會知道

p.s. 我post出黎, 係希望呢樹吾會有人比人誤導, 而比人呃左d同情心, 亦吾想帶開個頭, 比人以為將個仔扮成有事(自閉症/delay), 就可以拿到傷津, 教學全免, 亦希望真係真係真係我多疑color]

Re: 自閉症

aiya

講漏一句, 或者下次, 想講個仔d叻仔野, 又話左想買d貴玩具, 去邊樹旅行, 可以用新login, 吾係係樹教人講大話, 而係想我們呢班付出左同情心d媽咪, 個心會舒服d...........

我只係覺得 有人千方百計 唔想個仔比人 標籤係自閉 , 唔係好好玩架咋, 大左有記錄, 想做高d職位都可能有問題, d人到底有冇想過老作既後果架!
如果真係有問題, 作大d拎服務唔係 過錯, but 明明識唱歌對答如流都話有問題 真係會害左個小朋友 , 一世架!

唔係呀!!!!!!! 金錢真係咁大!

佢咁鍾意呢個標籤, 我送埋我個俾佢!

我都同意呢個說法。如果我個仔可以好番(都係A仔),做一個普普通通的小朋友,我都寧願每個月俾返千幾蚊出

錢不係萬能,
可以的話,我相信無邊個父母想自己小朋友係自閉症,請個位家長好好反醒.......你所作所為......

送埋我個仔標韱比你!!!!!

hinhinmummy所說的事主小朋友懷疑有自閉症的居然在3歲前有normal kid的以下行為, 真令人羨慕呀:

各位
你們小朋友放學有無唱歌/講下學校事架?
仔仔自從參加過11月份生日會的歌唱比賽得左優異獎後,每日都不停自己唱歌。  
幫佢影相又會不停擺姿勢又識笑
我覺得佢真係好可愛(當然讚自己個仔)

PLEASE CLICK.1

我女兒並不是自閉症, 是DEVELOPMENT DELAY, 現在已3歲3個月, 可是仍不會唱歌, 只會啍歌.  怎能想像到懷疑有自閉症小朋友能參加歌唱比賽得左優異獎????

另外, 女兒最近才學會聽指令影相時望鏡頭笑, 所以我亦想像不到懷疑有自閉症小朋友影相又會不停擺姿勢及識笑???

上星期XX係學校臨放學時賴臭臭
平日佢唔會叫我去廁所架 一急就賴
只會去臭臭時叫我 點知個日佢唔出聲  

星期六老師話XX都幾活躍
有時仲會搞下同學仔及整估人  

點解XX性格成個唔同左架

我仍期待我女兒盡快識去整估人......

PLEASE CLICK.2
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

咁離奇既人都有,真係一樣米養佰類人,為咗錢乜野都做得出,更奇係騙錢都周圍講,係咪覺得好正常? 還是相信自己無朋友,無人會在乎她,亂講一通都唔會有人發覺。

有無看電視劇,怕唔怕好似喬寶寶咁有報應。

我兒不是自閉兒,但已為人母幾年,好明白兒子的每一事,都牽引著媽咪情緒,我覺得妳哋好勇敢,好硬淨,唔好理這種....................故且叫她做~人,以後見到佢個名我都唔會回應,鬧佢咪教精佢,無必要 ,由得佢變成孤獨精:evil:

QUOTE :<我哥哥小時候曾經2次缺氧
差不多三十年前已經被診斷有自閉傾向>

睇上面就知道hinhinmummy提及
呢個媽咪  :tongue: 係<老作> ,
30 年前,即佢講緊係70年代,好似
無Autistic Features 呢個 term!

係自 閉 症 在 早 期 分 類 學 上 ,
被 Dr. Kanner 定 位 為 精 神 分
裂 症 的子 集 (subset of Schizophrenia) 。
直 至 1 9 8 0 年, 自 閉 症 (Autism)
才 正 式 獨 立 地 加 在 美 國 精 神
科 協 會 的 診 症 手 冊 D S M  。

Melody :sleep:

我睇到呢一段, 都忍唔住眼濕濕, 我諗我地一見到個証個個心情都一樣.

hinhinmummy 寫道:
當拿到殘疾人士登記証, 見到証件背面寫上自閉症, 及有效年到小朋友11歲的時侯, 個心真是痛到入心入肺, 眼淚不其然的流下, 如果吾要傷津同殘疾人士登記証可以換來軒軒正常, 我可以全部吾要
Carson's birthday in January 2000.
‹ 上一主題|下一主題