用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兩年前, 6月的某日................
樓主: hinhinmummy
go

兩年前, 6月的某日................ [複製鏈接]

Re: 兩年前, 6月的某日................

hinhinmummy:
恭喜晒.
我都要同小朋友繼續努力.

Re: 兩年前, 6月的某日................

呵呵, 吾知係吾係要比d 驚喜我呢, 評估中心岩岩打比我, 約軒軒下個week返去做自閉症評估...............從來無人同我提過要做呢個評估...................

我問姑娘做乜要做呢個評估, 佢話因為醫生叫軒軒去做黎緊7月個講座的白老鼠(case study我諗係), so 佢地要做過評估先, 了解個小朋友, 先得..............甘我話係吾係吾做白老鼠就吾駛做評估, 佢話等佢問下先

問完返黎話, 去吾去做白老鼠都要做呢個評估, 但係因為7月有講座, 先比我們早d去做評估.........問我係吾係吾想去講座.............

請問, 有無人知, 呢個所謂自閉症評估係乜東東? 值吾值得去做? even講座又值吾值得去呢?

上次聽個醫生講, 個講座係吾知邊樹請左d專家黎, 向評估中心 d 醫生 & 專業人士, 了解認識乜野叫自閉症, 值吾值到去搏一搏?

我怕.................又試一次6月的某天..................

是大口環嗎?那應該是這個:

我收到的資料是工作坊,不是講座。他們將於7月中旬辦兩次、每次為期六日的工作坊。講者是來自加拿大的言語治療師Shelley,對象是家長、醫生、護士、治療師、社工等。

我不清楚他們是否另外有講座,請你自己問清楚。當然,做白老鼠只需去一日,不用全程參與。(不過你可能要請假)

我估計,Shelley到時應該會教大家如何訓練不同程度小朋友的溝通能力。你帶軒軒去,最大的得益是可以學到如何教他。不能肯定的是:到時會否由Shelley親自和軒軒做治療,還是由參加者試做。

上次同一機構的專家來大口環時我去過聽講座及參加工作坊,當時Shelley也在。她負責的部分我認為是全個工作坊內最好的。提醒一句:講座應該是以英語進行,而且很可能是沒有即時傳譯的。

至於評估工具,他們會用的是自閉症評估叫ADOS,是一個診斷小朋友是否屬於自閉症的工具。如果你想知道軒軒是否屬於autism spectrum disorder,那不妨去做一做。否則,便無此必要。根據我的經驗,這份ADOS較為嚴謹,即使徵狀輕微,也很有可能被納入自閉症的範疇。我個人認為,軒軒現時已有服務,未必需要確診這一個步驟。除非你很想知道,而且有足夠的心理準備去接受任何可能的結果,否則......

不過,以學習的角度,我還是鼓勵你去。

很難決定呢﹗
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

恭喜,恭喜!

資料吻合.................甘應該係

無論點都好, 醫生已經label左佢係自閉症, 我吾期望會有翻身的一日, 無可否認, 軒軒係有自閉症的特徵............poor eye contact一定走吾甩, speech delay 又走吾甩, 加埋d 濕濕碎好似特別like數字, 文字形狀呢d, 自閉症呢個label看怕吾會走得甩

再者, 我係好想去學習點樣同軒軒做training, 之但係.........全場英文..............平時叫我普通應對溝通都ok, 之但係, d深入醫生/專業名詞我吾掂, 去到=遊雲, 我今晚會同老公再商量去吾去好...........

問多句, 呢個評估, 係吾係遲早要做? 同埋通常會係幾多歲會做?

這個評估工具基本上是沒有年齡限制的。它是以語言能力劃分,例如還未說話至用少少單字的小朋友做module 1,用短句的做module 2等,共有5個modules。

因為做的目的是診斷,如果小朋友已經有diagnosis,那麼不做也沒有關係。可能是大口環想收集一些數據,所以才叫你回去做。

你可以打電話去問清楚,如果參加工作坊的話是否用英文做,有沒有翻譯等。其實能用英文作普通應對已經足夠。一來,做評估的時候,因為對象是懷疑有自閉症的小朋友,所以內容所用的語言很簡單。到研討時,你也可以要求大口環的職員幫你翻譯。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

what a delighted experience!!!

all the best to all of you!!!
小朋友是可愛的!

稚言治語

多謝你的解答, 但同老公昨晚商量後, 吾會去研討會同埋評估啦, 吾係驚接受吾到現實, 而係因為我同老公7月頭會請兩個星期假, 依家姐姐放假, 又買吾到機票, 可能要提早比佢走, 到時又多請幾日假, 吾好意思再係月中又請假呀我, 老公呢, 比較難請假, 呢d暑假, 新年, x'mas 佢地爭bon 頭, 果兩個星期假真係搶到返黎.................

hi hinhinmummy,

你還記得兩年前的9月, 你特地帶了一個紙皮箱到銅鑼灣地鐵站俾我搬家的. 自那天起, 我常念記著你呢!

我很少在TOPIC和你對話, 因為我不懂如何說, 只是默默的念記著你是大好人, 又有學識, 默默的看你的發言. 天不過是考驗你們而已.

看到你的發言, 我好感動啊. 我在此祝hinhin有大大的進步, 明天是美好的.

nicolemummy

呵呵..............個紙箱, 實在吾需要記甘耐, 好閒的事, 都係舉手之勞, but..............兩年前架啦.............真係時光飛逝, 甘快就兩年

搬左新居, 住得慣麻?

Thanks for sharing your son's progress.  It is definitely encouraging.  I agree with you that our kids (ASD) have feelings / thoughts for others, it was just they express them differently or don't know how to express them in words well.

hinma,

我呢排都少了入黎。宜家至睇到﹐恭喜晒﹐我地既努力係唔會白費﹐一點一滴﹐積少成多。

你講得好感動﹐我又不禁眼眶紅。

hima,

你好, 我是路過的.
看到你兒的進步, 真的很高興
我姪女4年前被定為自閉, 當時2歲多 / 3 歲
經過2年"大埔松嶺"的學校生活, 她不論在言語或社交上都有很大的進步. 前年到正規幼稚園作檢收學童, 到今年9月, 她將到正規小學繼續升讀. 現在她會許多讀寫英文和中文. 雖然比起正常小朋友, 她仍有一段路, 但我們可看到她一天一天的好起來~
加油

真係希望D醫護人員講每句說話都考慮人家感受.

上年3月我的好朋友第3次鼻咽癌複發(病發3年內), 佢一直都好努力接受治療, 直至第3次複發, 屯門醫院一位年輕醫生跟她說 "你不用接受這化療, 反正你都知自已條命吾長啦!"

自始, 她完全失去生存的鬥志,約半年後離開了.

繼續努力為孩子的成長付出自己的一切.........

------屯門醫院一位年輕醫生跟她說 "你不用接受這化療, 反正你都知自已條命吾長啦!"-----

那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)
‹ 上一主題|下一主題